Περιβάλλον
17/9: Έξω οι εμπρηστές του κλίματος και του πολέμου!

Στις 17 Σεπτέμβρη η Ελλάδα θα διοργανώσει τη Σύνοδο Κορυφής των 9 μεσογειακών κρατών της ΕΕ (MED9EU). Ο Μητσοτάκης φιλοξενεί μία Σύνοδο - πρόκληση για τους λαούς της Μεσογείου και τα κινήματα που παλεύουν ενάντια στις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, της καταστροφής του περιβάλλοντος και την απειλή του πολέμου.

Στα λόγια, ο στόχος της Συνόδου είναι η συνεργασία και η υπογραφή της «Διακήρυξης των Αθηνών για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής στη Μεσόγειο», συνεχίζοντας αντίστοιχες πρωτοβουλίες της Γαλλίας και της ΕΕ που θα «καθαρίσουν» τη Μεσόγειο, θα μειώσουν κατά 55% στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου μέχρι το 2030 και θα τις μηδενίσουν μέχρι το 2050.

Στη πράξη όμως, θα είναι η Σύνοδος των Εμπρηστών της Μεσογείου! Των εμπρηστών του κλίματος που ευθύνονται για τις καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού στην Ελλάδα και σε όλη τη Μεσόγειο και τώρα ετοιμάζονται να λεηλατήσουν ακόμα περισσότερο τη φύση και το περιβάλλον. Πίσω από τα παραμύθια περί «πράσινης ανάπτυξης» η πραγματική ατζέντα τους θα περιλαμβάνει τη συνεργασία των χωρών της ΕΕ και την πριμοδότηση, με τα δισεκατομμύρια του Ταμείου Ανάκαμψης και Σταθερότητας, των ντόπιων και διεθνών αρπαχτικών της αγοράς (εταιρείες ορυκτών καυσίμων, βιομηχανικών αιολικών, κατασκευαστικών, μεγαλοξενοδόχων, real estate κλπ) που θα «επενδύσουν» πάνω στα καμένα. Ο κόσμος ακόμα παλεύει να κλείσει τις πληγές του από τις φωτιές πριν ακολουθήσουν νέες καταστροφές από τις πλημμύρες και ο Μητσοτάκης οργανώνει το μεγάλο φαγοπότι των κερδοσκόπων! 

Θα είναι η Σύνοδος των εμπρηστών του πολέμου, που απειλούν την ειρήνη με τους ανταγωνισμούς για τον έλεγχο των ΑΟΖ και των ορυκτών καυσίμων. Που χύνουν κροκοδείλια δάκρυα για «το δυστυχισμένο λαό του Αφγανιστάν» την ίδια ώρα που κλείνουν ερμητικά τα σύνορα της ΕΕ για τους πρόσφυγες που προσπαθούν να γλιτώσουν από τη φρίκη του πολέμου αλλά και της περιβαλλοντικής καταστροφής. Δεν είναι τυχαίο ότι εκτός από τη Σύνοδο των 9 της Μεσογείου ο Μητσοτάκης θα φιλοξενεί τις ίδιες μέρες στην Αθήνα τη Στρατιωτική Σύνοδο του ΝΑΤΟ, η οποία θα επικυρώσει την 5ετή συμφωνία Ελλάδας – ΗΠΑ για τις βάσεις και τη στρατιωτική συνεργασία των δύο χωρών. 

Ο Μητσοτάκης θα πουλάει «πράσινη διπλωματία» χέρι-χέρι με τον Μακρόν κι εμείς, όλες και όλοι μαζί, θα διαδηλώνουμε στο Σύνταγμα ενάντια στην κυβέρνηση και τους διεθνείς συνεργάτες της, για να μπουν «οι άνθρωποι πάνω από τα κέρδη»!

Η Μεσόγειος φλέγεται!

