Διεθνή
Γαλλία: Απεργούν οι χωρίς χαρτιά

Από προηγούμενη απεργία των Χωρίς Χαρτιά το 2009. Φωτό: REVELLI-BEAUMONT/SIPA

Στις 26 Οκτώβρη, η CGT, από τις βασικές συνδικαλιστικές συνομοσπονδίες της Γαλλίας, κήρυξε απεργία των χωρίς-χαρτιά στην ευρύτερη περιοχή του Παρισιού. Πάνω από 200 εργαζόμενοι και εργαζόμενες, με την υποστήριξη πολλών συνδικαλιστών και τοπικών επιτροπών, οργανώνουν και κρατάνε μέρα τη μέρα, απεργιακές φρουρές μπροστά σε δέκα μαζικούς χώρους: καθαριότητα, οικοδομή, συμβασιούχους και μεταφορές. 

Αυτό που ζητάνε είναι χαρτιά. Η εργατική νομοθεσία κανονικά τους το επιτρέπει, αλλά πρέπει να αποδείξουν ότι είναι εργαζόμενοι. Όμως, για να πιάσουν δουλειά είναι υποχρεωμένοι να χρησιμοποιούν ψεύτικη ταυτότητα και έτσι χάνουν τα δικαιώματά τους. Τα αφεντικά ξέρουν πολύ καλά αυτή την κατάσταση και την εκμεταλλεύονται για να τους υπερκμεταλλεύονται.

Η απεργία φαίνεται να είναι μεγάλη επιτυχία. Μέσα σε μία βδομάδα, η πλειοψηφία των εργαζόμενων χωρίς χαρτιά έχουν κερδίσει αυτό που ζητάνε. Πρόκειται για ένα πολύ καλό σημάδι, απέναντι σε ένα ρατσιστικό κλίμα που επικρατεί και δηλητηριάζει αυτή τη στιγμή τη Γαλλία. Η επιτυχία μπορεί να δώσει αυτοπεποίθηση σε τόσους χωρίς-χαρτιά που ζουν στη Γαλλία, πάνω από 400 χιλιάδες, υπερκεμεταλλευμένοι, γι’ αυτό και πολλοί αγωνιστές έχουν μπει με όλες τους τις δυνάμεις σε αυτόν τον αγώνα και τον στηρίζουν.

Νικολά Βερντόν, συνδικαλιστής, μέλος του A2C, αδελφής οργάνωσης του ΣΕΚ στη Γαλλία