Περιβάλλον
Χανιά: Πορεία επαναδιεκδίκησης του λόφου Καστέλι

15/5. Φωτό: Ανταρσία στα Χανιά

Μαζική πορεία και συγκέντρωση επαναδιεκδίκησης του λόφου Καστέλι και των ελεύθερων χώρων πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 15 Μάη στα Χανιά. Η πορεία ακολούθησε διαδρομή στο κέντρο της πόλης και κατέληξε στην είσοδο του λόφου Καστέλι. Εκεί την περίμεναν αστυνομικές δυνάμεις. «Λεφτά για την υγεία, για την παιδεία και όχι για τους μπάτσους και τα ξενοδοχεία» και «Ο λόφος Καστέλι ανήκει στο λαό και όχι στο κεφάλαιο το ιδιωτικό» ήταν κάποια από τα συνθήματα. 

Στην κινητοποίηση συμμετείχαν η δημοτική κίνηση Ανταρσία στα Χανιά, η Κατάληψη Ρόζα Νέρα, και άλλες συλλογικότητες.

 «Μέσω ενός εκτεταμένου προγράμματος αναπλάσεων επιχειρείται να προσαρμοστεί η πόλη και οι δομές της αποκλειστικά στις ανάγκες της κερδοφορίας της αστικής τάξης», ανέφερε η ανακοίνωση της δημοτικής κίνησης ενόψει της κινητοποίησης. «Στόχος της δημοτικής αρχής είναι να μετατρέψει την πόλη σε μια ζώνη αποκλειστικής οικονομικής δραστηριότητας προσαρμοσμένη πλήρως και αποκλειστικά στις ανάγκες της τουριστικής βιομηχανίας. 

Η επαναδιεκδίκηση του λόφου Καστέλι, μετά την βίαιη εκκένωση της κατάληψης Rosa Nera από την αστυνομία παραμένει να αποτελεί έναν εμβληματικό σταθμό στον αγώνα για την επαναδιεκδίκηση του δημόσιου χώρου στην πόλη. Η συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων αυτής της πόλης έχει εκφραστεί ενάντια στην προσπάθεια της πρυτανείας του Πολυτεχνείου και του πρώην υπουργού Διγαλάκη να ξεπουλήσουν το χώρο στους ξενοδόχους της Belvedere».