Διεθνή
ΗΠΑ: “Striketober”, ο Οκτώβρης των απεργιών

14/10, Απεργιακή φρουρά στο εργοστάσιο της John Deere στην Αϊόβα. Φωτό: ΑΡ

“Striketober”, Οκτώβρης των απεργιών αποκαλείται πλέον στις ΗΠΑ ο μήνας που διανύουμε, και όλα δείχνουν ότι το Νοέμβρη οι περισσότερες μάχες θα συνεχίσουν. Εκατό χιλιάδες συνδικαλισμένοι εργάτες υπολογίζεται ότι βρέθηκαν σε κάποιας μορφής απεργιακή μάχη. Η αλλαγή είναι τόσο εμφανής που αναγκάστηκε να κάνει δηλώσεις ο Μπάιντεν, δηλώνοντας τη γενική του υποστήριξη στο δικαίωμα στην απεργία, αλλά ότι δεν παίρνει θέση για τις επιμέρους κινητοποιήσεις. Αυτά από τον πιο “φιλεργατικό” πρόεδρο στην ιστορία όπως ήθελε ο ίδιος να παρουσιάζεται.

Η μεγαλύτερη μάχη που εξελίσσεται είναι η απεργία διαρκείας στα εργοστάσια αγροτικών μηχανημάτων  και τρακτέρ John Deere στην Αϊόβα, το Ιλινόι και το Κάνσας. Από τις 14 Οκτώβρη, δέκα χιλιάδες εργάτες δεν έχουν μπει για δουλειά. Κάποιοι από αυτούς θυμούνται ως παιδιά τους γονείς ή τους παππούδες τους που δούλευαν στα ίδια εργοστάσια να βγαίνουν για τελευταία φορά σε πεντάμηνη απεργία το 1986. 

Το Χόλιγουντ τη γλύτωσε τελικά τελευταία στιγμή, και οι 60 χιλιάδες εργάτες και εργάτριες που είχαν ψηφίσει υπέρ της απεργίας δεν θα την υλοποιήσουν. Το συνδικάτο, το περασμένο Σάββατο, έφτασε σε συμφωνία με την εργοδοσία για αυξήσεις και τώρα εξελίσσονται ψηφοφορίες για να γίνει αποδεκτή. Το Σεπτέμβρη 99% είχαν ψηφίσει υπέρ της κήρυξης απεργίας διαρκείας, με 90% συμμετοχή. Υπάρχουν πολλές φωνές που λένε πως η συμφωνία πρέπει να απορριφθεί.

Πολλές και δυνατές μάχες βρίσκονται σε εξέλιξη στα νοσοκομεία. Δύο χιλιάδες εργαζόμενες και εργαζόμενοι στο Μπάφαλο της Νέας Υόρκης μπαίνουν στην τέταρτη βδομάδα απεργίας διαρκείας ενάντια στην εργοδοσία τριών νοσοκομείων της περιοχής που ανήκουν στην ίδια εταιρεία. Η πανδημία έχει εξαντλήσει τους εργαζόμενους, οι οποίοι στη διάρκεια των τελευταίων δύο χρόνων είχαν αποδεχθεί να βάλουν πλάτη για το καλό όλων, αλλά το ποτήρι ξεχείλισε. Ένας συνδικαλιστής λέει: “Είμαστε σαν τους βετεράνους του Βιετνάμ όταν επέστρεψαν στην πατρίδα και ένιωθαν ότι δεν τους σέβονται. Πέθαναν τόσοι άνθρωποι και η έλλειψη συμπόνιας και σεβασμού ξεπερνάει τα όρια”. 

Είκοσι χιλιάδες εργαζόμενοι και εργαζόμενες σε νοσοκομεία της Καλιφόρνιας και του Όρεγκον εξουσιοδότησαν το σωματείο να κηρύξει απεργία αν η εργοδοσία δεν πάρει πίσω το διαχωρισμό των εργαζόμενων σε δύο κατηγορίες (παλιοί - καινούργιοι). Συνολικά, μέχρι και 50 χιλιάδες νοσοκομειακοί εγκρίνουν αυτές τις βδομάδες απεργίες και σε άλλες πολιτείες, από την Ουάσινγκτον ως τη Χαβάη. Στα εργοστάσια των δημητριακών της Kellogg’s σε τέσσερις Πολιτείες βρίσκονται σε απεργία διαρκείας από τις 5 Οκτώβρη. Τα εργοστάσια της χαλυβουργίας Special Metals στη Δυτική Βιρτζίνια βρίσκονται σε απεργία από την 1η Οκτώβρη (450 εργάτες). Ταυτόχρονα σε απεργία βρίσκονται ανθρακωρύχοι στην Αλαμπάμα (εδώ και πολλούς μήνες), οδηγοί λεωφορείων στη Νεβάδα, ξυλουργοί στην Ουάσινγκτον, 1000 εργάτες σε πέντε εργοστάσια τροφίμων της εταιρείας Nabisco εδώ και ένα μήνα, και πολλοί ακόμη εργάτες και εργάτριες σε μαζικούς χώρους όλης της χώρας.

Ένα από τα χαρακτηριστικά που επισημαίνουν πολλοί σε αυτό το κύμα απεργιών είναι η αίσθηση συνολικής μάχης απέναντι στους καπιταλιστές και όχι στο κάθε αφεντικό ξεχωριστά. Ένας απεργός της Nabisco λέει: “Νομίζω ότι αρχίζει να εξελίσσεται μια στροφή στη χώρα, με όλες αυτές τις διαφορετικές απεργίες. Πολλοί χώροι θα αρχίσουν να συνδικαλίζονται - τα Starbucks, η Amazon, τα Walmart”.