Περιβάλλον
Οργή στους δρόμους της Γλασκώβης

30/10, Χιλιάδες διαδηλωτές καταφθάνουν στο σιδηροδρομικό σταθμό της Γλασκώβης. Φωτό: Andrew Milligan/Gettyimages

Mε συλλαλητήρια, διαμαρτυρίες, απεργίες και δράσεις -που θα κορυφωθούν σε όλο τον πλανήτη το Σάββατο 6 Νοέμβρη- υποδέχονται ήδη στην Σκωτία την Σύνοδο του ΟΗΕ για το κλίμα (Cop26) που ξεκίνησε την Κυριακή στην Γλασκώβη. 

Στην Βρετανία οι διοργανωτές (Cop26 Coalition) αναμένουν το Σάββατο στην Γλασκώβη πάνω από 100.000 διαδηλωτές ενώ χιλιάδες ακόμη θα διαδηλώσουν στο Λονδίνο και σε 50 ακόμη σημεία. Διαδηλώσεις έχουν καλεστεί επίσης σε δεκάδες πόλεις στις ΗΠΑ, τον Καναδά, το Μεξικό, την Βραζιλία, την Αργεντινή, τον Άγιο Δομίνικο, τη Σενεγάλη, τη Σιέρρα Λεόνε, την Ουγκάντα, την Αυστραλία, τη Νότιο Κορέα, την Ιρλανδία, τη Γερμανία, την Νορβηγία, τη Σουηδία, την Ολλανδία, τη Γαλλία, την Πορτογαλία, την Τουρκία, την Ελλάδα – στην Αθήνα στο Σύνταγμα στις 2μμ- και μια σειρά από άλλες χώρες.  

Μια πρώτη γεύση των διεθνών κινητοποιήσεων έδωσαν οι χιλιάδες άνθρωποι που διαδήλωσαν στη Ρώμη το Σάββατο 30 Οκτωβρίου σε ένα πολύχρωμο βουερό ποτάμι με πλακάτ, τύμπανα και τραγούδια, ενάντια στην Σύνοδο των G20, των είκοσι πλουσιότερων χωρών του κόσμου - καταγγέλλοντας ότι αυτές και τα συμφέροντα που εκπροσωπούν φέρνουν τη μεγαλύτερη ευθύνη για τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα στον πλανήτη. «Διαδηλώνουμε σήμερα για περιβαλλοντικά και κοινωνικά ζητήματα ενάντια στους G20, η πολιτική των οποίων έχει οδηγήσει τον κόσμο σε κοινωνική και οικολογική καταστροφή», δήλωσε ο Εντουάρντο Μεντράστι που συμμετείχε στην διαδήλωση. Στο κέντρο των διαδηλωτών βρέθηκε και η πολιτική των πλουσιοτέρων χωρών απέναντι στην πανδημία, απαιτώντας εμβόλια για όλους τους ανθρώπους σε όλες τις χώρες: «Σταματήστε τις πατέντες, τα εμβόλια είναι παγκόσμιο δικαίωμα», έγραφε χαρακτηριστικά ένα από τα πανό. 

Για αυτούς τους λόγους, διαδηλωτές από την Βρετανία αλλά και από άλλες χώρες αψηφούν τις απαγορεύσεις, τους φράχτες και τους χιλιάδες πάνοπλους αστυνομικούς και συρρέουν αυτές τις μέρες στη Γλασκώβη. Για να διαδηλώσουν μαζικά στις 6 Νοέμβρη αλλά και για να συζητήσουν στην Αντισύνοδο που ξεκινάει στις 7 Νοέμβρη για τους στόχους του κινήματος, με το σύνθημα «αλλάξτε το σύστημα όχι το κλίμα» να κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος.