Μόνο μέσα στο φετινό καλοκαίρι, 1,3 εκατομμύρια στρέμματα έγιναν στάχτη στην Ελλάδα, 1,8 εκατομμύρια στην Ιταλία, 1,5 εκατομμύρια στην Τουρκία και από 0,5 εκατομμύρια σε Ισπανία και Γαλλία. Ένα θλιβερό ρεκόρ καταστροφής για ανθρώπους, δάση και ζώα, που πρόσθεσε την Μεσόγειο στον παγκόσμιο χάρτη των πυρκαγιών που κατακαίνε τον πλανήτη από τις ΗΠΑ και τον Αμαζόνιο μέχρι τη Σιβηρία. Γι' αυτό και η οργή μας ξεχειλίζει! 

Ακόμα και το Περιφερειακό Κέντρο Δράσης των Ηνωμένων Εθνών για τη Μεσόγειο (MAP/UNEP) προειδοποιεί ότι η Μεσόγειος αντιμετωπίζει πλέον το ενδεχόμενο μιας μη αναστρέψιμης περιβαλλοντικής καταστροφής. Το 15% των θανάτων στη Μεσόγειο οφείλεται σε περιβαλλοντικούς παράγοντες που θα μπορούσαν να είχαν αντιμετωπιστεί. Η περιοχή ρυπαίνεται με 730 τόνους πλαστικών κάθε μέρα. 

Η κλιματική αλλαγή επηρεάζει τη Μεσόγειο σε σημαντικότερο βαθμό από ότι τον μέσο όρο του πλανήτη. Παρότι η θερμοκρασία παγκοσμίως έχει αυξηθεί κατά 1,1 βαθμό Κελσίου, σε σχέση με την προβιομηχανική περίοδο, στη Μεσόγειο έχει αυξηθεί κατά 1,5 βαθμό (και θα φτάσει τους 2-3 βαθμούς έως το 2050) και αυτή η αύξηση είναι που προκαλεί όλα όσα βιώνουμε σήμερα: συστηματική αύξηση της θερμοκρασίας του εδάφους και της θάλασσας με επιτάχυνση της αύξησης της στάθμης της θάλασσας, διάβρωση των ακτών, ερημοποίηση και ξηρασίες, έντονες βροχοπτώσεις και πλημμύρες, αύξηση των δασικών πυρκαγιών και μείωση των αποθεμάτων του γλυκού νερού. 

Οι κυβερνήσεις χρησιμοποιούν ξεδιάντροπα την κλιματική αλλαγή ως «φυσικό φαινόμενο» για να έχουν «άλλοθι» για αυτές τις καταστροφές αλλά και για να κρύψουν τις καταστροφικές ανεπάρκειες στην αντιμετώπισή τους. 

Στην Ελλάδα, τα δασαρχεία πήραν μόλις το 1/10 του ποσού που είχαν ζητήσει για έργα πρόληψης, η Πυροσβεστική παρέμεινε διαλυμένη χωρίς επαρκές προσωπικό, χωρίς επίγεια μέσα και εναέρια μέσα, την ώρα που εκατομμύρια πήγαν σε μπατσικά και μπάτσους του Χρυσοχοΐδη και δισεκατομμύρια σε πολεμικά αεροπλάνα και εξοπλισμούς.

Αυτοί που δήθεν θα μας σώσουν από την κλιματική αλλαγή είναι αυτοί που την προκαλούν! Από τις 10 μεγαλύτερες πολυεθνικές εταιρίες του πλανήτη, οι 6 είναι εταιρίες ορυκτών καυσίμων και οι 2 είναι αυτοκινητοβιομηχανίες. 100 εταιρείες ορυκτών καυσίμων ευθύνονται για το 71% των παγκόσμιων εκπομπών. Η πολεμική μηχανή και η πολεμική βιομηχανία είναι ο μεγαλύτερος ρυπαντής. Για τα κέρδη των πολυεθνικών και τις ανάγκες του ιμπεριαλισμού, ο καπιταλισμός και οι κυβερνήσεις που τον υπηρετούν καταστρέφουν τον πλανήτη. Γι' αυτό και καμία Σύνοδος για το Κλίμα όχι μόνο δεν έχει φέρει κάποια μείωση των εκπομπών αλλά αντίθετα, οι εκπομπές αυξάνονται!

