Διεθνή
Παλαιστίνη: Παγκόσμιο κύμα αλληλεγγύης

15/5, Λονδίνο. Φωτό: Guy Smallman

100 χιλιάδες κόσμος βγήκε στους δρόμους του Λονδίνου για να διαδηλώσει την αλληλεγγύη του στην παλαιστινιακή αντίσταση. Η μεγάλη αντιιμπεριαλιστική παράδοση του κινήματος στη Βρετανία ξεπέρασε όλα τα προγνωστικά και έστειλε στα σκουπίδια τη λυσσαλέα προσπάθεια των τελευταίων ετών να ταυτιστεί η αντίσταση στην ισραηλινή επιθετικότητα με τον αντισημιτισμό. Ο πρώην ηγέτης των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν, υπονομεύτηκε και καθαιρέθηκε με βάση τέτοιου είδους συκοφαντίες. Όμως, κανένα ψέμα δεν μπορεί να κρύψει την αλήθεια των βάρβαρων βομβαρδισμών στη Γάζα. 

Η Άισα που πήγε από το Κέιμπριτζ στο Λονδίνο να διαδηλώσει δήλωσε: “Πρέπει να δυναμώσουμε τη φωνή των Παλαιστίνιων. Βλέποντας τις τρομακτικές εικόνες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τις τελευταίες μέρες έγινα ακτιβίστρια. Είναι η πρώτη μου διαδήλωση σήμερα. Σκότωσαν παιδιά στη διάρκεια του Ραμαζανιού, και τα ΜΜΕ δεν λένε τίποτα.” Η Χούντα που ταξίδεψε από το Σάντερλαντ είπε πως “Η Βρετανία είναι συνένοχη. Ο Μπόρις Τζόνσον πρέπει να δει τις διαδηλώσεις και να νιώσει τη πίεση για να σταματήσουν οι πωλήσεις όπλων στο Ισραήλ”. Έξω από την ισραηλινή πρεσβεία, η Κέιτ Χάντσον από την Καμπάνια για τον Πυρηνικό Αφοπλισμό (CND) μιλώντας στο πλήθος είπε “Δεν σταματάνε να μιλάνε στα ΜΜΕ για το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα. Ποιος θα μιλήσει επιτέλους για το δικαίωμα των Παλαιστίνιων στην αυτοάμυνα;”. 

Η Καμπάνια Αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη (PSC) καλεί σε νέα διαδήλωση το Σάββατο 22 Μάη. Διαδηλώσεις όμως δεν έγιναν μόνο στο Λονδίνο. Μπέρμιγχαμ, Μάντσεστερ, Σέφιλντ, Λίβερπουλ, παντού κατά εκατοντάδες και χιλιάδες οργανώθηκαν οργισμένες κινητοποιήσεις. Στο Μάντσεστερ, ο Μάρτιν που διαδήλωνε λέει πως “υπήρχε κλίμα χαοτικού ενθουσιασμού, με την πορεία να σπάει σε πολλά κομμάτια που πήγαν από διαφορετικούς δρόμους προς το κέντρο. Πολύς κόσμος είναι θυμωμένος με το πώς τα ΜΜΕ καλύπτουν το Παλαιστινιακό, αλλά και πολλοί θέλουν να μάθουν την ιστορία”. Κάποιοι διαδηλωτές έστησαν αντίσκηνα που συμβόλιζαν τα προσφυγικά στρατόπεδα όπου κατέληξαν οι Παλαιστίνιοι όταν διώχθηκαν το 1948.

Διαδηλώσεις έγιναν σε πολλές πόλεις της Ευρώπης, σε όλες τις χώρες. Ο Μακρόν ήταν ο μόνος εκτός από το Μητσοτάκη που επέλεξε να προσπαθήσει να καταστείλει τις διαδηλώσεις με βία και δακρυγόνα. Παρά την απαγόρευση της συγκέντρωσης, ο κόσμος συγκεντρώθηκε φωνάζοντας συνθήματα υπέρ της παλαιστινιακής αντίστασης και αντιμετώπισε ακόμη και κανόνια νερού από την αστυνομία. Στην Ισπανία διαδηλώσεις έγιναν σε όλες τις πόλεις, από άκρο σε άκρο, με συμμετοχή της Αριστεράς, συνδικάτων και αραβικών οργανώσεων.

