Εργατικό κίνημα
Νομοσχέδιο Κεραμέως: Τα σχολεία έκλεισαν, οι αγώνες συνεχίζουν

Αθήνα 7 Ιούλη. Φωτό Μάνος Νικολάου

Εκπαιδευτικοί, μόνιμοι και αναπληρωτές, της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας καθώς και της ιδιωτικής εκπαίδευσης διαδήλωσαν την Τετάρτη 7/7 στο κέντρο της Αθήνας ενάντια στο νέο νομοσχέδιο που κατεβάζει η Κεραμέως. Μαζί τους βρέθηκαν φοιτητικοί σύλλογοι, η Oμοσπονδία γονέων και μαθητές. Ο τόνος που επικρατούσε ήταν ότι δεν θα αφήσουν να περάσει και να εφαρμοστεί.

Η συγκέντρωση ξεκίνησε στα Προπύλαια με αντιπροσώπους από ΕΛΜΕ και συλλόγους δασκάλων να παίρνουν τον λόγο στη μικροφωνική. Κατέληξε στο Σύνταγμα, πραγματοποιώντας πορεία στην Πανεπιστημίου και στη Σταδίου. Με τα πανό τους συμμετείχαν στην κινητοποίηση οι ΣΕΠΕ Γλυφάδας-3Β, Αιγάλεω, Α’ Αθηνών, Σεφέρης, Ρόζα Ιμβριώτη, Μ. Παπαμαύρος, η ΕΛΜΕ Πειραιά, η πρωτοβουλία εκπαιδευτικών «η Τάξη μας» και οι μαθητές /τριες Anticapitalista μαζί με το ΣΕΚ στις σχολές, κ.α. Στο συλλαλητήριο μοιράστηκε μαζικά η προκήρυξη της «Τάξης μας» που καλούσε σε αγωνιστική κλιμάκωση και τις Ομοσπονδίες ΟΛΜΕ και ΔΟΕ να καλέσουν άμεσα μαζικά συλλαλητήρια.

Το νέο νομοσχέδιο για την Παιδεία κλιμακώνει την επίθεση της κυβέρνησης στη δημόσια εκπαίδευση, τον συνδικαλισμό, τα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών και τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών: αξιολόγηση, επαναφορά του αναχρονιστικού θεσμού των επιθεωρητών, λειτουργία με όρους επιχειρήσεων. Και όλα αυτά, τη χρονιά της πανδημίας που το Υπουργείο και η κυβέρνηση κυνικά ξεκαθάρισαν ότι το οικονομικό κόστος μπαίνει πάνω από τις ζωές των μαθητών και των εκπαιδευτικών. Αντί για διορισμούς και ενίσχυση των δημόσιων σχολείων, οδήγησαν τους μαθητές πρώτα στον ταξικό αποκλεισμό με τα τηλεμαθήματα και μετά στο ταξικό κόσκινο των εξετάσεων.

“Τα σχολεία έχουν κλείσει αλλά οι αγώνες δεν σταματούν. Οι εκπαιδευτικοί σηκώνουν κεφάλι”, μας είπε ο Νίκος Κοτρώτσιος, δάσκαλος στο Αιγάλεω. “Σήμερα η κινητοποίηση είναι μαζική και δείχνει ότι η προσπάθεια που κάνουν ο Μητσοτάκης και η Κεραμέως για ένα σχολείο ταξικό που θα πετάει έξω τα παιδιά του λαού δεν θα είναι περίπατος. Θυμίζουμε ότι το πρώτο νομοσχέδιο για την αξιολόγηση του Αρσένη το 1997 ψηφίστηκε, αλλά δεν εφαρμόστηκε ποτέ. Το ίδιο θα γίνει και τώρα”.

Σφαλιάρες

“Η κυβέρνηση μπορεί και ψηφίζει τρομερά αντιδραστικά και νεοφιλελεύθερα μέτρα. Με την “αυτονομία” των σχολικών μονάδων μας λένε να ψάξουμε να βρούμε λεφτά από οποιονδήποτε μπορούμε εκτός από το κράτος. Βέβαια επειδή τα ψηφίζουν δεν σημαίνει ότι θα υλοποιηθούν. Το ξέρουν και αυτοί και εμείς. Η κυβέρνηση έφαγε σφαλιάρες το προηγούμενο διάστημα από την εκπαίδευση”, ανέφερε ο Χρήστος Κουρνιώτης, καθηγητής στην ΕΛΜΕ Άνω Λιοσίων-Ζεφυρίου-Φυλής. 

“Οι μαθητές Anticapitalista, αλλά και άλλοι μαθητές, διαδηλώσαμε σήμερα μαζί με τους εκπαιδευτικούς μας”, δήλωσε η Βασιλική από το 5ο ΓΕΛ Ν.Σμύρνης. “Μετά από όλα αυτά που περάσαμε αυτή τη χρονιά, η κυβέρνηση αμετανόητη συνεχίζει να προσπαθεί να διαλύσει τη δημόσια Παιδεία, αλλά δεν θα τους αφήσουμε. Θα μας βρουν μπροστά τους και τώρα και ακόμα πιο οργανωμένους τον Σεπτέμβρη”.