Το ίδιο ισχύει και για την Ελλάδα. Είναι εξοργιστικό να μιλάει ο Μητσοτάκης και η κυβέρνηση για «περιβαλλοντική ευαισθησία» και «πράσινη ανάπτυξη» την ίδια στιγμή που κάνει εξορύξεις υδρογονανθράκων. Τη στιγμή που πριμοδοτεί τους διάφορους Μυτιληναίους, Λάτσηδες και Κοπελούζους για το ρυπογόνο Φυσικό Αέριο και τις άχρηστες ανεμογεννήτριές τους που καταστρέφουν τα βουνά και τα νησιά. Το πόσο άχρηστες είναι αυτές οι δήθεν «ανανεώσιμες» πηγές ενέργειας φάνηκε μέσα στον καύσωνα, όταν κάλυψαν μόλις ένα 5% της ζήτησης και η κυβέρνηση αναγκάστηκε να επαναλειτουργήσει μονάδες της ΔΕΗ που είχε κλείσει θριαμβευτικά λίγους μήνες πριν στο όνομα της «απολιγνιτοποίησης», ενώ ταυτόχρονα ετοιμάζει αυξήσεις πάνω από 50% στα τιμολόγια της ενέργειας εξαιτίας της χρηματηστηριακής αύξησης της τιμής του φυσικού αερίου. 

Να τους σταματήσουμε!

Η προστασία της ζωής και του περιβάλλοντος είναι δική μας υπόθεση! Του κόσμου που πάλεψε αβοήθητος με τις φωτιές και τώρα οργανώνεται σε κάθε περιοχή για να διεκδικήσει όλα όσα δικαιούται. Των αγωνιστών/τριών που παλεύουν ενάντια στις εξορύξεις και τις βιομηχανικές ανεμογεννήτριες. Ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις της ΔΕΗ και της ενέργειας, του νερού, των λιμανιών, των μεταφορών. Ενάντια στην επέκταση των ΧΥΤΑ και την καύση σκουπιδιών. Που υπερασπίζονται τα δάση και τα ρέματα, τις παραλίες και τους αιγιαλούς, τα πάρκα και τους ελεύθερους χώρους. Των εργαζόμενων και της νεολαίας που ξεσηκώνονται ενάντια στη συνολική πολιτική της κυβέρνησης κι έχουν τη δύναμη να την τσακίσουν. Του αντιρατσιστικού και αντιφασιστικού κινήματος που λέει ναι στους πρόσφυγες – όχι στους φασίστες!

Συνδέουμε και γενικεύουμε τις διεκδικήσεις μας ενάντια στον καταστροφικό καπιταλισμό και τις κυβερνήσεις που τον υπηρετούν. Και κλιμακώνουμε οργανώνοντας μεγάλες κινητοποιήσεις, σε συντονισμό με το παγκόσμιο κίνημα που ετοιμάζεται να βγει μαζικά στους δρόμους στις 6 Νοέμβρη, στη διάρκεια της κρίσιμης Συνόδου του ΟΗΕ για το Κλίμα (COP26) στη Γλασκώβη, διεκδικώντας «ν’ αλλάξουμε το σύστημα – όχι το κλίμα».

Πρωτοβουλία ενάντια στην Περιβαλλοντική Καταστροφή και την Κλιματική Αλλαγή

 


 

Στο πάνελ των ομιλητών από αριστερά προς τα δεξιά η Δήμητρα Βήνη, η Ελένη Πορτάλιου και ο Γιώργος Ράγκος. Στο μικρόφωνο η Μαρία Σωτηροπούλου. Φωτό: Γιώργος Πίττας

Η σύσκεψη στο Εμπρός

Ανοιχτό κάλεσμα συμμετοχής στο συλλαλητήριο διαμαρτυρίας και τη διαδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στο Σύνταγμα την Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου στις 7μμ, απευθύνουν πρωτοβουλίες, κινήσεις και συλλογικότητες. Την ίδια μέρα θα γίνει  η Σύνοδος των εννέα μεσογειακών χωρών της ΕΕ και  στην Αθήνα θα συνεδριάζει η Στρατιωτική Επιτροπή του ΝΑΤΟ. Η απόφαση πάρθηκε την Παρασκευή 10/9 σε μαζική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Θέατρο Εμπρός στην Αθήνα μετά από κάλεσμα της Πρωτοβουλίας ενάντια στην Περιβαλλοντική Καταστροφή και την Κλιματική αλλαγή και με τη διαδικτυακή συμμετοχή αγωνιστών-τριών από την Εύβοια και άλλες περιοχές.

