Διεθνή
Netflix πες αλεύρι…

60.000 εργαζόμενοι ψήφισαν ΝΑΙ στην απεργία

Απεργία σε γυρεύει. Tην απόφαση να προχωρήσουν σε απεργία πήραν πάνω από 60.000 εργαζόμενοι στη βιομηχανία θεάματος των ΗΠΑ μετά από ψηφοφορία που διεξήγε το συνδικάτο τους, η Διεθνής Συμμαχία Εργαζομένων Θεατρικής Σκηνής (IATSE) με το 99% των εργαζομένων να τάσσεται υπέρ της απεργίας.

Το ΙΑTSE εκπροσωπεί συνολικά πάνω από 150.000 εργαζομένους σε συνεργεία που δραστηριοποιούνται σε όλη τη Βόρεια Αμερική περιλαμβάνοντας πλήθος από ειδικότητες  (εικονολήπτες, ανιμέιτορς, κινηματογραφιστές, επιμελητές  σεναρίου, μακιγιέρς, εργάτες – πρακτικά όλους τους εργαζόμενους που δουλεύουν στο θέατρο, το σινεμά, την τηλεόραση εκτός των ηθοποιών, των σκηνοθετών, των παραγωγών και των σεναριογράφων) και αφορούν εταιρείες παραγωγής όπως οι Netflix, Apple, Disney και Amazon. 

Η απόφαση για την απεργία ήρθε μετά το τέλμα των διαπραγματεύσεων για υπογραφή συλλογικής σύμβασης με το AMPTP, την ένωση των εταιριών παραγωγής, όπου το συνδικάτο ζητάει αυξήσεις, καλύτερες συνθήκες εργασίας, λιγότερες ώρες δουλειάς, περισσότερες άδειες, διαλλείματα για φαγητό. Η υπογραφή της νέας σύμβασης και η απεργία αφορά 60.000 μέλη του συνδικάτου, ενώ άλλη ΣΣΕ που αφορά στους υπόλοιπους εργαζόμενους λήγει στο τέλος του χρόνου.  

Η ηγεσία του συνδικάτου -που για πρώτη φορά στην ιστορία του αποφασίζει απεργία- καλεί τους εργοδότες «αν θέλουν να αποφύγουν την απεργία να επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να μας κάνουν μία λογική προσφορά». Αλλά αν το συνδικάτο προχωρήσει στην  απεργία θα σημάνει το πάγωμα των εργασιών σε ένα τεράστιο κομμάτι της παγκόσμιας βιομηχανίας θεάματος.

Η εξέλιξη αποτελεί άλλο ένα σημάδι της ριζοσπαστικοποίησης που φυσάει στις ΗΠΑ αλλά και της οργής για την καταπάτηση βασικών δικαιωμάτων των εργαζομένων. Στα τέλη της δεκαετίας του 2000, οι συνδικαλιστικές ηγεσίες είχαν προβεί σε μια σειρά από υποχωρήσεις, προκειμένου να «βοηθήσουν» τη βιομηχανία θεάματος που αισθανόταν «ανασφαλής» ενόψει της μετάβασης στο streaming. Δέκα χρόνια μετά έχει εκτοξεύσει τα κέρδη της αλλά οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε χειρότερη κατάσταση.

Η τελευταία φορά που έγινε απεργία στο Χόλυγουντ ήταν το 2007 όταν το συνδικάτο Σεναριογράφων είχε απεργήσει για 100 μέρες.