Διεθνή
Κύπρος: “Δεν πάει άλλο…”

30/10, Λευκωσία, Διαδήλωση ενάντια στην κυβερνητική διαφθορά. Φωτό: Εργατική Δημοκρατία

Περισσότεροι από τρεις χιλιάδες κόσμου μαζεύτηκαν έξω από το Προεδρικό Μέγαρο στη Λευκωσία το περασμένο Σάββατο σε μια δυναμική εκδήλωση διαμαρτυρίας ενάντια στη διαφθορά και τη διαπλοκή.  Κεντρικό σύνθημά της εκδήλωσης ήταν το «δεν πάει άλλο». Κάτι που εκφράζει το θυμό και την αγανάκτηση του κόσμου για τα σκάνδαλα και τη διαφθορά που αποκαλύπτονται καθημερινά και εμπλέκουν τον ίδιο τον Αναστασιάδη και την κυβέρνηση του. Η εκδήλωση καλέστηκε από το ΑΚΕΛ και στηρίχτηκε και από άλλες οργανώσεις όπως η Εργατική Δημοκρατία, η Αριστερή Πτέρυγα, συνδικάτα και συνδικαλιστικές παρατάξεις. 

Η εκδήλωση ήλθε μετά το σάλο που δημιούργησαν οι αποκαλύψεις των Pandora Papers που φέρουν το δικηγορικό γραφείο Νίκου Ανασταστιάδη, να εμπλέκεται σε υποθέσεις που αφορούν φοροαποφυγή και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος. Ο Αναστασιάδης προσπάθησε να δικαιολογηθεί λέγοντας ότι δεν έχει καμιά σχέση με το γραφείο του πια και ότι τώρα το διαχειρίζονται οι κόρες του, αλλά κανείς δεν τον παίρνει στα σοβαρά. Τα στοιχεία που αποκαλύπτονται δεν αφήνουν κανένα περιθώριο. Τα ταξίδια στο Παρίσι με το ιδιωτικό αεροπλάνο του φίλου του Ρώσου μεγιστάνα στον οποίο παραχώρησε κυπριακό διαβατήριο και η offshore εταιρία που ενέγραψε για λογαριασμό του το γραφείο Νίκος Αναστασιάδης μέσα από την οποία φαίνεται να φυγάδευσε 115 εκατομμύρια δολάρια, είναι πολύ τρανταχτά παραδείγματα.  Δεν είναι τυχαίο που το BBC αποκάλεσε τον Αναστασιάδη offshore president.

Σε όλα αυτά θα πρέπει να προσθέσουμε και την αγανάκτηση του κόσμου από την ακρίβεια, τις απολύσεις και τις περικοπές εξαιτίας της πανδημίας. Αυτό βάζει μεγάλες πιέσεις στην ηγεσία της Αριστεράς και τα συνδικάτα για συνέχιση των κινητοποιήσεων με στόχο να φύγει η κυβέρνηση Αναστασιάδη. 

Το ΑΚΕΛ παρά το ότι βάζει γενικά θέμα παραίτησης Αναστασιάδη, στην πραγματικότητα  προσανατολίζεται στο να κτίζει τις πολιτικές συμμαχίες που θα του επιτρέψουν να καθορίσει τον επόμενο πρόεδρο που θα προκύψει από τις προεδρικές εκλογές του 2023. Δεν είναι τυχαίο ότι στην ομιλία του στην εκδήλωση του Σαββάτου ο Γ.Γ. του κόμματος Στέφανος Στεφάνου δεν έβαλε καμιά στιγμή θέμα άμεσης παραίτησης του Αναστασιάδη. Τα μόνα συνθήματα που ακουστήκαν για παραίτηση Αναστασιάδη προέρχονταν από το μπλοκ της Εργατικής Δημοκρατίας, και αγκαλιάστηκαν και από τον κόσμο. Είναι φανερό ότι η διάθεση του κόσμου είναι πολύ πιο μπροστά από την ηγεσία του ΑΚΕΛ.

Κάτω από αυτή την πίεση έχει ήδη εξαγγελθεί νέα κινητοποίηση και πορεία για το Σάββατο 13 Νοεμβρίου ενάντια στην ακρίβεια. Κινητοποίηση και πορεία έχει εξαγγείλει και η Περιβαλλοντική Κίνηση για το Σάββατο 6 Νοεμβρίου με την ευκαιρία της 26ης Διάσκεψης του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή στη Γλασκώβη. Οι κινητοποιήσεις θα πρέπει να κλιμακωθούν και να καλεστεί και πολιτική απεργία με αίτημα την παραίτηση Αναστασιάδη. Το ΑΚΕΛ αλλά και τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης υποστηρίζουν πως δεν μπορεί να εξαναγκαστεί σε παραίτηση η κυβέρνηση εξαιτίας του προεδρικού συστήματος διακυβέρνησης, και για αυτό δεν βάζουν σαν στόχο των κινητοποιήσεων την παραίτηση Αναστασιάδη. Όμως καμιά κυβέρνηση δεν μπορεί να κυβερνά με τον κόσμο στους δρόμους ή με μια γενική απεργία που θα παραλύσει τα πάντα έστω και για ελάχιστες ώρες. 

Σε αυτή τη κατεύθυνση είναι που θα πρέπει να κινηθούμε αν θέλουμε να ξεφορτωθούμε  αυτή τη κυβέρνηση της λιτότητας, της διαφθοράς και του ρατσισμού.

Ντίνος Αγιομαμίτης