Αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα
17/5: Η κηδεία της προσφύγισσας Μιμί Μουκάιε

Η κηδεία της Μιμί. Φωτό: Αφροδίτη Φράγκου

Κηδεύτηκε σήμερα η Μιμί Μουζίνγκιλα Μουκάιε στο Νεκροταφείο Ζωγράφου παρουσία πολλών γνωστών και φίλων της από τη Μαλακάσα και την Αθήνα, συγγενών της που ήρθαν από την Ελβετία, του αδελφού της Ζοέλ και μελών της ΚΕΕΡΦΑ.

Η 37χρονη προσφύγισσα από το Κογκό έχασε τη ζωή της στις 3 Μάη, όταν επιδεινώθηκε ραγδαία η υγεία της μετά από χειρουργική επέμβαση. Η επιδείνωση έγινε εξ αιτίας των άθλιων συνθηκών που επικρατούν στο στρατόπεδο – κολαστήριο της Μαλακάσας όπου ζούσε τον τελευταίο χρόνο.

Στην τελετή, ο πάστορας που απηύθυνε τον επικήδειο μίλησε για τη ζωή της Μιμί, που αναγκάστηκε να φύγει από την πατρίδα της εξ αιτίας των πολεμικών συγκρούσεων. Έμπορος στο επάγγελμα, η Μιμί ήταν, όπως είπε, μια δυνατή, τολμηρή και συμπονετική γυναίκα.

Οι συγγενείς και φίλοι αποχαιρέτησαν την αδικοχαμένη προσφύγισσα και μετά την ταφή ο Πέτρος Κωνσταντίνου μίλησε εκ μέρους της ΚΕΕΡΦΑ, λέγοντας: “Η ΚΕΕΡΦΑ εκφράζει τα θερμά της συλλυπητήρια στους φίλους, τον αδελφό και τους συγγενείς της Μιμί. Η Μιμί ήρθε στην Ελλάδα για μια καλύτερη ζωή. Αυτή την καλύτερη ζωή τη δικαιούνται όλοι οι πρόσφυγες και μετανάστες. Να ευχηθούμε ότι η Μιμί είναι η τελευταία που χάθηκε επειδή δεν τη φρόντισαν μέσα στο στρατόπεδο. Θα στηρίξουμε τον Ζοέλ, ζητάμε δικαιοσύνη. Η δικαιοσύνη ανήκει σε κάθε άνθρωπο που αγωνίζεται για μια καλύτερη ζωή. Η ΚΕΕΡΦΑ θα στηρίξει όλες και όλους ώστε να ζουν μέσα στις πόλεις, σε σπίτια, να έχουν δουλειές, για όλα όσα έλπιζε η Μιμί ότι θα βρει στην Ελλάδα”.

Η συνέχεια θα δοθεί στη συνέντευξη τύπου – διαμαρτυρία που οργανώνει η ΚΕΕΡΦΑ μαζί με κοινότητες προσφύγων και μεταναστών την Πέμπτη 20/5, στις 6μμ στο Σύνταγμα, για δικαιοσύνη για τον Μάκι Ντιαμπατέ, τον Ιμπραήμ Εργκιούν, τη Μιμί Μουκάιε.

Δείτε φωτογραφίες εδώ