Περιβάλλον
Διεθνής μέρα δράσης για το κλίμα 6/11: «Αλλάζουμε το σύστημα να σώσουμε το κλίμα»!

6/11, Αθήνα, Διεθνής μέρα δράσης για το κλίμα. Φωτό: Δημήτρης Δασκαλάκης, Γιώργος Πίττας

Αθήνα

«Γλασκώβη Λονδίνο, Ρώμη και Αθήνα να αλλάξουμε το σύστημα να σώσουμε το κλίμα»! Αυτό ήταν το ηχηρό μήνυμα που έστειλαν από την Αθήνα οι διαδηλωτές και οι διαδηλώτριες που συμμετείχαν στο μαζικό συλλαλητήριο στα πλαίσια της Διεθνούς Μέρας Δράσης για το κλίμα, στις 6 Νοέμβρη. 

Το παρών έδωσαν δεκάδες συλλογικότητες, σωματεία, κινήσεις, κόμματα της Αριστεράς ενώ συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας και σε μια σειρά από πόλεις σε ολόκληρο τον πλανήτη. Τη συγκέντρωση που ξεκίνησε με ομιλίες στις 2μμ στην πάνω πλευρά του Συντάγματος ακολούθησε δυναμική διαδήλωση που ακολουθώντας την διαδρομή Πανεπιστημίου, Πεσμαζόγλου, Σταδίου κατέληξε ξανά έξω από την Βουλή. 

Χαιρετισμό στη συγκέντρωση απηύθυναν η Εμμανουέλα Τερζοπούλου από την Κίνηση για την Προστασία και την Ανάδειξη του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας, ο Γιώργος Αλεξανδράκης εκπρόσωπος των εργαζομένων στο ΔΣ της ΕΥΔΑΠ, η Δήμητρα Βήνη από την Κίνηση «Όχι Λιμάνι στην Πειραϊκή, ο Κώστας Καταραχιάς, μέλος ΔΣ της ΕΙΝΑΠ, ο Βασίλης Χλής από την Τήνο κατά των ανεμογεννητριών, ο Γιάννης Σηφακάκης από την Πρωτοβουλία ενάντια στην Περιβαλλοντική Καταστροφή και την Κλιματική Αλλαγή, η Δήμητρα Σιμιανοπούλου, πυρόπληκτη από την Βαρυμπόμπη, ο Κρίτων Αρσένης, βουλευτής του ΜέΡΑ25, ο Θανάσης Χάτζιος από το κόμμα Πειρατών, η Ευαγγελία Τόλη από τον Σύλλογο Κρικελιωτών-Ευρυτάνων, “ο Άγιος Νικόλαος”. 

«Η πρωτοβουλία κατά της τοποθέτησης ανεμογεννητριών στην Τήνο Save-Tinos ενώνει τις δυνάμεις της με άλλες συλλογικότητες κατά της καταστροφής του περιβάλλοντος. Οι επενδύσεις τέτοιου τύπου ωφελούν μόνο τα κέρδη των μεγάλων πολυεθνικών αδιαφορώντας για την καταστροφή του περιβάλλοντος που προκαλούν. Την κυβέρνηση δεν την ενδιαφέρει τίποτε άλλο πέρα από αυτά τα κέρδη, σε βάρος του κλίματος και των πολιτών. Γνωρίσαμε καλά τι σημαίνει επιβολή “πράσινης ανάπτυξης” με τους ξυλοδαρμούς πολιτών δύο φορές», τόνισε ο Βασίλης Χλής.

«Έρχομαι από την Βαρυμπόμπη που έχει γίνει σήμερα ένα θλιβερό τοπίο», τόνισε η Δήμητρα Σιμιανοπούλου, από τους πυρόπληκτους κατοίκους της Βαρυμπόμπης που συμμετείχαν με το πανό τους στη συγκέντρωση. «Κάηκε ένας πνεύμονας της Αθήνας, κάηκαν και τα σπίτια μας. Δεν είμαστε πλούσιοι, είμαστε άνθρωποι του μόχθου. Τα σπίτια μας απαιτούμε να αποκατασταθούν στο 100%, δεν μας φτάνει το 60%, δεν έχουμε που να μείνουμε. Δεν θέλουμε να “επενδύσουν” στα βουνά και στα δάση, είμαστε πολύ επιφυλακτικοί, καλό το “Varibobi reset” γι’ αυτούς που το έφτιαξαν, για εμάς το λαό και για όλη την Αθήνα, πολύ αμφιβάλλω».