Τον λόγο πήρε πρώτος ο Γιάννης Σηφακάκης από την Πρωτοβουλία ενάντια στην Περιβαλλοντική Καταστροφή και την Κλιματική Αλλαγή που κατέληξε προτείνοντας ένα πρόγραμμα δράσης και συντονισμού με πρώτο βήμα την διοργάνωση συλλαλητηρίου στις 17/9 μέρα της Συνόδου των MED9 στην Αθήνα και επόμενο μεγάλο σταθμό νέο συλλαλητήριο την παγκόσμια μέρα δράσης το Σάββατο 6 Νοέμβρη, τις μέρες που στην Γλασκώβη, θα συνέρχεται η Παγκόσμια Διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα (31/10-12/11). «Χρειάζεται να συντονίσουμε τα βήματα μας για να γίνουν μεγάλα συλλαλητήρια, να ενωθούν όλα τα κομμάτια που παλεύουν και αυτός είναι και ο στόχος της σημερινής σύσκεψης», τόνισε. 

«Έρχομαι από την πρώτη κοινότητα του Πειραιά όπου εδώ και τρία χρόνια έχουμε αναπτύξει ένα πολύ ζωντανό κίνημα απέναντι στην Cosco που όπως φαίνεται δεν αγόρασε μόνο το λιμάνι αλλά και το δικαίωμα να επεκτείνεται στη θάλασσα και στις παραλίες», τόνισε η Δήμητρα Βήνη από την Κίνηση Όχι λιμάνι στην Πειραϊκή. «Σε αυτά τα δύο χρόνια που η Cosco έχει ξεκινήσει το νέο λιμάνι στην Πειραϊκή έχουμε νοιώσει στο πετσί μας τι θα πει να καταστρέφεται καθημερινά η θάλασσα. Να πετάγονται σε αυτήν μπάζα και  επιβλαβή, τοξικά βυθοκορήματα καταστρατηγώντας όλους τους περιβαλλοντικούς όρους, με την ανοχή της πολιτείας στο σύνολό της, που υποκριτικά μιλάει για πράσινη ανάπτυξη. Σαφώς και δεν είναι η “σωτηρία της Μεσογείου” αυτό που έρχονται να συζητήσουν στη Σύνοδο όταν συγχρόνως σχεδιάζουν καινούργια κρουαζιερόπλοια, νέα λιμάνια, όταν καταστρέφουν το περιβάλλον με τη δικαιολογία ότι ήδη είναι “τροποποιημένο” στον Πειραιά». 

«Οι φετινές φωτιές ανέδειξαν μια διάσταση που είχε υποτιμηθεί από τα περιβαλλοντικά κινήματα. Δεν μιλάμε μόνο για τις άμεσες περιβαλλοντικές επιθέσεις που περνάνε μέσα από τα τελευταία νομοσχέδια (όπως αυτό που φέρνει τις επόμενες εβδομάδες ο Γεωργιάδης για «επιτάχυνση των στρατηγικών επενδύσεων») αλλά και όλα εκείνα για τα οποία ευθύνονται διαχρονικά οι κυβερνήσεις των τελευταίων τριάντα χρόνων: Τη διάλυση των δασικών υπηρεσιών και όλων των υπηρεσιών διαχείρισης των δασών, την ενσωμάτωση της πυροσβεστικής στα σώματα ασφαλείας, την υποστελέχωση της πυροσβεστικής υπηρεσίας», τόνισε η Εμμανουέλα Τερζοπούλου από την Κίνηση για την προστασία του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας. «Τα περιβαλλοντικά κινήματα δεν μπορούν να τα παλέψουν όλα αυτά από μόνα τους, χρειάζεται σύνδεση με τους αγώνες των εργαζόμενων που παλεύουν για προσλήψεις, τους δασολόγους που είναι άνεργοι και δεν τους προσλαμβάνουν. Η κυβέρνηση, μετά απ’ όσα έγιναν, αντί να παραιτηθεί διατείνεται ότι “πέτυχε τον στόχο” της και ετοιμάζει στην Εύβοια, όπως έκανε και στο Μάτι, νέο “πολεοδομικό σχέδιο” εκεί που πριν ήταν δάσος. Πάνε από ψέμα σε ψέμα και είναι μονόδρομος να υπάρχει απάντηση στη Σύνοδο των Med9, να συσπειρώσουμε όλους όσους αγωνίζονται για το περιβάλλον».  

