Διεθνή
Κύπρος: Διώξεις νοσηλευτών!

7/6, Απεργία νοσηλευτών στην Κύπρο

Σε 12ωρη απεργία και συγκέντρωση κατέβηκαν την Δευτέρα 7/6 στην Κύπρο οι νοσηλεύτριες/τές της Παγκύπριας Συντεχνίας Νοσηλευτών (ΠΑΣΥΝΟ) κόντρα στην απόφαση της κυβέρνησης Aναστασιάδη να προχωρήσει σε δίωξη εναντίον πέντε νοσηλευτριών του Νοσοκομείου Αθαλάσσας γιατί αρνήθηκαν να συμμορφωθούν προς τας υποδείξεις του Υπουργείου και ακολούθησαν τις οδηγίες του σωματείου τους όσον αφορά στην τήρηση των πρωτοκόλλων ασφαλείας για τον covid19. 

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Εργατική Δημοκρατία: «Η ΠΑΣΥΝΟ ζητούσε τη δημιουργία χώρου για να νοσηλεύονται οι ασθενείς με covid 19 σύμφωνα με τα πρωτόκολλα. Το κτήριο της ψυχικής Υγείας είναι υπό κατάρρευση. Αντί ο υπουργός να αναλάβει τις ευθύνες του και να λύσει τα προβλήματα και τις αντίξοες συνθήκες στις οποίες εργάζονται οι νοσηλευτές, τους διώκει και από πάνω, για να συγκαλύψει τις ελλείψεις και την ανεπάρκεια της κυβέρνησης, βάζοντας ασθενή με covid 19 σε κοινό θάλαμο. Αυτό το περιστατικό έγινε τον περασμένο Γενάρη και ενώ η ΠΑΣΥΝΟ θεωρούσε ότι είχε λήξει το θέμα μετά τις προειδοποιήσεις της για λήψη μέτρων, η κυβέρνηση ενθαρρυμένη από το εκλογικό αποτέλεσμα, αφού δεν έχασε όσο ανέμενε, προχώρησε στη δίωξη των νοσηλευτών. Την Δευτέρα στις 7 του Ιούνη όλοι είμαστε στο πλευρό των νοσηλευτών».

Η απεργία των νοσηλευτριών-ών, που απειλούν με νέες κινητοποιήσεις αν η κυβέρνηση προχωρήσει τις διώξεις, έρχεται μετά την απεργία διαρκείας 5.000 εκπαιδευτικών που απαιτούν την κατάργηση του καθεστώτος αγοράς υπηρεσιών με το οποίο εργάζονται. «Οι εκπαιδευτικοί είναι γεμάτοι δικαιολογημένη οργή και αγανάκτηση και αυτή είναι που τροφοδοτεί τις κινητοποιήσεις τους. Στις μαζικές και δυναμικές τους κινητοποιήσεις συμμετέχουν ακόμη και τα παιδιά τους όπως και άλλοι εργαζόμενοι. Την συμπαράσταση τους έχουν εκφράσει η ΠΕΟ και η ΣΕΚ αλλά και οι συνδικαλιστικές οργανώσεις των εκπαιδευτικών, Δημοτικής, Μέσης και Τεχνικής εκπαίδευσης όπως και οι οργανωμένοι μαθητές» αναφέρει η Εργατική Δημοκρατία. «Για να κερδίσουν όμως οι απεργοί εκπαιδευτικοί χρειάζεται η συμπαράσταση να μετατραπεί σε ένα κίνημα έμπρακτης αλληλεγγύης. Τα συνδικάτα των εκπαιδευτικών να καλέσουν σε απεργία συμπαράστασης και μαζικές κινητοποιήσεις για να πιέσουν την κυβέρνηση. Κάτι που έκαναν και το καλοκαίρι του 2018 κατεβάζοντας στο δρόμο 14 χιλιάδες εκπαιδευτικούς για να υπερασπιστούν το δημόσιο χαρακτήρα της εκπαίδευσης. Μια τέτοια απάντηση χρειάζεται και τώρα. Με ψηφίσματα συμπαράστασης από τους χώρους δουλειάς, ενίσχυση του ταμείου αλληλεγγύης και εκδηλώσεις αλληλεγγύης στους εκπαιδευτικούς, μπορούμε με απλά βήματα να εκφράσουμε την αλληλεγγύη και τη συμπαράσταση στον δίκαιο αγώνα τους».

Διαδυκτιακή εκδήλωση στο zoom με θέμα «Κάτω τα χέρια από τη συνδικαλιστική δράση-Στηρίζουμε τους απεργούς νοσηλευτές» διοργανώνει την Τετάρτη 9 Ιουνίου 7:30 μ.μ. η Εργατική Δημοκρατία με ομιλητή τον Φαίδων Ηλία, μέλος του Δ.Σ. της ΠΑΣΥΝΟ. 

Δείτε εδώ

Meeting ID: 403 611 3449

Passcode: 101917