Διεθνή
Λίβανος: Γενική απεργία

26/5, Απεργοί της ΔΕΗ του Λιβάνου. Φωτό: ΝΝΑ

24ωρη γενική απεργία έγινε στο Λίβανο την Τετάρτη 26 Μάη. Την απεργία κάλεσε η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Λιβάνου και είχε μεγάλη επιτυχία. Από την Τρίπολη στο βορρά μέχρι την κοιλάδα της Μπεκάα και τη Βηρυτό και από κει μέχρι τη Σιδώνα στο νότο, χιλιάδες εργάτριες και εργάτες σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα απέργησαν και πραγματοποίησαν συγκεντρώσεις και συμβολικές καταλήψεις κτιρίων, σε δήμους, εκπαίδευση και στη λιβανέζικη ΔΕΗ. 

Η οργή των εργαζομένων τροφοδοτείται από τη βαθιά οικονομική και πολιτική κρίση. Ο Λίβανος είναι χρεοκοπημένος, οι τράπεζες έχουν βαρέσει κανόνι και ο πληθωρισμός εξανεμίζει μισθούς και συντάξεις. Η πολιτική κρίση έχει φτάσει στο σημείο που εδώ και μήνες δεν μπορεί να σχηματιστεί «κανονική» κυβέρνηση. 

Γι’ αυτό ένα από τα βασικά αιτήματα της απεργίας ήταν οι αυξήσεις στους μισθούς. Το δεύτερο ήταν να μην περάσουν οι νεοφιλελεύθερες «μεταρρυθμίσεις» όπως η κατάργηση της επιδότησης στις τιμές βασικών αγαθών. 

Από το τέλος του 2019 και όλο το 2020 ένα κύμα εξέγερσης σάρωσε το Λίβανο από το βορρά μέχρι το νότο, ενώνοντας στον δρόμο σουνίτες, σιίτες, χριστιανούς. Και στο Λίβανο η εργατική τάξη έχει τη δύναμη να δώσει τη δικιά της εναλλακτική στην κρίση που γεννάει φτώχεια και χρεοκοπία. Η απεργία της 26 Μάη ήταν ένα βήμα σε αυτή την κατεύθυνση.