Περιβάλλον
Όχι στην καύση σκουπιδιών

29/5, Βόλος

Κινητοποιήσεις έγιναν το Σάββατο 29 Μάη σε μια σειρά από πόλεις, μεταξύ των οποίων η Αθήνα, η Θεσσαλονίκη και ο Βόλος στο πλαίσιο της πανελλαδικής ημέρας δράσης ενάντια στην δημιουργία εργοστασίων καύσης σκουπιδιών. 

Βόλος

Μαζική ήταν η πορεία που έγινε στον Βόλο ενάντια στην καύση σκουπιδιών από την ΑΓΕΤ-Lafarge. 

Διαδηλώσαμε ενάντια στο διαρκές έγκλημα αλλά και στο νέο ΕΣΔΑ που εντείνει την καύση σκουπιδιών πανελλαδικά. Η διαδήλωση ξεκίνησε με συγκέντρωση μπροστά από το Δημαρχείο και έφτασε στην Περιφέρεια, καταγγέλοντας αντίστοιχα τον δήμαρχο Βόλου Αχιλλέα Μπέο και τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστό για το πράσινο φως που έδωσαν στη δημιουργία εργοστασίου SRF στην πόλη.

Συμμετείχαν η Επιτροπή Αγώνα Πολιτών, ο Συντονισμός Συλλογικοτήτων, η πρωτοβουλία No Βurn, η δημοτική κίνηση που στηρίζεται από το ΣΥΡΙΖΑ, ο φοιτητικός σύλλογος ΙΑΚΑ, και το ΣΕΚ. Οι δράσεις θα συνεχίσουν το επόμενο διάστημα, αρχής γενομένης με νέα διαδήλωση την Κυριακή 13/6.

Τάσος Τσιούνης, φοιτητής ΗΜΜΥ

Πετρούπολη

Συμμετείχαμε με πανό και προκήρυξη σαν Ανυπόταχτη Πετρούπολη στην πορεία που καλέστηκε από περιβαλλοντικές κινήσεις, επιτροπές αγώνα, δημοτικά και περιφερειακά σχήματα. 

Περίπου 300 άτομα συμμετείχαν στην συγκέντρωση διαμαρτυρίας και μετά στην πορεία από την πλατεία Ηρώ ως τη διασταύρωση 25ης Μαρτίου και Θηβών. Με το νέο σχέδιο της περιφέρειας – κυβέρνησης, όχι μόνο παρατείνεται κι άλλο χρονικά η λειτουργία της φαραωνικής μολυσματικής εγκατάστασης του ΧΥΤΑ, αλλά επεκτείνεται με τη δημιουργία νέας μονάδας καύσης, ενός Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων στο αμαξοστάσιο του Δήμου Πετρούπολης και μιας Μονάδας Επεξεργασίας Βιοαποβλήτων σε χώρο πάνω από το νεκροταφείο. Ταυτόχρονα προχωρά η περαιτέρω ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης των σκουπιδιών. 

Πρέπει να βάλουμε τέλος στην καταστροφική διαχείριση των απορριμμάτων, σε ρήξη με τα σχέδια κυβέρνησης – περιφέρειας, σε σύγκρουση με το κέρδος των μεγάλων ιδιωτικών συμφερόντων. Μπορεί να υπάρξει μια άλλη διαχείριση των απορριμμάτων με δημόσιο κι όχι κερδοσκοπικό χαρακτήρα, με κεντρικό σχεδιασμό, διαδημοτικές συνεργασίες, με σεβασμό στο περιβάλλον και με γνώμονα την προάσπιση της υγείας των κατοίκων. 

Βαγγέλης Παπαδογιάννης, μέλος δημοτικής παράταξης “Ανυπότακτη Πετρούπολη”

 

29/5, Πετρούπολη