Περιβάλλον
Περιβάλλον: 6 Νοέμβρη - Διαδηλώνουμε παγκόσμια

Λιγότερο από τρεις εβδομάδες απομένουν μέχρι την παγκόσμια μέρα δράσης ενάντια στην αλλαγή του κλίματος στις 6 Νοέμβρη, ενώ θα διεξάγεται η Σύνοδος του ΟΗΕ για το Κλίμα (Cop26) στη Γλασκώβη και κάθε μέρα που περνάει πληθαίνουν οι δράσεις και τα καλέσματα σε τοπικό και διεθνές επίπεδο. 

Στα συλλαλητήρια που θα γίνουν στην Αθήνα -στο Σύνταγμα στις 2μμ- αλλά και σε άλλες πόλεις ήδη καλούν μια σειρά από συλλογικότητες και κινήσεις. Ανάμεσά τους μέχρι τώρα καλούν: Δυτικό Μέτωπο, Ενεργοί Πολίτες Α Κοινότητας – Όχι λιμάνι στην Πειραϊκή, Επιτροπή Αγώνα Θεσσαλονίκης ενάντια στην εξόρυξη χρυσού, Η Τήνος κατά των ανεμογεννητριών, Κίνηση για την Προστασία και Ανάδειξη του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας (Κ.Π.Α.Μ.Ρ.Ρ), Μας σκάβουν τον λάκκο, Οικολογική Παρέμβαση Ηρακλείου, Περιβαλλοντικός Πολιτιστικός Όμιλος (ΠΕΡΙ.ΠΟΛ.Ο) Αττικής, Πρωτοβουλία Αγώνα Ζωγράφου (ΠΑΖ), Πρωτοβουλία Ενάντια στην Περιβαλλοντική Καταστροφή και την Κλιματική Αλλαγή, Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Κέρκυρας κ.α.

Ενώνουμε τη φωνή μας 

«Στις 6 Νοέμβρη διαδηλώνουμε στην Αθήνα. Ενώνουμε τη φωνή μας με το διεθνές κίνημα ενάντια στη σύνοδο του ΟΗΕ για το κλίμα αλλά και με τα περιβαλλοντικά κινήματα στην Ελλάδα» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Τήνος κατά των Ανεμογεννητριών. «Στην Τήνο γνωρίζουμε πολύ καλά τι σημαίνει “πράσινη ανάπτυξη” και τον ζήλο της κυβέρνησης να μας την επιβάλει με ΜΑΤ και βία. Η μαζική εγκατάσταση των ανεμογεννητριών στο νησί δεν συνδέεται με τις τοπικές μας ανάγκες… Αυτή η τεράστια επένδυση είναι μόνο για τα συμφέροντα των μεγαλοεπενδυτών που θέλουν να κερδοφορήσουν…». 

«Το Σάββατο 6 Νοέμβρη ξεσηκωνόμαστε σε όλο τον πλανήτη! Εκείνη την ημέρα εκατομμύρια άνθρωποι ετοιμάζονται να βγουν στους δρόμους ενάντια στην καταστροφή του περιβάλλοντος, ενώ θα διεξάγεται η Σύνοδος του ΟΗΕ για το Κλίμα (Cop26) στη Γλασκώβη» αναφέρει ανάμεσα σε άλλα το ψήφισμα κάλεσμα που κυκλοφορεί για τις 6/11. «Οι συνομιλίες στη Γλασκώβη δεν πρόκειται να καταλήξουν σε κανένα ουσιαστικό μέτρο παρά τα μεγάλα λόγια και τις κούφιες υποσχέσεις που θα ακουστούν. Εδώ και αιώνες, οι πλούσιες κυβερνήσεις και οι εταιρείες εκμεταλλεύονται τους ανθρώπους και τον πλανήτη για το κέρδος, παραβλέποντας το πόσο βλάπτουν όλους τους υπόλοιπους από εμάς. Όχι μόνο δεν αντιμετώπισαν έγκαιρα την κλιματική αλλαγή, παρά τις προειδοποιήσεις των επιστημόνων και των κινημάτων, αλλά επιδεινώνουν τα αποτελέσματα των καταστροφών εξαιτίας των νεοφιλελεύθερων πολιτικών που διαλύουν το δημόσιο και τις υπηρεσίες προστασίας και αντιμετώπισής τους. Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας είναι από τους μεγαλύτερους εμπρηστές του κλίματος! Πρέπει να την σταματήσουμε! Στις 6 Νοέμβρη διαδηλώνουμε στην Αθήνα, στο Σύνταγμα στις 2 μμ, και σε όλη την Ελλάδα»!

