Διεθνή
Γαλλία: Μαζικές διαδηλώσεις ενάντια στην ακροδεξιά

12/6, Παρίσι, Η πορεία για τις ελευθερίες

Το Σάββατο 12/6 πραγματοποιήθηκαν σε ολόκληρη τη Γαλλία «Πορείες για τις Ελευθερίες - Ενάντια στις ακροδεξιές ιδέες”. Οι διαδηλώσεις καλέστηκαν από ένα ευρύ μέτωπο συνδικάτων μεταξύ των οποίων η CGT και η FSU και οργανώσεων όπως η Ανυπότακτη Γαλλία του Μελανσόν και το Νέο Αντικαπιταλιστικό Κόμμα, ενάντια στην άνοδο της Εθνικής Συσπείρωσης (ΕΣ) της Μαρίν Λεπέν αλλά και τις πρόσφατες απειλητικές επιστολές στρατιωτικών προς τον Μακρόν, που μιλάνε για εμφύλιο πόλεμο. Συγκέντρωσαν, σύμφωνα με τους διοργανωτές, 150.000 διαδηλωτές σε 140 πόλεις, για πρώτη φορά μετά τις μεγάλες κινητοποιήσεις κατά του νόμου για την “Καθολική Ασφάλεια” το περασμένο φθινόπωρο.

Παρίσι, Μπορντό,Τουλούζη, Μασσαλία, Στρα­σβούργο, παντού οι διαδηλώσεις ήταν μαζικές, οι μεγαλύτερες που έχουν γίνει ενάντια στην άκρα δεξιά εδώ και πολλά χρόνια με έντονη παρουσία της νεολαίας. Στη Νάντη, η αστυνομία επιτέθηκε βίαια στους διαδηλωτές τραυματίζοντας αρκετούς.

Στις διάφορες δημοσκοπήσεις για τις επερχόμενες προεδρικές εκλογές η ΕΣ φτάνει το 25-30% και ισοφαρίζει ή και ξεπερνά το “Εμπρός” του Εμμανουέλ Μακρόν. Οι αντεργατικές επιθέσεις, η διαχείριση της πανδημίας προς όφελος των μεγάλων αφεντικών σε συνδυασμό με τις απόπειρές του να περάσει κατασταλτικούς νόμους έχουν οδηγήσει το κόμμα του σε πτώση αλλά η Αριστερά δεν έχει καταφέρει να αξιοποιήσει αυτή την απογοήτευση. Αντίθετα, αυτή που την καρπώνεται μέχρι τώρα, είναι η Λεπέν.

Απέναντι σε αυτή την εξέλιξη η κυβέρνηση Μακρόν προσαρμόζεται όλο και πιο πολύ στην ρητορική και την πρακτική των φασιστών, με την πρόφαση ότι πρέπει να τους κόψει το δρόμο. Έχει θεσπίσει μια σειρά κατασταλτικών και ρατσιστικών νόμων όπως αυτόν “ενάντια στον σεπαρατισμό” που βάζει στο στόχαστρο τους μουσουλμάνους, έβγαλε εκτός νόμου την Συλλογικότητα Ενάντια στην Ισλαμοφοβία στη Γαλλία (CCIF) και την ίδια στιγμή ενισχύει αδρά τις δυνάμεις καταστολής. Αυτή η αντιμετώπιση είναι καταστροφική γιατί στην πραγματικότητα ενισχύει ακόμα περισσότερο τη Λεπέν.

“Τις ιδέες της άκρας δεξιάς τις φέρνει στη συζήτηση η κυβέρνηση: νόμος για το Άσυλο και την Μετανάστευση, νόμος για τον Σεπαρατισμό, νόμος για την Καθολική Ασφάλεια... Δεν μπορούμε να παλέψουμε ενάντια στην άνοδο της Εθνικής Συσπείρωσης χωρίς να παλέψουμε ενάντια σε αυτά τα μέτρα” δήλωσε ο Λεό, εργαζόμενος στην αεροναυπηγική βιομηχανία.

“Στους δρόμους και με τις απεργίες μας θα σταματήσουμε τη φυσική απειλή της άκρας δεξιάς και όχι στις κάλπες” δήλωσε ο Γκαετάν Γκαρσία, συνδικαλιστής βάσης στη CGT.

Η ανάγκη για ένα αντιφασιστικό μέτωπο που θα κόψει τον δρόμο της Λεπέν και που θα αναδείξει τον πραγματικό χαρακτήρα του κόμματος της είναι πιο μεγάλη από ποτέ. Μπορεί η ΕΣ να έρχεται πρώτη στις δημοσκοπήσεις αλλά δεν έχει καταφέρει ακόμα να κυριαρχήσει στους δρόμους. Φέτος μάλιστα αναγκάστηκε να ακυρώσει την παραδοσιακή πρωτομαγιάτικη πορεία του, προκαλώντας την οργή του φασίστα, πατέρα της Μαρίν, Ζαν Μαρί. Η άνοδος στην εξουσία θα δώσει στην ΕΣ και σε όλες τις φασιστικές συμμορίες, πολύ περισσότερες δυνατότητες.

Όπως τονίζει σε ανακοίνωση – κάλεσμά του ο αντιρατσιστικός συντονισμός της Marche de Solidarites (Πορεία Αλληλεγγύης) “εκλογές με τις εκλογές, χρόνο με τον χρόνο, η Εθνική Συσπείρωση κερδίζει εκατομμύρια ψήφους, διεισδύει στους θεσμούς, εγκαθίσταται στις γειτονιές μας. Στρατιωτικά στελέχη απειλούν με στρατιωτική επέμβαση, ακροδεξιοί εισβάλλουν σε περιφερειακό συμβούλιο φωνάζοντας ‘θάνατο στους Ισλαμοαριστερούς', φασιστικές πολιτοφυλακές οργανώνουν επιχειρήσεις εναντίον μεταναστών στα σύνορα και τις προβάλλουν, τραμπούκοι επιτίθενται σε γραφεία οργανώσεων αλληλεγγύης με τους πρόσφυγες. Και δεν παίρνουν μαζική απάντηση. Και όταν χιλιάδες αστυνομικοί διαδηλώνουν μπροστά στο κοινοβούλιο με ένα δάσος σημαιών μιας ακροδεξιάς αστυνομικής οργάνωσης, υποστηρίζονται και χαιρετίζονται από τον Υπουργό Εσωτερικών και ηγέτες πολλών κομμάτων, τόσο της δεξιάς όσο και της αριστεράς... Γι' αυτό πρέπει να ενωθούμε, γυναίκες και άνδρες, ομοφυλόφιλοι και ετεροφυλόφιλοι, συνδικαλιστές και μη, μαύροι, λευκοί, Άραβες, με και χωρίς χαρτιά για να διώξουμε τους φασίστες από τις γειτονιές μας, τους χώρους εργασίας μας, τους δρόμους μας” καταλήγει η ανακοίνωση.

Η ανάγκη για ένα ενωτικό αντιφασιστικό μέτωπο είναι πιο επείγουσα από ποτέ.