Περιβάλλον
Πάρκα πρασίνου - Όχι αποθήκες παιδιών

Τη μάχη ενάντια στη λεηλασία των πάρκων με τη συνολικότερη μάχη ενάντια στον καταστροφικό για το περιβάλλον καπιταλισμό επιχειρεί να συνδέσει η εκδήλωση των πυρήνων του ΣΕΚ σε Πατήσια-Γαλάτσι-Κυψέλη, ­­που θα γίνει την Τετάρτη 28/7 στο Πάρκο της Ιακωβάτων.

Κάτω τα χέρια από τα πάρκα και τα δέντρα, όχι παιδιά νηπιαγωγείου εγκλωβισμένα σε κοντέινερ. Με αυτόν τον διπλό στόχο, κάτοικοι στην Κυψέλη και στα Πατήσια έφτιαξαν επιτροπές που πρωταγωνιστούν στον αγώνα ενάντια στα σχέδια της δημοτικής αρχής του Μπακογιάννη, η οποία καταστρέφει χώρους πρασίνου για να κάνει νηπιαγωγεία με κοντέινερ. Η Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας βρέθηκε από την πρώτη στιγμή σε αυτόν τον αγώνα.

 Όπως αναφέρει ανάμεσα σε άλλα η ανακοίνωσή της, ο Μπακογιάννης «θεωρεί αξιοπρεπές η πρώτη επαφή των παιδιών μας με την εκπαίδευση να είναι σε χώρο αντάξιο για αποθήκη κι όχι για αίθουσα διδασκαλίας, με αμφιβόλου ποιότητας αέρα, κάτι ιδιαίτερα ανεπίτρεπτο στην πανδημία που διανύουμε… Σε μια περιοχή με ελάχιστους χώρους πρασίνου, όπως η Άνω Κυψέλη, είναι εγκληματικό να κόβεις ακόμα κι ένα θάμνο».

Ταυτόχρονα με την καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος, κάνει δώρο στους ιδιώτες, οι οποίοι θα ενισχυθούν από αυτή την υποβάθμιση της προσχολικής εκπαίδευσης. Σε αντίθεση με τον Μπακογιάννη, αυτοί βρίσκουν κτίρια για ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς. «Ο Μπακογιάννης όπως και το Υπουργείο Παιδείας ενδιαφέρονται να προωθήσουν τα ιδιωτικά συμφέροντα στην εκπαίδευση και τίποτε άλλο. Χρησιμοποιούν τον νόμο για τη 2χρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή», σχολιάζει ο Σεραφείμ Ρίζος, εκπαιδευτικός του δικτύου «η Τάξη μας» και μέλος ΔΣ ΣΕΠΕ Χανίων.

Σύμφωνα με στοιχεία από παλιότερο άρθρο των εκπαιδευτικών της «Τάξης μας», η εφαρμογή του ενός χρόνου υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής το 2008, σε συνδυασμό με τις περικοπές στη δημόσια προσχολική εκπαίδευση σήμανε εκτόξευση των ιδιωτικών νηπιαγωγείων που μέσα σε εφτά χρόνια τετραπλασιάστηκαν με υπερδιπλασιασμό των μαθητών. Στα ίδια χρόνια τα αντίστοιχα δημόσια μειώθηκαν σε αριθμό παρά τη μικρή αύξηση των παιδιών σε αυτά. 

Συγχωνεύσεις και κλεισίματα

Η δίχρονη υποχρεωτική προσχολική εκπαίδευση που ψηφίστηκε το 2018 μεγάλωσε ακόμα περισσότερο αυτή την ψαλίδα. «Οι συγχωνεύσεις και τα κλεισίματα δημόσιων νηπιαγωγείων καλά κρατούν και έχουν οδηγήσει σε ακόμη μεγαλύτερο συνωστισμό σε συνθήκες πανδημίας», συνεχίζει ο Σεραφείμ. «Οι εργαζόμενοι θα έχουν να επιλέξουν ή να στείλουν το παιδιά τους να συνωστίζονται στα κοντέινερ, να ξεπαγιάζουν το χειμώνα και να σκάνε από τη ζέστη το καλοκαίρι ή να πληρώσουν, όσοι μπορούν, τους ιδιώτες. Παλεύουμε παντού για αξιοπρεπή, ασφαλή και δημόσια σχολική στέγη, ενάντια στους αποκλεισμούς παιδιών από την εκπαίδευση και ταυτόχρονα για ποιότητα ζωής και πράσινο στις γειτονιές μας».

 

Αντιστεκόμαστε ως Επιτροπή Πολιτών Γειτονιών Πατησίων ενάντια στην απόφαση του Δήμου Αθηναίων να εγκαταστήσει κοντέινερ για τη στέγαση μαθητών νηπιαγωγείου και να κόψει δέντρα στον ελεύθερο και πράσινο χώρο του πάρκου της οδού Ιακωβάτων. 

Έχουμε οργανώσει κινητοποιήσεις με εκατοντάδες κόσμου που μέχρι στιγμής έχουν καθυστερήσει τις εργασίες, αλλά δεν τις έχουν σταματήσει. Πάνω από 200 κάτοικοι γύρω από το πάρκο συνυπογράφουμε αίτηση ανάκλησης της άδειας των εργασιών, βάζοντας 11 σημεία με παρατυπίες που γίνονται. Επίσης, έχουν κατατεθεί 33 διαφορετικές προτάσεις στο δημοτικό συμβούλιο για χώρους που θα μπορούσαν να στεγάσουν το νηπιαγωγείο, αλλά απορρίφθηκαν. Μόνο τα κοντέινερ αποδέχτηκαν και αφήνουν κτίρια να ερημώνουν.