«Η Πρωτοβουλία ενάντια στην περιβαλλοντική καταστροφή και την κλιματική αλλαγή ιδρύθηκε με στόχο να αντιμετωπίσει το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής και να συντονιστεί με το παγκόσμιο κίνημα. Την πρώτη φορά που βρεθήκαμε στο δρόμο πριν δύο χρόνια στο Σύνταγμα ήταν μαζί με τους μαθητές που διοργάνωσαν μια πολύ μεγάλη κινητοποίηση για την κλιματική αλλαγή», είπε ξεκινώντας την ομιλία της η Ελένη Πορτάλιου κάνοντας μια μικρή αναδρομή στις δράσεις των τελευταίων χρόνων. «Τα κινήματα πρέπει να είναι και τώρα στην πρώτη γραμμή και στην παγκόσμια διάσκεψη για το κλίμα και για την εφαρμογή των απαραίτητων μέτρων από τις κυβερνήσεις» τόνισε ενώ μετέφερε και την εμπειρία από την επίσκεψή της στο πυρόπληκτο χωριό Παπάδες στην Εύβοια στα πλαίσια πρωτοβουλίας που πήρε η Δημοτική Συνεργασία Αργυρούπολης-Ελληνικού. 

«Ζω πάρα πολλά χρόνια εδώ στην Βαρυμπόμπη. Έχουμε ζήσει πολλές φωτιές αλλά σαν και αυτή, καμία. Έδειξε την φοβερή ανικανότητα -το λιγότερο- μιας κυβέρνησης που στήριξε όλη της την προεκλογική εκστρατεία στο μακεδονικό, στο Μάτι και στην Μάνδρα. Δεν είχαν κάνει ούτε μια πρόσληψη, δεν είχαν λάβει ούτε μια πρόνοια π.χ. για αντιπυρικές ζώνες, τα άφησαν όλα στην τύχη τους. Είχαμε άπειρη αστυνομία και καθόλου πυροσβέστες», τόνισε η Δήμητρα Σιμιανοπούλου, πυρόπληκτη από την Βαρυμπόμπη. «Και τώρα, με την επόμενη μέρα να μας έχει βρει στο δρόμο, ασκεπείς και περίπου αβοήθητους, ετοιμάζουν, λένε, “επενδύσεις” στην ευρύτερη περιοχή. 

Η οργή να γίνει δράση

Όλο αυτό πρέπει να γίνει δύναμη και να εκφραστεί μαζικά με διαμαρτυρία. Αποτελούν εμπαιγμό οι σύνοδοι των ηγετών για την κλιματική αλλαγή όταν τα έκαναν έτσι όπως τα έκαναν το καλοκαίρι. Χρειάζεται να διαμαρτυρηθούμε όλοι μαζί για την κλιματική αλλαγή και ο καθένας στον τόπο του, εμείς εδώ στη Βαρυμπόμπη, να μη γίνει ένα νέο πεδίο εκμετάλλευσης μεγαλοεπενδυτών. Θα προσπαθήσουμε να είμαστε στη διαμαρτυρία της Παρασκευής και να διεκδικήσουμε τα αυτονόητα».