«Η κυβέρνηση καθημερινά απαξιώνει και επιδιώκει την ιδιωτικοποίηση της ΕΥΔΑΠ και των υδάτινων πόρων, οδηγεί σε αύξηση των τιμολογίων και παραδίδει την διαχείριση των υδάτινων αποθεμάτων στους ιδιώτες», ανέφερε στον χαιρετισμό του ο Γιώργος Αλεξανδράκης εκπρόσωπος των εργαζομένων στο ΔΣ της ΕΥΔΑΠ. «Προχωρά σε ΣΔΙΤ για την εκχώρηση εξωτερικού υδροδοτικού συστήματος της Αθήνας, στους ιδιώτες. Ιδιωτικοποιούν την λίμνη του Μόρνου, του Ευήνου, της Υλίκης, τη λίμνη του Μαραθώνα και το κανάλι που φέρνει το νερό στην Αθήνα». 

Συντονισμός

Μήνυμα αλληλεγγύης έστειλε ζωντανά από τη διαδήλωση που γινόταν την ίδια ώρα στην Γλασκώβη έξω από την Σύνοδο του ΟΗΕ για το κλίμα η Ρεβέκα Σάρλοτ, ενώ η Νικλέτ, προσφύγισσα από το καμπ του Ελαιώνα, συντάραξε με την συγκινητική της ομιλία τους συγκεντρωμένους καταγγέλλοντας τη ρατσιστική εκκένωση που ετοιμάζουν κυβέρνηση και δήμος Αθήνας στο καμπ του Ελαιώνα και απαιτώντας να δοθούν σπίτια και αξιοπρεπής στέγαση στις οικογένειες των προσφύγων.

«Το κλίμα και το περιβάλλον μας απασχολεί χρόνια, αλλά μετά από αυτό το καλοκαίρι που ζήσαμε στην Ελλάδα και τις πλημμύρες που είδαμε στην Β. Ευρώπη, η ανάγκη έχει γίνει πολύ επιτακτική. Είναι σημαντικό να υπάρξει ένας συντονισμός, μια δικτύωση, να κάνουμε κάτι να πιέσουμε», δήλωσε η Μάγια στην Εργατική Αλληλεγγύη. «Δεν νομίζω ότι μπορεί να αλλάξει ενδοσυστημικά το πράγμα» τονίζει η Ελένη. «Στην Ελλάδα δεν έχουν συνδεθεί οι τελείες ανάμεσα στο θέμα της κλιματικής και της κοινωνικής δικαιοσύνης, βλέπουμε σήμερα να έχεις τους πυρόπληκτους και μετά από μια ώρα να ερχόμαστε εμείς για το περιβάλλον. Πάντα τα περιβαλλοντικά τα θεωρούσαν απολιτίκ στην Ελλάδα -και είναι πρόβλημα αυτό. Με τις πολιτικές που ακολουθούν όλα αυτά γίνονται πλέον πολύ χειροπιαστά και πρέπει να γίνει αυτή η σύνδεση. Παγκόσμια στο περιβαλλοντικό κίνημα γίνεται η προσπάθεια να συνδέσουν τα θέματα, φύλο, φυλή, εργατική τάξη, περιβάλλον».

Τους διαδηλωτές που κρατούσαν δεκάδες αυτοσχέδια πλακάτ και πανό ξεσήκωσε με τη ζωντανή μουσική και τα τραγούδια της η «Ανοιχτή Ορχήστρα» ενώ ένα από τα πιο δυναμικά μπλοκ στην διαδήλωση ήταν αυτό των προσφύγων του Ελαιώνα με σύνθημα «solidarite avec les immigres”. Ανάμεσα στα συνθήματα που ακούστηκαν ήταν τα εξής: “Kαίνε τα δάση, διαλύουν την Υγεία, κάτω η Νέα Δημοκρατία», «Στη Μεσόγειο ειρήνη των λαών όχι εξορύξεις ορυκτών», «Ούτε στην Τήνο ούτε πουθενά, ελεύθερα βουνά χωρίς αιολικά», «όχι εξορύξεις και ιδιωτικοποιήσεις, στο δρόμο του αγώνα βρίσκονται οι λύσεις», «δώστε λεφτά για δασοπροστασία όχι για Ραφάλ και την αστυνομία», «από τον Ποδονίφτη μέχρι την Ραφήνα, ρέματα ανοιχτά σε όλη την Αθήνα» κ.α. 

