Περιβάλλον
Αλλάξτε το σύστημα, όχι το κλίμα

Στιγμιότυπο από την πυρκαγιά στην Αχαΐα. Φωτό Εurokinisi

Το κύμα καύσωνα που κυριολεκτικά «ψήνει» την Ελλάδα δεν αποτελεί ούτε ένα "μεμονωμένο" ούτε ένα "ακραίο φυσικό φαινόμενο". Είναι το αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής, ή πιο σωστά της υπερθέρμανσης του πλανήτη, εξαιτίας της καταστροφικής παραγωγικής διαδικασίας του καπιταλισμού. 

Αμέσως μετά τους φετινούς φονικούς καύσωνες στη Βόρεια Αμερική και σε τμήματα της Σιβηρίας πάνω από τον Αρκτικό Κύκλο, το World Weather Attribution, μία διεθνής πρωτοβουλία από διάφορα ερευνητικά ινστιτούτα ανά τον κόσμο, δήλωνε: «Το πρωτοφανές κύμα καύσωνα συνδέεται με το φαινόμενο “θόλος ζέστης”, δηλαδή παγίδευση θερμού αέρα στην περιοχή λόγω υψηλών πιέσεων... Η ύπαρξη τόσο θερμών αερίων μαζών οφείλεται στο φαινόμενο του θερμοκηπίου και στην κλιματική αλλαγή... Χωρίς τα επιπλέον αέρια του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα, ένα τέτοιο συμβάν απλώς δεν συμβαίνει ή αν ένα τέτοιο συμβάν λάβει χώρα, θα γίνει μία φορά στο εκατομμύριο, το οποίο στατιστικά αντιστοιχεί σε ποτέ... Τέτοια ακραία καιρικά φαινόμενα θα γίνουν πιο συχνά όσο συνεχίζεται η διαδικασία της παγκόσμιας υπερθέρμανσης... Η θερμοκρασία σε ολόκληρη την υφήλιο έχει αυξηθεί κατά τουλάχιστον 1,1 βαθμό Κελσίου σε σχέση με την ιστορική περίοδο πριν από τη βιομηχανική επανάσταση... Αν αυτή η αύξηση φθάσει τους 2 βαθμούς Κελσίου, κάτι το οποίο θα γίνει πραγματικότητα σε περίπου 20 χρόνια, οι πιθανότητες επανεμφάνισης ενός τόσο “καυτού” καύσωνα θα ανέβουν κατακόρυφα στη μία φορά κάθε πενταετία ή δεκαετία».

Η υπερθέρμανση του πλανήτη κάνει τους πάγους να λιώνουν και το επίπεδο των θαλασσών να ανεβαίνει, οι βροχές γίνονται καταρρακτώδεις καθώς ο θερμός αέρας "κουβαλάει" περισσότερους υδρατμούς στα σύννεφα, η παρατεταμένη ξηρασία κάνει τα δάση εύφλεκτη ύλη με αποτέλεσμα να παρατηρούνται καταστροφικές πλημμύρες σαν και αυτές που έπληξαν τη Γερμανία πρόσφατα. 

Στα τέλη Ιουνίου, μετά τον προηγούμενο καύσωνα, το Ινστιτούτο Ερευνών Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης (ΙΕΠΒΑ) του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ) δημοσίευσε μία έρευνα όπου διαβάζουμε ότι: «Οι καύσωνες δεν είναι ασυνήθιστοι στη χώρα μας, όμως παραδοσιακά εμφανίζονται τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Οι καύσωνες του Ιουνίου τώρα επαναλαμβάνονται συχνότερα, γεγονός που καταδεικνύει ότι οι “πρώιμοι” καύσωνες τείνουν να γίνουν πλέον “κανονικότητα”. Οι όψιμοι καύσωνες προς το τέλος του καλοκαιριού αυξάνουν τον κίνδυνο πρόκλησης δασικών πυρκαγιών, λόγω της παρατεταμένης ξηρασίας που έχει προηγηθεί. Οι μελλοντικές εκτιμήσεις από τα κλιματικά μοντέλα προβλέπουν περαιτέρω αύξηση στη συχνότητα, διάρκεια και ένταση των καυσώνων».

Μέσα στο 2021, και μέχρι σήμερα, έχουν κάει περισσότερα στρέμματα δασικών εκτάσεων στην Ελλάδα από ό,τι όλο το 2019.  

Δεν πρέπει να αφήσουμε τους καπιταλιστές και τις κυβερνήσεις τους να συνεχίσουν αυτή την καταστροφή. 

Η αντικαπιταλιστική δράση ενάντια στην κλιματική αλλαγή και την καταστροφή του περιβάλλοντος είναι ζήτημα καθημερινής επιβίωσης. Ήδη, τα κινήματα σε όλο τον κόσμο, με σύνθημα "αλλάξτε το σύστημα, όχι το κλίμα", ετοιμάζονται για ένα παγκόσμιο ξεσηκωμό που θα κορυφωθεί τον Νοέμβριο στη Σύνοδο του ΟΗΕ για το Κλίμα στη Γλασκώβη. Εκεί βρίσκεται η ελπίδα.