Την Τρίτη 27/7 το πρωί, αιφνιδιαστικά και παρά τις διαβεβαιώσεις και τα ομόφωνα ψηφίσματα της δημοτικής αρχής ότι καμία κοπή δέντρων δεν θα γίνει τελικά, η καταστροφή συνεχίστηκε. Ήρθε μπουλντόζα με παρουσία αστυνομίας και έκοψε δέντρα, ενώ εμείς πραγματοποιήσαμε παράσταση διαμαρτυρίας. 

Την προηγούμενη μέρα το βράδυ πραγματοποιήσαμε με πάνω από 75 άτομα συνέλευση της Επιτροπής, με μαζική συμμετοχή πολιτών και εκπροσώπων δημοτικών κινήσεων και συλλογικοτήτων. Χαιρέτησαν εκπρόσωποι από την Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας, την Ανοιχτή Πόλη, το ΜέΡΑ 25, τη Λαϊκή Συσπείρωση, το Μέτωπο Ανατροπής στην Αθήνα, το Σύλλογο Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας «Αριστοτέλης», το ΣΕΚ και την Πρωτοβουλία Ενάντια στην Περιβαλλοντική Καταστροφή και την Κλιματική Αλλαγή. Όλες οι συλλογικότητες βοήθησαν πολύ στη μάχη που δίνουμε.

Δίνουμε συνέχεια την Τρίτη 27/7 το απόγευμα στη συνέλευση της επιτροπής κατοίκων στην Κυψέλη για το πάρκο στην Φαέθοντος, ενώ την Τετάρτη 28/7 στις 6μμ συμμετέχουμε στη συγκέντρωση γονέων και κατοίκων Πλατείας Θυμαρακίων - Σεπολίων - Αγίου Νικολάου και στις 7μμ στην εκδήλωση του ΣΕΚ στο πάρκο Ιακωβάτων «Εργατική Εναλλακτική στον πράσινο καπιταλισμό».

Γιάννης Ροζάκης, μέλος Επιτροπής Πολιτών Γειτονιών Πατησίων


Το πάρκο στη Φαέθοντος και Κρίσσης αποτελεί τον τελευταίο εναπομείναντα πράσινο χώρο ανάμεσα σε τόσες πολυκατοικίες σε μια ολόκληρη περιοχή. Μέσα στο πλάνο τους είναι να εγκατασταθούν 6 κοντέινερ στα οποία θα στεγαστεί το 155ο Νηπιαγωγείο Αθηνών και να κοπούν και δέντρα. Αυτό το πρόγραμμα σύμφωνα με το ΦΕΚ είναι για 4 μέχρι 6 χρόνια. Δηλαδή για μια προσωρινή λύση, θα κοπούν δέντρα ενός αιώνα. Επίσης, ποια θα είναι η μετέπειτα λειτουργία αυτών των χώρων; Θα γίνουν πάλι χώροι πρασίνου, θα είναι δημόσιοι και ανοιχτοί για τους πολίτες; 

Σε συνεργασία δήμος και εργολάβοι βγάζουν άδειες για την αλλοίωση των γειτονιών μας με fast track διαδικασίες. Μέσα σε ελάχιστες μέρες έβγαλαν άδεια για την κοπή των δέντρων. Έχουν γίνει οι απαιτούμενες περιβαλλοντικές μελέτες; Ψάχνοντας στη διαύγεια και στο site του δήμου Αθηναίων δεν φαίνεται καμία μελέτη. Δίπλα στο οικόπεδο υπάρχει ρέμα. Δεν χρειάζονται αντιπλημμυρικά έργα; Επίσης, δεν φαίνεται πουθενά ποιος είναι ο εργολάβος. 

Τίθεται ταυτόχρονα και το ζήτημα της υποβάθμισης της δημόσιας Παιδείας. Μιλάμε για 2 τετραγωνικά μέτρα ανά παιδί. Όσο έκτακτα κι αν είναι αυτά τα μέτρα, είναι απαράδεκτο ένας χώρος με κοντέινερ να θεωρείται νηπιαγωγείο. Είχαν πολύ καιρό για να βρουν χώρους καλύτερους. Αυτό είναι πρόβλημα και για τους εκπαιδευτικούς που δυσκολεύεται ακόμα περισσότερο η δουλειά τους κάτω από αυτές τις συνθήκες. 

Προσπαθούν να μας τρομοκρατήσουν και να καταστείλουν τη δράση μας, γι’ αυτό μας έχουν καθημερινά αντιμέτωπους με δυο-τρεις διμοιρίες ΜΑΤ. Δεν θα τους περάσει! Την Τρίτη 27/7 στις 7μμ οργανώνουμε νέα συνέλευση της επιτροπής που θέλουμε να καταλήξει και σε κινητοποίηση με το πανό μας στους δρόμους της γειτονιάς για να ενημερωθούν ακόμα περισσότεροι.

Θανάσης, μέλος της Επιτροπής Κατοίκων της Κυψέλης