Στο συλλαλητήριο συμμετείχαν με πανό το «save_tinos» κατά των ανεμογεννητριών, πυρόπληκτοι από την Βαρυμπόμπη, η Πρωτοβουλία Κατοίκων Πεντέλης, η κίνηση «Όχι Λιμάνι στην Πειραϊκή», η Συνέλευση Υπεράσπισης του Λόφου Στρέφη, η Πρωτοβουλία Ενάντια στην Περιβαλλοντική καταστροφή και Κλιματική αλλαγή, η Κίνηση για την υπεράσπιση του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας, ο Άνεμος Ανανέωσης, το «Μας σκάβουν τον λάκκο», η Εναλλακτική Δράση για Ποιότητα ζωής, το ΠΕΡΙ.ΠΟΛ.Ο Αττικής, το Σωματείο Εργαζομένων Αγίου Σάββα, το Σωματείο Εργαζομένων Γεννηματά, εργαζόμενοι του ΥΠΠΟ, το Σωματείο Εργαζομένων Αποχέτευσης ΕΥΔΑΠ, η Πρωτοβουλία ενάντια στο θάψιμο και την καύση απορριμμάτων, οι πρόσφυγες του Ελαιώνα, το 1ο και 2ο ΕΠΑΛ Μαρουσιού, ο φοιτητικός σύλλογος ΣΕΤΠ ΠΑΔΑ, η Αντικαπιταλιστική Ανατροπή Αττικής, το Κόμμα Πειρατών, η Αναμέτρηση-Συνάντηση, το Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα, το ΜέΡΑ25, η ΟΚΔΕ καθώς και πλήθος διαδηλωτών με αυτοσχέδια πλακάτ, φωτογραφίες, ανάμεσά τους, πολλοί μαθητές και φοιτητές: 

“Δεν δουλεύει”

«Είμαστε εδώ να παλέψουμε για το κλίμα γιατί βλέπουμε στην Cop26 τους διπλωμάτες και τους πολιτικούς και τους προνομιούχους να κάνουν ότι παλεύουν για το μέλλον μας αλλά αυτό δεν ισχύει. Πρέπει να πιέσουμε ώστε να πάρουν αποφάσεις για το καλό των επόμενων γενιών. Νοιάζονται μόνο για το κέρδος», δήλωσε ο Αλέξανδρος, κλιματικός ακτιβιστής και φοιτητής στην ΑΣΟΕΕ. «Συνεχίζουμε σήμερα τον αγώνα που ξεκίνησαν οι μαθητές με τα Fridays for Future, διαδηλώνουμε μαθητές και εργαζόμενοι μαζί για να αλλάξουμε το σύστημα και όχι το κλίμα», είπε η Βασιλική, μαθήτρια στο 5ο ΓΕΛ Νέας Σμύρνης». «Φτάνουμε σε ένα σημείο που δεν υπάρχει γυρισμός για το κλίμα. Είναι ανάγκη να τους δείξουμε στο δρόμο ότι έχουμε τα νούμερα και χρειάζεται να ενωθεί όλος ο λαός για να το δείξουμε αυτό. Το σύστημα δεν δουλεύει, κάτι πρέπει να αλλάξει», μας λέει ο Μιχάλης, φοιτητής.

«Η μάχη συνεχίζεται! Δεν έχουμε να περιμένουμε τίποτα από τις κυβερνήσεις που συμμετέχουν στη Σύνοδο της Γλασκώβης», αναφέρει στην ανακοίνωσή της η Πρωτοβουλία ενάντια στην Περιβαλλοντική Καταστροφή και την Κλιματική Αλλαγή. «Φλυαρούν και παριστάνουν τους σωτήρες του κλίματος, ενώ στην πράξη συνεχίζουν να υπηρετούν το σύστημα που βάζει τα κέρδη μιας μειοψηφίας πάνω από τις ζωές μας και το περιβάλλον. Μπορούμε να τους ανατρέψουμε! Το δείχνουν οι εργαζόμενοι στην COSCO, στα νοσοκομεία, στην efood. Συνεχίζουμε πιο δυνατοί και αποφασισμένοι ν’ αλλάξουμε το σύστημα και όχι το κλίμα».