Η 6η του Νοέμβρη αποκτάει ακόμη μεγαλύτερη διάσταση καθώς σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε μετά από πρωτοβουλία της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Πυρόπληκτων Βόρειας Εύβοιας, την περασμένη Τρίτη στην Αθήνα, στα γραφεία του Συνδικάτου Οικοδόμων με τη συμμετοχή φορέων και Επιτροπών Αγώνα, αποφασίστηκε να οργανωθεί συλλαλητήριο το Σάββατο 6 Νοέμβρη στις 12μες στο Σύνταγμα με αιτήματα ανάμεσα σε άλλα: «έργα αντιπλημμυρικής, αντιπυρικής προστασίας και αντισεισμικής θωράκισης στο ύψος των αναγκών και με επαρκή χρηματοδότηση γι' αυτά, στελέχωση με αναγκαίο προσωπικό όλων των υπηρεσιών: Πυροσβεστική, Δασαρχεία, Πολεοδομία, αποκατάσταση άμεσα όλων των ζημιών σε υποδομές, αποζημίωση στο 100% όλων των ζημιών από όλες τις αιτίες, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, χωρίς κανέναν αποκλεισμό πληγέντος κ.α».

Διεθνώς

Στην ίδια την Γλασκώβη οι διοργανωτές δηλώνουν ότι περιμένουν στις 6 Νοέμβρη πάνω από 100.000 διαδηλωτές. Ήδη έχουν αποφασίσει δράσεις που θα ξεκινάνε από τη μέρα εκκίνησης της Συνόδου στις 31 Οκτώβρη, όπως κλεισίματα δρόμων, ενώ θα ακολουθήσει και Αντι-Σύνοδος του κινήματος με πάρα πολλές θεματικές. 

Η αστυνομία δηλώνει ότι ετοιμάζεται να κινητοποιήσει 10.000 αστυνομικούς που θα φέρει στην Γλασκώβη και από άλλες περιοχές προκειμένου να «προστατέψει» τις εργασίες της Συνόδου. Απειλεί ότι δεν πρόκειται να επιτρέψει ενέργειες, όπως κλεισίματα δρόμων και διατυμπανίζει ότι θα υπάρχουν ένοπλοι και έφιπποι αστυνομικοί καθώς και σκυλιά. Αλλά το πρόβλημα είναι ότι θα έχει να αντιμετωπίσει ακόμη 50 διαδηλώσεις στο Λονδίνο και άλλες πόλεις της Βρετανίας. 

Διαδηλώσεις έχουν καλεστεί για τις 6 Νοέμβρη σε μια σειρά από πόλεις των ΗΠΑ και της ΕΕ, ενώ δύο εβδομάδες πριν πραγματοποιήθηκε διαδήλωση 50.000 ανθρώπων για το κλίμα στις Βρυξέλλες και το περασμένο Σάββατο έγινε μαζικό συλλαλητήριο στη Μαδρίτη καλεσμένο από ένα συνασπισμό 170 κινήσεων ενάντια στην "πράσινη ανάπτυξη" των κυβερνήσεων και των καπιταλιστών, που βλέπουμε να συμβαίνει και στην Ελλάδα, με σύνθημα «Ανανεώσιμες ΝΑΙ, αλλά OXI έτσι». 

 

17/10, Μαδρίτη