Περιβάλλον
Από το Ρέθυμνο μέχρι την Εύβοια - ΟΧΙ στην καταστροφή των βουνών

Μπλόκο στις ανεμογεννήτριες στον Άρδακτο. Φωτό: Ρεθυμνιώτικα Νέα

Η κινητοποίηση των κατοίκων εμπόδισε την εγκατάσταση ανεμογεννητριών στον Άρδακτο στο Ρέθυμνο. 

Οι ανεμογεννήτριες επρόκειτο να εγκατασταθούν μόλις 250 μέτρα από τον οικισμό του Αγ. Βασιλείου με καταστροφικές συνέπειες στη ζωή των κατοίκων και του περιβάλλοντος. Τελικά τα βαρέα οχήματα που μετέφεραν τις ανεμογεννήτριες της «ΔΕΗ Ανανεώσιμες», δεν κατάφεραν να περάσουν το μπλόκο που σχημάτισαν από τα ξημερώματα οι κάτοικοι, παρά τη συνοδεία της αστυνομίας και την έγκριση του εισαγγελέα για συνέχιση της διαδρομής τους. 

Λίγο πριν το μεσημέρι ανακοινώθηκε ότι τα φορτηγά θα επέστρεφαν στα Χανιά. Τόσο ο δήμος Αγ. Βασιλείου, όσο και το Συντονιστικό ενάντια στις ΒΑΠΕ, τονίζουν ότι η εγκατάσταση των ανεμογεννητριών στην περιοχή είναι πλέον παράνομη, καθώς η άδεια έχει λήξει από τον περασμένο Σεπτέμβρη. Συμπληρώνουν δε ότι όταν κατασκευάστηκε η αρχική εγκατάσταση δεν ήταν ακόμα γνωστές οι επιπτώσεις των αιολικών στο περιβάλλον, την βιοποικιλότητα και την ανθρώπινη υγεία.

Αντίστοιχο αγώνα ενάντια στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών δίνουν οι κάτοικοι του Νημποριού στην Εύβοια, απευθυνόμενοι για συμπαράσταση στα σωματεία εργαζομένων στο Υπουργείο Πολιτισμού και όχι μόνο, καθώς οι ανεμογεννήτριες προγραμματίζεται να εγκαταστασθούν σε αρχαιολογικό χώρο. 

Το ψήφισμα ήδη έχει αρχίσει να υιοθετείται από σωματεία και μεταξύ άλλων αναφέρει: «Για όλους εμάς, τους κατοίκους της περιοχής, τους εργαζόμενους στον Πολιτισμό αλλά και τους επισκέπτες στην περιοχή, είναι απαραίτητο ο λόφος του Νημποριού με τον λόφο του Αγ. Νικολάου να αποτελέσουν ένα πρότυπο αρχαιολογικό πάρκο, όπου θα διαφαίνεται ολοκάθαρα η διαχρονία της εκμετάλλευσης της πέτρας από τα αρχαία χρόνια μέχρι και την εποχή των παππούδων μας. Έχουμε ανάγκη από επισκέψιμα και ζωντανά μνημεία και αρχαιολογικά πάρκα, όχι από πράσινες μπίζνες για να κερδίζουν οι λίγοι. Είναι ιδιαιτέρως κρίσιμο να προστατευτεί ο αρχαιολογικός αυτός χώρος με τις τόσο πολλές και τόσες σπουδαίες αρχαιότητες και το φυσικό κάλλος που τις περιβάλλει». Για επικοινωνία με τον Εξωραϊστικό Σύλλογο Νημποριού σχετικά με το ψήφισμα ενάντια στις ανεμογεννήτριες, υπάρχει η ηλεκτρονική διεύθυνση syllogos.nimboriou@gmail.com.