Περιβάλλον
Βαρυμπόμπη: Μπάτσοι αντί πυρόσβεσης

Την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, ένας μεγάλος πνεύμονας της Αττικής είναι ήδη κατεστραμμένος εξαιτίας μιας φωτιάς που ξεκίνησε καίγοντας την Πάρνηθα για να καταλήξει μέσα από κατοικημένες περιοχές στους πρόποδες της Πεντέλης -ενώ ένας δεύτερος συνεχίζει να καίγεται στην Δυτική Αττική στο όρος Πατέρας, απειλώντας μια έκταση που εκτείνεται από τα Βίλια και το Πόρτο Γερμενό μέχρι τα Μέγαρα. 

Το πρωί της 4ης Αυγούστου, ο Πατούλης και οι υπεύθυνοι της κυβέρνησης ενημέρωναν στα κανάλια ότι η πυρκαγιά που ξεκίνησε στα πρώην βασιλικά κτήματα στην Βαρυμπόμπη την προηγούμενη μέρα, καίγοντας δάσος και 80 περίπου σπίτια βρισκόταν σε «ύφεση» και ότι θα έσβηνε μετά από μερικές εναέριες ρίψεις. Αυτό δεν συνέβη ποτέ. Η πυρκαγιά ξέφυγε την πρώτη μέρα επειδή δεν υπήρχαν αρκετά επίγεια μέσα και προσωπικό για να επέμβουν εγκαίρως και αναζωπυρώθηκε την δεύτερη μέρα, καίγοντας ασταμάτητα επί μια εβδομάδα, γιατί ξανά δεν υπήρχαν αρκετά μέσα και άνθρωποι -επαγγελματίες και μη- για να φυλάξουν και να αποτελειώσουν τις μισοσβησμένες εστίες όχι μόνο στο δάσος, αλλά και στα σπίτια και στις αυλές.

«Η καθήλωση λόγω της υψηλής θερμοκρασίας αλλά και βλαβών των περισσοτέρων από τα 15 πυροσβεστικά αεροσκάφη Canadair συνέβαλε καθοριστικά» έγραψε στις 4/8 ο Βασίλης Λαμπρόπουλος στο in gr. Το ίδιο και οι περιορισμένες δυνάμεις της πυροσβεστικής Οι μόνοι που κατέφθαναν κατά εκατοντάδες στην περιοχή ήταν οι αστυνομικοί με στόχο να σταματήσουν το «πλιάτσικο» από το οποίο τάχα κινδύνευε ο κόσμος -842 αστυνομικοί και 335 αστυνομικά οχήματα την ίδια ώρα που στη Βαρυμπόμπη επιχειρούσαν 520 πυροσβέστες με 150 οχήματα. Τι έκαναν οι πρώτοι; Το ρεπορτάζ της Εργατικής Αλληλεγγύης είναι χαρακτηριστικό:  

«Θα ασκήσω βία»

«Ο Μανώλης περιγράφει: “Κατά τις δυο και τέταρτο με μπλόκαραν στην Τατοΐου αστυνομικοί. Αυτή που μου συστήθηκε ως διευθύντρια, πήγε να μου αρπάξει το κινητό γιατί νόμιζε ότι μιλάω με δημοσιογράφο. Μου είπε ‘θα ασκήσω βία' και την ώρα που το έλεγε, το έκανε. Ένας άλλος μού πήρε τα κλειδιά από το αμάξι, μου ξεκούμπωσε τη ζώνη ασφαλείας και με τράβαγε έξω απειλώντας ότι θα με συλλάβει. Μετά με κατηγόρησαν ότι εμπόδισα ένα πυροσβεστικό να περάσει, το οποίο στην πραγματικότητα δεν μπορούσε να περάσει επειδή στη μέση του δρόμου ήταν το μπατσικό». 

Με εντολές της κυβέρνησης η αστυνομία στην Αττική, στην Εύβοια, στην Ηλεία, εμπόδιζε τους κατοίκους αλλά και τους εθελοντές που έσπευδαν να βοηθήσουν. Η εντολή της καθολικής εκκένωσης έγινε με βάση μια και μοναδική πολιτική σκοπιμότητα, «να μη χρεωθεί νεκρούς» η κυβέρνηση και η ΝΔ και να διατηρήσει το συγκριτικό πλεονέκτημα απέναντι στο ΣΥΡΙΖΑ για το Μάτι το 2018. 

«Γίνεται τυφλά η εκκένωση κι αυτό δεν είναι χωρίς συνέπειες. Οι άνθρωποι μπορεί να βοηθήσουν και να προστατέψουν τα σπίτια τους. Όταν εκκενώνεις τότε υποχρεώνεις όλες τις πυροσβεστικές δυνάμεις να προστατεύουν αυτές τα σπίτια και να μην σβήνουν τις φωτιές» δήλωσε ο επιστήμονας δασολόγος Γαβριήλ Ξανθόπουλος.

Στην Εύβοια αλλά και σε όλα τα πύρινα μέτωπα ο κόσμος δεν υπάκουσε στις εντολές της κυβέρνησης και ρίχτηκε στο πλευρό των πυροσβεστών σώζοντας ό,τι μπορούσε να σωθεί - με τους κάτοικους να αναδεικνύονται ξαφνικά σε ήρωες στα κανάλια εκεί που τις προηγούμενες μέρες ήταν οι «ανεύθυνοι» που δεν ακούνε τον Χαρδαλιά.