Διεθνή
Απεργία στη Ν. Κορέα: Η κυβέρνηση φοβάται

Η απεργιακή διαδήλωση στη Σεούλ. Φωτό: Workers Solidarity

24ωρη απεργία και τεράστιες κινητοποιήσεις οργάνωσε το συνδικάτο KCTU στη Σεούλ και σε άλλα 13 σημεία της Νότιας Κορέας, στις 20 Οκτώβρη. 

Η κυβέρνηση στοχοποίησε το συνδικάτο, κατηγορώντας το για διασπορά του κορονοϊού και έστειλε την αστυνομία να βάλει εμπόδια στην κινητοποίηση. Όμως η κινητοποίηση είχε τεράστια επιτυχία. Στην απεργία συμμετείχαν μαζικά συνδικάτα από διάφορους χώρους που συμμετέχουν στην ομοσπονδία KCTU, από υπηρεσίες, οικοδομές και εργοστάσια, σούπερ-μάρκετ, καθαριότητα σχολείων και άλλους. Στο κέντρο των αιτημάτων του KCTU είναι οι συνθήκες εργασίας και το δικαίωμα στο συνδικαλισμό σε όλους τους χώρους, συμπεριλαμβανομένων νεών τομέων όπως οι ντελίβερι - κούριερ όπου τα αφεντικά θέλουν να πετάξουν έξω τα συνδικάτα.

Όπως εξηγούν οι σύντροφοι και οι συντρόφισσες της Εργατικής Αλληλεγγύης της Νότιας Κορέας που έκαναν παρέμβαση στην κινητοποίηση με την εφημερίδα τους: “Η κυβέρνηση στοχοποίησε ιδιαίτερα την KCTU, γιατί αντιστάθηκε στην επιβολή μέτρων καταστολής και περιορισμού των κινητοποιήσεων με αφορμή την πανδημία. Η κυβέρνηση φοβάται ότι επειδή η KCTU συνεχίζει να καλεί μαζικές συγκεντρώσεις, δεν θα μπορέσει να υλοποιήσει το σχέδιό της να χτυπήσει το συνδικαλισμό και τις δημοκρατικές ελευθερίες. Είναι πολύ αναζωογονητικό ότι η KCTU πιέζει για απεργίες”.