 

6/11, Αθήνα, Διεθνής μέρα δράσης για το κλίμα. Φωτό: Δημήτρης Δασκαλάκης, Γιώργος Πίττας

 

Θεσσαλονίκη 6/11. Φωτό: Έφη Γεωργακοπούλου


Άλλες πόλεις

Συγκεντρώσεις, εξορμήσεις και πικετοφορίες πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο 6/11 στην Θεσσαλονίκη, τον Βόλο, το Ηράκλειο, τα Χανιά, την Ξάνθη, την Πάτρα, τα Γιάννενα, την Κέρκυρα και την Κεφαλονιά.

Στην Θεσσαλονίκη, στη συγκέντρωση καλούσαν μεταξύ άλλων η Πρωτοβουλία Ενάντια στην Περιβαλλοντική Καταστροφή και την Κλιματική Αλλαγή, η Επιτροπή Αγώνα Θεσσαλονίκης ενάντια στην εξόρυξη χρυσού, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ενώ έλαβαν μέρος με τα πανό και τις πικέτες τους μια σειρά από περιβαλλοντικές οργανώσεις και συλλογικότητες, όπως η Fridays for Future, η περιβαλλοντική ομάδα ΑΠΘ, η πρωτοβουλία “Μας σκάβουν τον λάκκο”, το Λαϊκό Πανεπιστήμιο Κοινωνικής Αλληλέγγυας Οικονομίας, ο “Κρουσοβίτης” – σύλλογος ενάντια στο λατομείο στο Λαϊλιά Σερρών.  “Να αλλάξουμε το σύστημα – να σώσουμε το κλίμα” και “όχι στις φιέστες των καπιταλιστών” ήταν μερικά από τα συνθήματα που ακούστηκαν δυνατά στην πορεία που ακολούθησε στους δρόμους της πόλης.

«Στον Βόλο παρευρέθηκαν η Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Μαγνησίας, η πρωτοβουλία No Burn και η Πρωτοβουλία Ενάντια στην Περιβαλλοντική Καταστροφή και την Κλιματική αλλαγή ενώ το κάλεσμα είχε στηρίξει και ο φοιτητικός σύλλογος ΗΜΜΥ. Στις ομιλίες που έγιναν τονίστηκαν τα τοπικά ζητήματα της πόλης από την καύση μέχρι τη μονάδα LNG που κατασκευάζεται. Από τη μεριά μας συνδέσαμε αυτά τα ζητήματα με τη μεγάλη εικόνα, της κλιματικής κρίσης και της υποκρισίας της άρχουσας τάξης που μας έφερε εδώ και τώρα λέει ότι θα μας σώσει» μετέφερε στην Εργατική Αλληλεγγύη, ο Τάσιος Τσιούνης, φοιτητής.

Στην πλατεία Ελευθερίας πραγματοποιήθηκε η συγκέντρωση στο Ηράκλειο στην οποία συμμετείχαν με πανό η Πρωτοβουλία Ενάντια στην Περιβαλλοντική Καταστροφή και την Κλιματική Αλλαγή, η Πρωτοβουλία Κρήτης Ενάντια στις Εξορύξεις Υδρογονανθράκων, οι ΦΥΣΗτΗΡες, η Οικολογική Παρέμβαση Ηρακλείου, καθώς και άλλες οργανώσεις που δραστηριοποιούνται ενάντια στην περιβαλλοντική καταστροφή. Στη συγκέντρωση επίσης καλούσαν η ΑΝΤΑΡΣΥΑ και το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών - παράρτημα Ηρακλείου. Πραγματοποιήθηκε πορεία η οποία ξεκίνησε με τον ρυθμό που έδωσε η ομάδα ‘Αντικρουστοί' με τα τύμπανα τους ενώ καθόλη τη διάρκεια της πορείας ακούγονταν συνθήματα ενάντια στις εξορύξεις, τις ανεμογεννήτριες, την λεηλασία της φύσης και την υποτιθέμενη "πράσινη ανάπτυξη". Στην πλατεία Δημοτικής Αγοράς στα Χανιά συμμετείχαν με τα πανό τους ο ΣΕΠΕ Χανίων, η Πρωτοβουλία Ενάντια στη Περιβαλλοντική Καταστροφή και την Κλιματική Αλλαγή και η Οικολογική Πρωτοβουλία Χανίων ενώ καλέσματα είχαν βγάλει η ΕΛΜΕ Χανίων, η δημοτική κίνηση Ανταρσία στα Χανιά, η περιφερειακή κίνηση Ανυπόταχτη Κρήτη - Αντικαπιταλιστική Αριστερή Κίνηση για την Ανατροπή.