Περιβάλλον
Εύβοια: Μετά τις φωτιές οι πλημμύρες

Φωτό: Κορίνα Τσιρίγου

Οργή και αγωνία για την επόμενη μέρα και βεβαιότητα ότι αυτή η κυβέρνηση δεν πρόκειται να κάνει τίποτε απολύτως για να τους βοηθήσει. Αυτή είναι η κατάσταση των κατοίκων στη Βόρεια Εύβοια, που μετά την ολική καταστροφή του Αυγούστου αντιμετωπίζουν σήμερα μια δεύτερη με τις σφοδρές πλημμύρες να καταστρέφουν εκατοντάδες σπίτια, καλλιέργειες, το οδικό δίκτυο, ακόμη και το δίκτυο ύδρευσης. Μεγάλες καταστροφές έγιναν επίσης στους νομούς Λαρίσης και Μαγνησίας.

«Μετά τις πυρκαγιές ήρθαν αυτό που όλοι αναμέναμε, οι πλημμύρες», μας μεταφέρει ο Αλί Μουσταφάογλου, δάσκαλος στην Αγία Άννα. «Ο κόσμος φεύγει από τα σπίτια του και πάει σε συγγενείς για να αποφύγει την καταστροφή ενόψει και της Πέμπτης 14/10 που αναμένεται να είναι η χειρότερη μέρα κακοκαιρίας. Ακούσαμε πολλά λόγια από την κυβέρνηση αυτούς τους δύο μήνες αλλά τα απαραίτητα αντιδιαβρωτικά και αντιπλημμυρικά έργα δεν έγιναν ποτέ. Και πως να γίνουν με μια κυβέρνηση που δίνει τόσα δις ευρώ για φρεγάτες αλλά δεν κάνει τίποτε για να βοηθήσει τον απλό κόσμο; Στο χωριό που μένουμε, στις Γούβες, η γέφυρα που γκρεμίστηκε από πλημμύρα το 2019, πάνω στην βασική αρτηρία που συνδέει την Β. Εύβοια, ακόμη δεν έχει φτιαχτεί, σαν το γιοφύρι της Άρτας. Υπάρχει οργή για την πολιτική της κυβέρνησης συνολικά και εκφράστηκε αυτή και με την 100% συμμετοχή των εκπαιδευτικών της Β. Εύβοιας στην απεργία της Δευτέρας». 

«Αν δεν γίνουν αντιδιαβρωτικά και αντιπλημμυρικά έργα για να συγκρατούν τα νερά θα μιλάμε το επόμενο διάστημα για τεράστια προβλήματα στην Εύβοια. Δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα», δήλωσε ο Βαγγέλης Γεωργαντζής, πρόεδρος Ρητινοκαλλιεργητών – Δασεργατών Εύβοιας. Και τι απαντάει η κυβέρνηση; 

Η δήλωση του υπουργού Εσωτερικών Πέτσα, ενός από τα καθ’ ύλην αρμόδια υπουργεία, ότι «οι ζημιές είναι χαμηλά προς τη θάλασσα μη συνδέουμε τις ζημιές κοντά στη θάλασσα με τα καμένα» αποδεικνύει μόνο πόσο επικίνδυνοι είναι. Και η δήλωση του κυβερνητικού εκπρόσωπου, Οικονόμου, «Με τον Θεό δεν μπορεί να τα βάλει κανείς, δυστυχώς, δεν ήταν πρώτη φορά που πλημμύρισε η Αγία Άννα, είχε γίνει και στο παρελθόν», αποδεικνύει επίσης πόσο προκλητικά ανίκανοι είναι.

Υπεκφυγές

Μπορούσαν να γίνουν τα απαραίτητα έργα μέσα σε αυτό το δίμηνο; Μια απάντηση έδωσε ένας άνθρωπος της ΝΔ, ο καθηγητής Ε. Λέκκας, που κατηγόρησε την κυβέρνηση για ολιγωρία καθώς στο ίδιο διάστημα ολοκληρώθηκαν αντίστοιχα αντιδιαβρωτικά έργα στην Κύπρο. Όπως καταγγέλλεται, στην Β. Εύβοια για τα αναγκαία αντιπλημμυρικά έργα δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί ούτε οι μελέτες (στην επίσκεψη της Εργατικής Αλληλεγγύης στα καμένα πριν δύο εβδομάδες μόνο κάτι μπουλντόζες περισσότερη ζημιά να κάνουν, είδαμε, παρά καλό μέσα στα ρέματα, ίσα για να φαίνεται ό,τι κάτι γίνεται. Ενώ για τα αντιδιαβρωτικά έργα, υλοποιούνται μόνο σε τρεις περιοχές, εκεί δηλαδή που έχουν οριστεί «ανάδοχοι». 

Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι καθυστερεί λόγω χρόνιας γραφειοκρατίας όσον αφορά στην έγκριση μελετών και στην ανάληψη των έργων την οποία υπόσχεται να επισπεύσει. Αλλά αυτά είναι υπεκφυγές. Το πρόβλημα έχει να κάνει με τον πυρήνα του μοντέλου της αγοράς κυβέρνησης και ΕΕ: Ότι για να γίνει το παραμικρό έργο, το δημόσιο δημοπρατεί, οι εργολάβοι διαγκωνίζονται για να πάρουν τις δουλειές καθυστερώντας την διαδικασία, το δημόσιο πληρώνει, οι εργολάβοι πληρώνονται και συνήθως κάνουν μισές δουλειές. Και γιατί να κάνουν ολόκληρες; Σε δουλειά να βρισκόμαστε. 

Τα πράγματα θα ήταν πολύ πιο απλά και αποτελεσματικά αν οι περιφέρειες, οι δήμοι, οι δασικές και άλλες υπηρεσίες είχαν το απαραίτητο και κατάλληλο προσωπικό και εξοπλισμό για να φέρουν σε πέρας οι ίδιοι τα έργα, αν οι δαπάνες αντί για τους ιδιώτες εργολάβους κατέληγαν στις ανάγκες των απλών ανθρώπων. Κάτω από τον έλεγχο των ίδιων των εργαζομένων που κατοικούν και νοιάζονται για τον τόπο τους, κάτω από τον έλεγχο των τοπικών κοινωνιών – που ήδη κινητοποιούνται στην Β. Εύβοια και έχουν την ολόψυχη αλληλεγγύη μας.