Διεθνή
Γαλλία: Ήττα Μακρόν, πτώση Λεπέν, ευκαιρία για την Αριστερά

12/6, Διαδήλωση "Για τις ελευθερίες - Ενάντια στις ακροδεξιές ιδέες" στο Παρίσι. Φωτό: BFM

Τα διεθνή ΜΜΕ σπεύδουν να εκφράσουν την ανακούφιση τους για την πτώση της Εθνικής Συσπείρωσης της Λεπέν και την άνοδο των Ρεπουμπλικάνων, της παραδοσιακής δεξιάς (29,3%) στον πρώτο γύρο των περιφερειακών εκλογών στη Γαλλία, την Κυριακή 20 Ιούνη. Το αδιαμφισβήτητο αποτέλεσμα αυτών των εκλογών βέβαια είναι η μεγάλη ήττα που υπέστη ο Μακρόν και η κρίση στην οποία βρίσκεται η κυβέρνησή του.

Το κόμμα του, “Εμπρός”, ήρθε πέμπτο με 11% μετά από τέσσερα μόλις χρόνια στην εξουσία κατά τα οποία όμως έχει έρθει αντιμέτωπο με τα μαζικά κινήματα των Κίτρινων Γιλέκων, ενάντια στο ασφαλιστικό και ενάντια στο Νόμο περί Καθολικής Ασφάλειας. Και στις τρεις περιπτώσεις η απάντηση της κυβέρνησης του ήταν η ωμή βία και η καταστολή. Ο Μακρόν είχε στην πραγματικότητα εκλεγεί το 2017 με τη στήριξη εκατομμυρίων ψηφοφόρων της Αριστεράς που τον ψήφισαν γιατί θέλησαν να φράξουν τον δρόμο στην Λεπέν. Όμως το ψέμα του υποτιθέμενου “φράγματος” κατέρρευσε -τώρα και εκλογικά.

Στο επίπεδο των περιφερειακών εκλογών, αυτή την κατάρρευση την καρπώνεται το παραδοσιακό δίπολο Ρεπουμπλικάνων και Σοσιαλιστών (16,5%) και τον τίτλο του “φράγματος” διεκδικεί τώρα ο Ξαβιέ Μπερτράν των Ρεπουμπλικάνων, ένας από τους φιλόδοξους υποψήφιους του κόμματος για τις προεδρικές εκλογές του 2022, ο οποίος ήρθε πρώτος με 44% στην περιφέρεια Ο-ντε-Φρανς. Θα “τσακίσω τα σαγόνια” των ακροδεξιών μου αντιπάλων δήλωσε χαρακτηριστικά.

Την ίδια στιγμή, όσο κι αν της φουσκώσαν τα πανιά με δημοσκοπήσεις και προβλέψεις, η ακροδεξιά Εθνική Συσπείρωση της Λεπέν δεν πέτυχε τελικά τα αναμενόμενα αποτελέσματα παρόλο που στην περιφέρεια Προβηγκία-Άλπεις-Κυανή Ακτή ο υποψήφιός της Τιερί Μαριανί ήρθε  πρώτος με 35,38%. Σε πανεθνικό επίπεδο έπεσε από το 27,7% των περιφερειακών εκλογών του 2015 στο 19%. Το ποσοστό αυτό αναδεικνύει την αδυναμία της ΕΣ να ριζώσει τοπικά και να συσπειρώσει αλλά δεν είναι διόλου καθησυχαστικό. Άλλωστε, το πόσο κοντά ποδάρια έχουν τα “φράγματα” της δεξιάς απέναντι στους φασίστες, το ξέρει από πρώτο χέρι το αντιφασιστικό κίνημα και εδώ αλλά και στην Γαλλία από την εποχή που ο Σιράκ προβάλλονταν σαν το “φράγμα” απέναντι στον μπαμπά Λεπέν.

Με το 67% του εκλογικού σώματος να έχει επιλέξει την αποχή, η Αριστερά δεν μπορεί και δεν πρέπει -ενόψει του δεύτερου γύρου και συνολικότερα- να περιμένει τους Ρεπουμπλικάνους να ανακόψουν την πορεία της Λεπέν. Ούτε όμως έχει τα περιθώρια να αφήνει ανεκμετάλλευτη την ευκαιρία που ανοίγει η πτώση της Λεπέν -όπως για παράδειγμα ο Ζαν Λικ Μελανσόν που επιλέγει να επικεντρώσει την κριτική του στην “Ενωση της Αριστεράς”, που στην πόλη της Μασσαλίας είχε την ευθύνη για τις εκλογές, για παρατυπίες και προβλήματα στην εκλογική διαδικασία.

Η πτώση της Λεπέν αποτελεί ευκαιρία που η Αριστερά θα χρειαστεί να την αδράξει για να χτίσει ένα πλατύ αντιφασιστικό μέτωπο που δεν θα περιμένει τις επόμενες εκλογές. Οι “Πορείες για τις Ελευθερίες - Ενάντια στις ακροδεξιές ιδέες” που έγιναν στις 12 Ιούνη και συγκέντρωσαν 150.000 διαδηλωτές σε 140 πόλεις ήταν ένα πρώτο βήμα που όμως χρειάζεται επειγόντως συνέχεια.