Διεθνή
Μητσοτάκης-Νετανιάχου είναι συνένοχοι!

15/5, Διαδήλωση μπροστά από την πρεσβεία του Ισραήλ στην Αθήνα. Φωτό: Στέλιος Μιχαηλίδης

Η Παλαιστινιακή Αντίσταση δεν πρόκειται να βρει κανένα συμπαραστάτη στον ΟΗΕ -που δεν έχει εκδώσει ούτε καν δύο λόγια καταδίκης του Ισραήλ. Ούτε στην κυβέρνηση Μπάιντεν που την μπλοκάρει, ούτε στις κυβερνήσεις της ΕΕ, όπως της Γερμανίας και της Ελλάδας που αναγνωρίζουν «το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα», ούτε στα αραβικά καθεστώτα όπως της Σαουδικής Αραβίας ή του Σίσι στην Αίγυπτο που μπορεί στα λόγια να «καταδικάζουν» αλλά τα έχουν κάνει πλακάκια με το Ισραήλ. Η πραγματική συμπαράσταση είναι οι εκατοντάδες χιλιάδες των ανθρώπων που ξεχύθηκαν στους δρόμους των πόλεων στις ΗΠΑ, στην Ευρώπη, στη Μέση Ανατολή και σε όλο τον κόσμο, με σύνθημα Λευτεριά στην Παλαιστίνη. 

Ιδιαίτερα εδώ στην Ελλάδα, το μήνυμα που στέλνουν οι διαδηλώσεις, έχει ένα ιδιαίτερο νόημα, καθώς το ελληνικό κράτος και η ελληνική άρχουσα τάξη, έχουν εξελιχθεί στον πιο βασικό σύμμαχο του Ισραήλ στην περιοχή.

Δεν είναι μόνο η επαίσχυντη δήλωση του ΥΠ.ΕΞ Δένδια που λίγο-πολύ υπερασπίστηκε τους βομβαρδισμό της Γάζας σαν μια πράξη «άμυνας» του Ισραήλ, είναι η πολιτική στενής συνεργασίας που εδώ και τουλάχιστον μια δεκαπενταετία προωθούν όλες οι κυβερνήσεις με το κράτος-δολοφόνο. Μια συνεργασία που περιλαμβάνει συνεχείς κοινές στρατιωτικές «εκπαιδευτικές» ασκήσεις – οι πιο πρόσφατες πριν από μερικές εβδομάδες- με τους Ισραηλινούς πιλότους που σήμερα μακελεύουν τα παιδιά στην Γάζα να πετάνε «υπερήφανα» πάνω από την Ελλάδα. Και τους «εμβολιασμένους» Ισραηλινούς τουρίστες να προσγειώνονται περήφανα στα ελληνικά νησιά ενώ πριν λίγους μήνες το ισραηλινό κράτος επιχειρούσε να μπλοκάρει τα εμβόλια να φτάσουν στους γιατρούς της Γάζας.

Δολοφονικές συνεργασίες

Μια συνεργασία που περιλαμβάνει πλήθος «επενδύσεων» ισραηλινών εταιριών στην Ελλάδα. Όπως η πρόσφατη εξαγορά από την κοινοπραξία SK Group και την Plasan ισραηλινών συμφερόντων του πλειοψηφικού πακέτου της Ελληνικής Βιομηχανίας Οχημάτων για την κατασκευή στρατιωτικών οχημάτων. Όπως η μεγαλύτερη έως σήμερα ελληνοϊσραηλινή συμφωνία «για την προμήθεια αμυντικού εξοπλισμού», στο πλαίσιο της οποίας η ισραηλινή εταιρεία αμυντικών ηλεκτρονικών συστημάτων Elbit Systems Ltd. θα λειτουργεί ένα κέντρο εκπαίδευσης για την ελληνική Πολεμική Αεροπορία με βάση ένα συμβόλαιο ύψους περίπου 1,65 δισ. δολαρίων.

Μια συνεργασία που, από την άλλη, περιλαμβάνει «νέες ευκαιρίες για τις ελληνικές κατασκευαστικές» στο Ισραήλ, «ευκαιρίες» πάνω στο συνεχιζόμενο σχέδιο εποικισμού δηλαδή. Αλλά και συμμετοχές εταιριών του ελληνικού δημοσίου όπως η ΣΤΑΣΥ στο διεθνή μειοδοτικό διαγωνισμό για την κατασκευή γραμμής Τραμ στην υπό κατοχή περιοχή των Ανατολικών Ιεροσολύμων.

Μια συνεργασία, τέλος, κορωνίδα της οποίας αποτελούν οι γεωστρατηγικοί άξονες Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου-Ισραήλ. Άξονες για τους οποίους καυχιούνται ασταμάτητα, δυστυχώς, όλες οι τελευταίες ελληνικές κυβερνήσεις, σαν το μεγαλύτερο επίτευγμα της εξωτερικής τους πολιτικής. Ενώ στην πραγματικότητα είναι μια πολιτική που όχι μόνο τις κάνει συνένοχες στα εγκλήματα του Ισραήλ στην Παλαιστίνη αλλά εμπλέκει την Ελλάδα βαθύτερα στους επικίνδυνους πολεμικούς ανταγωνισμούς για τον έλεγχο της Ανατολικής Μεσογείου. 

Κομμάτι αυτής της συνεργασίας είναι και η κυβερνητική προπαγάνδα των τελευταίων ημερών, «να υποστηρίξουμε το Ισραήλ γιατί η Τουρκία υποστηρίζει τους Παλαιστίνιους». Δεν έχει τέλος η αθλιότητα και ο κυνισμός αυτής της κυβέρνησης, ιδιαίτερα μάλιστα όταν εκφράζεται από στόματα όπως του Γεωργιάδη, που μέχρι πριν λίγο γέμιζε τις εκπομπές του με αντισημιτικά κηρύγματα και τώρα δηλώνει ότι «το Ισραήλ είναι ο καλύτερος φίλος της Ελλάδας»…