Διεθνή
Δανία, Πολωνία: Απεργούν στα νοσοκομεία

Δανία

Με διαδήλωση μπροστά στο κοινοβούλιο ξεκίνησαν την απεργιακή τους σύγκρουση το περασμένο Σάββατο 19/6 οι νοσηλεύτριες-τες στην Δανία διεκδικώντας αυξήσεις στους μισθούς ενώ απεργιακές κινητοποιήσεις έχουν ξεκινήσει και στα νοσοκομεία της Πολωνίας.

Στη Δανία, 5.550 εργαζόμενες που ανήκουν στο μεγαλύτερο συνδικάτο νοσηλευτριών, ξεκίνησαν επ’ αόριστον απεργία το περασμένο Σάββατο καθώς η συντριπτική πλειοψηφία των μελών του συνδικάτου, πάνω από 65%, δεν έκανε αποδεκτή την συλλογική σύμβαση που ετοιμαζόταν να υπογράψει η ηγεσία του με την δανέζικη κυβέρνηση.  

Το συνδικάτο των νοσηλευτριών απέρριψε με την ψήφο του και τη δεύτερη πρόταση για τριετή σύμβαση με αύξηση 5.02%, διεκδικώντας παραπάνω αυξήσεις. Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε η πρόεδρος του συνδικάτου: «Οι εργαζόμενες δεν είναι καθόλου ικανοποιημένες από τους μισθούς τους, ιδιαίτερα μετά απο ενάμισι χρόνο πανδημίας σε ένα περιβάλλον εντατικοποιημένης εργασίας». 

Οι νοσηλεύτριες δηλώνουν αποφασισμένες να μην κάνουν πίσω και ήδη σε αυτήν την κατεύθυνση χρησιμοποιούν το απεργιακό ταμείο του συνδικάτου –πάνω από 500 εκατομμύρια κορόνες. Να θυμίσουμε ότι το 2008 είχαν ξανά πραγματοποιήσει στη Δανία νικηφόρες απεργιακές κινητοποιήσεις διάρκειας με το απεργιακό τους ταμείο να αντέχει 7 εβδομάδες. Στην πραγματικότητα οι νοσηλεύτριες διεκδικούν χρωστούμενα δεκαετιών όπως αναδεικνύει το αίτημά τους για την κατάργηση ενός νόμου του 1969 που προέβλεπε χαμηλότερες αμοιβές στα γυναικοκρατούμενα επαγγέλματα του δημοσίου με αποτέλεσμα να αμείβονται ακόμη και σήμερα με μισθούς 15% λιγότερο από τον μέσο όρο. 

 

Πολωνία

 

“Ψεύτης-ψεύτης”

Σε απεργία προχώρησαν στις 7 και στις 14 Ιούνη και τα μεγαλύτερα συνδικάτα εργαζομένων στα νοσοκομεία της Πολωνίας ενάντια σε ένα νόμο που κατέβασε η κυβέρνηση και «ρυθμίζει» -μειώνοντας φυσικά- τις αποδοχές τους μέσα στην πανδημία. Στις 7 Ιούνη στη Βαρσοβία οι απεργοί γιουχάρισαν φωνάζοντας «ψεύτης-ψεύτης» τον τοπικό κυβερνήτη και πρώην υπουργό Υγείας που είχε το θράσος να υποστηρίξει μπροστά στις συγκεντρωμένες ότι έπαιρναν υπερβολικούς μισθούς! 

Στις 14 Ιούνη οι εργαζόμενοι κλιμάκωσαν με πανεθνική κινητοποίηση στην Βαρσοβία από 40 νοσοκομεία σε όλη τη χώρα. «Τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή για τους εργαζόμενους των νοσοκομείων που έχασαν τη ζωή τους από τον covid19. Υπάρχει ένα κλίμα oργής και μάχης» έγραψε ο Άντυ Ζεμπρόφσκι από την «Εργατική Δημοκρατία» στην Πολωνία. «Και δεν περιορίζεται στα νοσοκομεια. Στις 9 Ιούνη πολλές χιλιάδες απεργοί στον χώρο των εξορύξεων και της ενέργειας από 16 διαφορετικά συνδικάτα διαδήλωσαν στην Βαρσοβία ενάντια στις πολιτικές της κυβέρνησης και της EE που τους οδηγούν στην ανεργία στο όνομα αυτού που ονομάζουν “δίκαιο πράσινο μετασχηματισμό”».