Διεθνή
Βραζιλία: Έξω ο Μπολσονάρο!

29/5, Διαδήλωση στο Σάο Πάολο

Μαζικές διαδηλώσεις εναντίον της κυβέρνησης Μπολσονάρο, με πολύ μεγάλη συμμετοχή της νεολαίας, πραγματοποιήθηκαν σε 85 πόλεις σε ολόκληρη τη Βραζιλία το περασμένο Σάββατο, μετά από κάλεσμα συνδικάτων, φοιτητικών συλλόγων και οργανώσεων της Αριστεράς. Οι διαδηλώσεις ξεπερνούσαν κατά πολύ σε μαζικότητα τις φιλοκυβερνητικές φιέστες που επιχείρησε να στήσει ο Μπολσονάρο στις αρχές του μήνα. Σε όλη τη χώρα αντήχησε η κραυγή Fora Bolsonaro «έξω ο Μπολσονάρο!» με τους ανέμους της Χιλής να φυσάνε και στην Βραζιλία όπως έλεγε χαρακτηριστικά το πλακάτ μιας διαδηλώτριας στο Σάο Πάολο.

Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι κατέβηκαν στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν ενάντια στην καταστροφική διαχείριση της πανδημίας στη μαζικότερη μέρα διαμαρτυριών από την έναρξη της πανδημίας στην Βραζιλία. Οι διαδηλωτές καταδίκασαν το σύνολο της πολιτικής του Μπολσονάρο που με την ευκαιρία της πανδημίας, επιτέθηκε με νέα μέτρα λιτότητας. Οι περικοπές στα πανεπιστήμια αποτέλεσαν καταλύτη για τις διαδηλώσεις το Σάββατο. Εργαζόμενοι, εκπαιδευτικοί, μαθητές, φοιτητές βγήκαν στους δρόμους μαζί για να απαιτήσουν τον τερματισμό των περικοπών στην εκπαίδευση, στα νοσοκομεία, στην εργατική τάξη. 

Η Βραζιλία βρίσκεται στα πρόθυρα ενός τρίτου κύματος Covid-19 με λιγότερο από το 10% του πληθυσμού να έχει εμβολιαστεί έχοντας ένα πρόεδρο που υποβάθμιζε συστηματικά τις συνέπειες της πανδημίας αποκαλώντας την μια «μικρή γρίπη», την ίδια στιγμή που μέσα από τη συνέχιση των περικοπών οδήγησε στην κατάρρευση το σύστημα Υγείας. Αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής είναι ότι πάνω από 450.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τον Covid 19 στην Βραζιλία που βρίσκεται στη δεύτερη θέση σε απόλυτο αριθμό θανάτων μετά τις ΗΠΑ.