Διεθνή
Ν. Αφρική: Απεργία διαρκείας στα ορυχεία

5/10, Απεργιακή διαδήλωση στο Γιοχάνεσμπουργκ

Περίπου 155.000 μέλη του Εθνικού Συνδικάτου Μεταλλεργατών της Νότιας Αφρικής (NUMSA) ξεκίνησαν απεργία διαρκείας την Τρίτη 5/10. Διεκδικούν αυξήσεις 8% στους μισθούς όλων των εργατών για το 2021 και αύξηση ίση με το ποσοστό πληθωρισμού συν 2% για τα επόμενα δύο χρόνια.

Τα αφεντικά αντιπροτείνουν μια αύξηση 4,4% για το 2021, ίση με τον πληθωρισμό συν 0,5% για το 2022 και συν 1% για το 2023 τη στιγμή που ο πληθωρισμός κινείται γύρω από το 5%. Σύμφωνα με τον Πφακαμίλα Χλούμπι Ματζόλα, εκπρόσωπο τύπου τoυ συνδικάτου, το 2020 οι εργάτες “υπογράψαμε μια συμφωνία στασιμότητας των μισθών λόγω της πανδημίας. Συμφωνήσαμε και δεν λάβαμε την αύξηση που αναμέναμε. Έχουμε κάνει τεράστιες θυσίες”, είπε. “Τα αφεντικά ωφελήθηκαν. Και περιμέναμε ότι θα αντάμειβαν τους εργάτες και τις οικογένειές τους. Αισθανόμαστε προδομένοι”.

Ο απεργός Σόλομον Λιντίβε, δήλωσε στη βρετανική εφημερίδα Socialist Worker: «Είμαστε πολύ αποφασισμένοι. Η αμοιβή μας δεν είναι αρκετή. Δουλεύω για μια εταιρεία για 12 χρόνια σε εξειδικευμένο επάγγελμα και παίρνω μόνο 8.500 ραντ (489 ευρώ) το μήνα”.

Στο Γιοχάνεσμπουργκ αυτήν την εβδομάδα, χιλιάδες απεργοί πραγματοποίησαν πορεία στα γραφεία του συνδέσμου των αφεντικών. Το σωματείο εξέδωσε μια ανακοίνωση που τους καταδικάζει επειδή “επαναφέρουν τους μισθούς του απαρτχάιντ” και την “υπερ-εκμετάλλευση μαύρης και αφρικανικής εργατικής τάξης".

Από τις πρώτες μέρες της απεργίας οι εργάτες αντιμετώπισαν τη βία του κράτους και των αφεντικών. Ένας απεργοσπάστης οδηγός αυτοκινήτου έπεσε με το όχημα του πάνω σε μια διαδήλωση εργατών στο Γουέιντβιλ και σκότωσε έναν συνδικαλιστή, ενώ στο Μπόισενς η αστυνομία χρησιμοποίησε λαστιχένιες σφαίρες. Σε άλλες περιοχές η αστυνομία και οι ιδιωτικές εταιρείες σεκιούριτι επιτέθηκαν ακόμα και με πυροβολισμούς σε απεργιακές φρουρές.

Παρά τις προσπάθεις όμως των αφεντικών να κάμψουν το ηθικό των απεργών, οι κινητοποιήσεις συνεχίζονται ακόμη. Η απεργία δεν βγήκε από το πουθενά. Τον περασμένο Ιούλη η χώρα σαρώθηκε από ένα κύμα ταραχών και λεηλασιών που προκλήθηκε από τη φτώχεια και τους χαμηλούς μισθούς. Οι γραφειοκράτες της NUMSA αναζητούν αγωνιωδώς μια διέξοδο από την απεργία, αλλά η μαζική συμμετοχή των εργατών τους αναγκάζει να συνεχίζουν. Και ο μόνος τρόπος να νικήσουν είναι να παρατείνουν την παράλυση της οικονομίας μέχρι τέλους.