«Έχω συμμετάσχει και στο παρελθόν σε δράσεις που είχατε πάρει και είμαι σήμερα εδώ προκειμένου να ενημερώσω την Κίνηση Κατοίκων της 6ης δημοτικής κοινότητας Αθήνας για τη σημερινή πρωτοβουλία», τόνισε η Μαρία Τοπαλιάν. «Θεωρούμε ότι αυτή η πρωτοβουλία πρέπει να απλωθεί όσο γίνεται περισσότερο. Τα μεγάλα περιβαλλοντικά προβλήματα που βιώνουμε στην “πίσω αυλή” της Αθήνας είναι αλληλένδετα με τα υπόλοιπα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι στις γειτονιές μας, για παράδειγμα, οι μετανάστες, ένας μεγάλο ποσοστό των κατοίκων της πόλης, που έχουν εγκαταλειφθεί εντελώς από αυτήν την κυβέρνηση». 

«Μετά από τόσα εκατομμύρια κόσμο πάνω στον πλανήτη, ήρθε και η δική μας σειρά να νοιώσουμε στο πετσί μας το δόγμα του σοκ», τόνισε η Μαλάμω Στεργίου, κάτοικος της Β. Εύβοιας. «Έχουμε ζήσει πυρκαγιές αλλά ήταν η πρώτη φορά που είχαμε μια πυρκαγιά τέτοιας έκτασης και έντασης και μάλιστα με μηδέν μποφόρ. Δεν μπορεί ο πρωθυπουργός να χρησιμοποιεί σαν άλλοθι την κλιματική αλλαγή και το Μάτι. Ίσα-ίσα αφού τα ήξερε όλα αυτά, θα έπρεπε να είχε εξοπλίσει, την πυροσβεστική, την δασοπυρόσβεση, τους πάντες, να είναι έτοιμη η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει τις πυρκαγιές. Και υπήρξαν φέτος πάρα πολλές, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά σε όλη τη Μεσόγειο και παγκόσμια. 

Το θέμα των πυρκαγιών και της κλιματικής αλλαγής δεν είναι τοπικό, τα δάση που καίγονται στον Αμαζόνιο δεν είναι τοπικό θέμα. Πρέπει να δραστηριοποιηθούμε όλοι, να συντονιστούμε, να οργανωθούμε σωστά έτσι ώστε η αλληλεγγύη να γίνει διεθνής, να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά αυτήν την απειλή με την προοπτική της νίκης και όχι απλά κάνοντας αγώνα για τον αγώνα».

«Μέσα στο καλοκαίρι, στα Πατήσια και στην Κυψέλη -στην οδό Ιακωβάτων, στην οδό Κρίσης, στο 8ο σχολείο Νικοπόλεως- σωματεία, συλλογικότητες, δημοτικές κινήσεις, εκπαιδευτικοί, γονείς και μαθητές δώσαμε από κοινού αγώνες ενάντια στην τοποθέτηση κοντέινερ για νήπια στις αυλές των σχολείων (γιατί δύο χρόνια δεν μπόρεσε ο Μπακογιάννης να βρει κανονικά κτίρια) και στα λιγοστά πάρκα που υπάρχουν στην περιοχή μας ξεριζώνοντας δένδρα», τόνισε Ευγενία Βρούσο. «Δεν τους ενδιαφέρουν ούτε τα παιδιά ούτε το περιβάλλον, θεωρούν τις γειτονιές μας του πεταματού, γι’ αυτό και θα διαδηλώσουμε στις 17 του Σεπτέμβρη, ώστε το περιβάλλον και οι ζωές μας να είναι πάνω από τα κέρδη τους».

«Το πρόβλημα με τον καπιταλισμό είναι ότι δεν νοιάζεται για τα προβλήματα αλλά ότι βρίσκει ευκαιρία μέσα από το προβλήματα να βγάζει κέρδη. Ενόψει της συνάντησης των επτά της Μεσογείου θα πρέπει να είμαστε όλοι εκεί με τα πανό μας και τα κινήματά μας –  τους χρωστάμε μια μεγάλη απάντηση για τις πρόσφατες πυρκαγιές αλλά και γιατί η πολιτική που θα εφαρμοστεί για να επουλωθούν οι πληγές θα τις κάνει χειρότερες», τόνισε ο Γιάννης Χαραλαμπάκης από τον Πειραιά και από το ΜέΡΑ 25.