Στις ΗΠΑ και στον Καναδά το κίνημα αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη βγήκε στους δρόμους και ενάντια στην κυβέρνηση Μπάιντεν. Με παλαιστινιακές σημαίες και πικέτες “σταματήστε το απαρτχάιντ του Ισραήλ”, η Αριστερά, τα κινήματα, κοινότητες Αράβων και μουσουλμάνων αλλά και με σημαντική εκπροσώπηση αντιισραηλινών Εβραίων, διαδηλώσεις έγιναν στη Νέα Υόρκη, την Ουάσινγκτον, τη Βοστώνη, το Μοντρεάλ, και πολλά άλλα σημεία. Στο Τορόντο η κινητοποίηση ήταν μαζική.

Ο Τάχερ Χερζάλα από την οργάνωση Αμερικανοί Μουσουλμάνοι υπέρ της Παλαιστίνης, που διαδήλωνε στην Ουάσινγκτον είπε: "Η κυβέρνηση Μπάιντεν ήρθε στην εξουσία, λέγοντας πως θα είναι η κυβέρνηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και θα αποτελέσουν αλλαγή σελίδας από την εποχή Τραμπ. Στη διάρκεια των βομβαρδισμών, των σφαγών στη Γάζα, η κυβέρνηση Μπάιντεν καταδίκασε τους καταπιεσμένους, αντί για τους καταπιεστές”. Μαζικές διαδηλώσεις έγιναν και σε άλλα σημεία, όπως για παράδειγμα στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας.

Η μεγαλύτερη διαδήλωση στη Μέση Ανατολή εκτός Παλαιστίνης έγινε στη Βαγδάτη, όπου τα πλήθη που συγκεντρώθηκαν δεν χωράνε στις αεροφωτογραφίες, αλλά κινητοποιήσεις έγιναν και στο Λίβανο και στη Ντόχα του Κατάρ. 

Όμως, το Λιβόρνο της Ιταλίας έδωσε το καλύτερο παράδειγμα αλληλεγγύης αυτή τη βδομάδα και ήδη έχει μετατραπεί σε σύμβολο για τα κινήματα σε ολόκληρο τον κόσμο. Οι λιμενεργάτες έμαθαν πως το πλοίο Asiatic Island είχε κατεύθυνση το Ασντόντ του Ισραήλ και στο φορτίο του υπήρχαν τουλάχιστον δύο κοντέινερ με εκρηκτικά και όπλα. Αποφάσισαν να μπλοκάρουν τη φόρτωση του πλοίου. “Σαν συνδικάτο βάσης”, λεέι ο Τζοβάνι Τσεράολο, συντονιστής του συνδικάτου Usb του Λιβόρνο, “σαν κομμάτι ενός κινήματος υποστήριξης στον παλαιστινιακό λαό, κάθε φορά που μαθαίνουμε για φόρτωμα, ξεφόρτωμα ή διακίνηση όπλων από το λιμάνι μας, παρεμβαίνουμε και κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να το αποτρέψουμε. Στην ανάγκη κάνουμε ακόμη και απεργία για να μην φτάσουν όπλα που θα σκοτώσουν αμάχους. Η πληροφορία έφτασε στο Λιβόρνο από τους συναδέλφους τους στη Γένοβα και την οργάνωση Weapon Watch που παρακολουθεί τη διακίνηση όπλων στην Ευρώπη. “Το να δουλεύεις δεν σημαίνει ότι δεν σκέφτεσαι τι πραγματικό υλικό αποτέλεσμα έχει η δουλειά σου”, λέει ο Τσεράολο. “Δεν θέλουμε να είμαστε συνένοχοι στη χρήση του λιμανιού για τον πόλεμο”.