Αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα
Χαμίντ, 22 χρονών, νεκρός στο Σχιστό

3/4, Συγκέντρωση ενάντια στις ρατσιστικές δολοφονίες στα στρατόπεδα. Φωτό: Στέλιος Μιχαηλίδης

Ένας ακόμα θάνατος πρόσφυγα, μια ρατσιστική δολοφονία, αυτή τη φορά στο στρατόπεδο προσφύγων του Σχιστού. Η αυτοκτονία του 22χρονου Χαμίντ έρχεται να προστεθεί σε αυτήν του Ιμπραχίμ Εργκιούν και στους θανάτους των Μακί Ντιαμπατέ και Μιμί Μουκάγιε. Τέσσερις, τουλάχιστον, θάνατοι μέσα σε έξι μήνες που φέρουν τη σφραγίδα του υπουργείου Μετανάστευσης και του υπουργού Νότη Μηταράκη.

Ο 22χρονος Χαμίντ από το Αφγανιστάν, αυτοκτόνησε μέσα στο κοντέινερ στο οποίο ζούσε, αφού απορρίφθηκε για τρίτη φορά η αίτηση ασύλου του και αντιμετώπιζε πλέον τον κίνδυνο της απέλασης. Σε ανάρτησή του, ο Βαγγέλης Βελώνιας, επί έξι χρόνια συντονιστής στη ‘δομή φιλοξενίας' του Σχιστού αναφέρει χαρακτηριστικά μεταξύ άλλων πως “Ο Χαμίντ από το Αφγανιστάν, ήταν κοντά μας. Ένα παλληκάρι. 22 χρονών. Λιγομίλητο, σοβαρό, ευγενέστατο. Για τρίτη φορά, του απέρριψαν την αίτηση ασύλου και από το φόβο της απέλασης και της επιστροφής στην κόλαση, αυτοκτόνησε. Ένα παιδί. Ένας άνθρωπος... Πριν δύο, τρία και τέσσερα χρόνια, είχα στη διάθεσή μου εργαζόμενους όπως, βρεφονηπιοκόμους, δασκάλους, νοσηλευτές, ψυχολόγους, τεχνίτες διαφόρων ειδικοτήτων κλπ. Διδάσκαμε Ελληνικά και Αγγλικά... Η σημερινή κυβέρνηση, αυτό το συνονθύλευμα ακροδεξιών ρατσιστών, κατάργησαν αυτά τα προγράμματα στήριξης αυτών των ανθρώπων. Έχουμε να κάνουμε με κτήνη που κρύβονται μέσα σε ακριβά ρούχα”.

Αναλγησία

Από την πλευρά της η ΚΕΕΡΦΑ, ανάρτησε άμεσα βίντεο που της στάλθηκε μέσα από το στρατόπεδο με εικόνες της μεταφοράς της σωρού και εξέδωσε ανακοίνωση όπου καταγγέλλει πως πρόκειται για “ακόμα μία αυτοκτονία ενός νέου ανθρώπου στο καμπ στο Σχιστό. Το συγκλονιστικό βίντεο που τράβηξαν πρόσφυγες δείχνει την αναλγησία με την οποία αντιμετωπίζονται οι πρόσφυγες στη ζωή αλλά και στον θάνατό τους. Παρουσία αστυνομικών, μέσα σε μαύρες σακούλες, που θυμίζουν σακούλες σκουπιδιών, ο άνθρωπος πετιέται σε ένα φέρετρο. Η ζωή των προσφύγων για την κυβέρνηση της ΝΔ δεν μετράει”.

Η ανακοίνωση συνεχίζει τονίζοντας πως “Πραγματικός ένοχος που οδήγησε σε αυτή την ανείπωτη τραγωδία, είναι για ακόμα μια φορά, η ρατσιστική πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη που καταργεί το δικαίωμα στο άσυλο χαρακτηρίζοντας την Τουρκία ασφαλή τρίτη χώρα με σκοπό να κάνει μαζικές απελάσεις. Αυτή θα ήταν και η τύχη του νεαρού πρόσφυγα που δεν άντεξε να του στερούν κάθε ελπίδα για μια καλύτερη ζωή αλλά και τις άθλιες συνθήκες των στρατοπέδων - κολαστηρίων.

Το τελευταίο διάστημα οι συνθήκες έχουν επιδεινωθεί καθώς εκτός από πολλά επιδόματα που έχουν κοπεί εντελώς, δεν προσφέρεται καν φαγητό σε μεγάλη μερίδα του πληθυσμού του στρατοπέδου. Η ψυχική και σωματική υγεία των προσφύγων είναι εντελώς παραμελημένη και τα χαρτιά που πολλοί πρόσφυγες δικαιούνται ώστε να ταξιδέψουν στις χώρες που επιθυμούν, καθυστερούν μήνες να εκδοθούν. Τα στρατόπεδα είναι παγίδες θανάτου”.

Η ΚΕΕΡΦΑ Πειραιά πραγματοποιούσε επίσκεψη στο στρατόπεδο του Σχιστού την ώρα που η Εργατική Αλληλεγγύη πήγαινε στο τυπογραφείο ενώ απευθύνει κάλεσμα σε σωματεία, φορείς, κινήσεις της Αριστεράς και τον κόσμο που στάθηκε από την αρχή στο πλευρό των προσφύγων να στηρίξει την κινητοποίηση την οποία καλεί για την Πέμπτη 15 Ιουλίου στις 7μμ στο καμπ του Σχιστού.