«Σε συνεργασία με άλλες οργανώσεις καταφέραμε να ακυρώσουμε ένα από τα πιο καταστροφικά έργα, την τοποθέτηση αιολικών σταθμών σε 14 προστατευόμενες νησίδες του Αιγαίου, ενδεικτικό ότι και λίγοι άνθρωποι, πολλές φορές μπορούν να καταφέρουν μεγάλα πράγματα», είπε ανάμεσα σε άλλα ο Άλεξ που συμμετέχει στην Κίνηση για την Προστασία των Νησίδων του Αιγαίου. «Ήθελα να πω συγχαρητήρια για το γεγονός ότι η σημερινή εκδήλωση γίνεται εδώ στο αυτοδιαχειριζόμενο θέατρο Εμπρός, μια κατάληψη με μεγάλη ιστορία. Ήδη άκουσα πολλά κινήματα παρόντα εδώ απόψε, πολύ θετικό αυτό, αλλά πρέπει να ανοίξει ακόμα περισσότερο το φάσμα για όλες τις μάχες που έχουμε να δώσουμε». 

«Σε σχέση με τα αιτήματα, είναι σημαντικό και θα πρέπει να απαιτήσουμε να επιστρέψει η δασοπυρόσβεση στην δασική υπηρεσία και να φύγει από την πυροσβεστική που είναι υπεύθυνη για τον αστικό ιστό», τόνισε η Μαρία Σωτηροπούλου από το περιβαλλοντικό δίκτυο Support Earth. «Να συντονιστούμε για το κάλεσμα στην κινητοποίηση την Παρασκευή, το οποίο και θα μεταφέρουμε στη συνέλευσή μας, και να δούμε αν μπορεί να γίνει και πανελλαδικά και συντονισμένα την ίδια μέρα και σε άλλα μέρη της Ελλάδας. Ο κόσμος είναι έτοιμος, οι άνθρωποι πλέον είναι παντού ξεσηκωμένοι». 

«Έχω αγωνιστεί για τον πολύπαθο Ασωπό και τελευταία αγωνίζομαι μαζί με τα παιδιά για το λιμάνι του Πειραιά αλλά θέλω να τονίσω ότι με όλα αυτά τα οποία κάνουν οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο σε συνεργασία με τις εταιρίες των ορυκτών καυσίμων δεν θα καταφέρουν να εμποδίσουν την αύξηση της θερμοκρασίας γιατί σαν μόνο στόχο έχουν το κέρδος μέσα από τη λεγόμενη “πράσινη ανάπτυξη”», τόνισε ο Δημήτρης Τζαβάρας. «Δεν θέλουν να σώσουν το περιβάλλον, θέλουν να κερδίσουν από το περιβάλλον». 

«Παρόλο που μπροστά μας έχουμε μόνο μια εβδομάδα θα πρέπει να πάρουμε πολύ θαρρετά την πρωτοβουλία και από σήμερα κιόλας να γνωστοποιήσουμε σε όλα τα δίκτυα, τους συλλόγους γονέων, τα σωματεία για το συλλαλητήριο στις 17 Σεπτέμβρη. Να κινητοποιήσουμε ξανά τη νεολαία που έδωσε το παρών μαζικά στη διαδήλωση που έγινε στις 9 Αυγούστου, με εξορμήσεις στα σχολεία», τόνισε η Κατερίνα Πατρικίου από τα κινήματα ενάντια στον ΧΥΤΑ της Φυλής που παρέμβηκε στη συζήτηση από την Θεσσαλονίκη, όπου συμμετείχε σαν υγειονομικός στην διαδήλωση στην ΔΕΘ.

Ενώ ο Γιώργος Ράγκος που συντόνισε τη συζήτηση, κλείνοντας ενημέρωσε ότι υπάρχει ήδη διεθνές κάλεσμα για αποχή για το κλίμα από τους μαθητές στα σχολεία, στις 24 Σεπτέμβρη.