«Θα κάνουμε την Γλασκώβη μια εξεγερμένη πόλη», είναι το μήνυμα που στέλνουν ακτιβιστές σε δηλώσεις τους στην εφημερίδα Socialist Worker. «Οργανώνουμε μια σειρά από δράσεις που θα αναδείξουν το “πράσινο ξέπλυμα” των εταιριών πετρελαίου που συμμετέχουν στην cop26», λέει η εικοσάχρονη Σία από το «Extinction Rebellion». Η Α. Ντρόσελ μια καλλιτέχνης, που βάδισε με τα πόδια 1.000 μίλια ξεκινώντας από την Γερμανία για να πάει στη Σύνοδο ξεσηκώντας τον κόσμο, δήλωσε ότι στη διαδρομή συνάντησε την καταστροφή που άφησαν πίσω τους οι φετινές πλημμύρες στην Ευρώπη, την κλιματική αλλαγή που είναι ήδη εδώ. Ενώ η Πινάρ Ακσού, κάτοικος της Γλασκώβης δήλωσε ότι οι αντιρατσιστικές οργανώσεις στην Γλασκώβη ετοιμάζουν το δικό του μπλοκ για να καταγγείλλουν τις ρατσιστικές πολιτικές που βάζουν φράχτες στους περιβαλλοντικούς πρόσφυγες που δημιουργεί η κλιματική αλλαγή.

Απεργίες

Αλλά αυτό που κάνει τη διαφορά στις φετινές κινητοποιήσεις στην Γλασκώβη είναι η συμμετοχή της οργανωμένης εργατικής τάξης μέσα από τα σωματεία που όχι μόνο θα συμμετέχουν στις διαδηλώσεις αλλά και καλούν σε απεργίες χαλώντας την φιέστα. Σε απεργία τις μέρες της συνόδου, το διάστημα 1-12 Νοεμβρίου έχουν αποφασίσει να κατέβουν οι σιδηροδρομικοί της Σκωτίας απαιτώντας δικαιοσύνη και ισότητα στις αμοιβές. Το ίδιο και οι εργαζομενοι του δήμου της Γλασκώβης με το συνδικάτο GMB που καλύπτει  εργαζομενους στο δημόσιο να καλεί την πρώτη μέρα της συνόδου σε απεργία. 

120.000 εργαζόμενοι σε υπηρεσίες σε όλη την Σκωτία (εργαζόμενοι στην καθαριότητα, θυρωροί σχολείων κλπ από τα συνδικάτα Unison, GMB και Unite) ετοιμάζονται να προχωρήσουν σε απεργία κατά τη διάρκεια της Cop26 από τη Δευτέρα 8 Νοεμβρίου απαιτώντας αυξήσεις στους μισθούς. Ο εκπρόσωπος του εργατικού κέντρου της Γλασκώβης ζητάει από τους εργαζόμενους που θα συμμετέχουν στις διαδηλώσεις για το κλίμα να κατέβουν με το πανό του σωματείου τους αλλά και να στηρίξουν τις απεργιακές φρουρές στο δήμο της Γλασκώβης. Είναι χαρακτηριστικό του απεργιακού αντίκτυπου ότι η Γκρέτα Θούνμπεργκ φτάνοντας το περασμένο Σάββατο στην πόλη απευθύνθηκε στους απεργούς καλώντας σε κλιματική απεργία την Παρασκευή 5 Νοέμβρη, λέγοντας ότι «κλιματική δικαιοσύνη σημαίνει κοινωνική δικαιοσύνη, γι’ αυτό σας καλούμε όλους να διαδηλώστε και ειδικά τους απεργούς της Γλασκώβης».

«Θα συναντήσουμε πολλούς ανθρώπους που θα συμφωνήσουν μαζί μας ότι η Cop26 δεν θα κάνει τίποτα» λέει η Ρούμπι Χιρς, σοσιαλίστρια που συμμετέχει στην διοργάνωση των κινητοποιήσεων. «Η δική μας συμβολή είναι να πούμε ότι χρειαζόμαστε αλλαγή συστήματος και όχι κλιματική αλλαγή. Αλλά και να προσφέρουμε μια στρατηγική για το πώς θα φτάσουμε εκεί. Να πούμε ότι οι εργαζόμενοι είναι οι μόνοι που έχουν τη δύναμη να αλλάξουν το σύστημα. Οι δυνατότητες των σχολικών απεργιών το 2019 ήταν τεράστιες. Αλλά μια κλιματική απεργία που περιλαμβάνει εργάτες έχει τη δυνατότητα να ακινητοποιήσει το σύστημα που καταστρέφει τον πλανήτη».