Περιβάλλον
Διεθνής μέρα δράσης για το κλίμα 6/11: Στην Αθήνα οι πληγέντες

6/11, Συλλαλητήριο πληγέντων από τις φυσικές καταστροφές. Φωτό: Γιώργος Πίττας

Μαζικό συλλαλητήριο πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 6/11 το πρωί στο Σύνταγμα μετά από κάλεσμα επιτροπών πληγέντων από φυσικές καταστροφές και αγροτικών συλλόγων από την Βόρεια Εύβοια, την Πελοπόννησο, την Δυτική Αττική και άλλες περιοχές. Η συγκέντρωση ξεκίνησε στην κάτω πλευρά του Συντάγματος στις 12 το μεσημέρι όπου το λόγο πήραν εκπρόσωποι των πληγέντων, ενώ ακολούθησε πορεία προς την Βουλή όπου οι πληγέντες συναντήθηκαν με τους διαδηλωτές που ήδη κατέφθαναν στο συλλαλητήριο της Διεθνούς μέρας δράσης για το κλίμα.

«Είμαι από το Χελιδόνι Τριφυλίας, αγρότης, έβγαζα δέκα τόνους λάδι και σήμερα δεν βγάζω ούτε για το καντήλι μου. Να μας πει η κυβέρνηση πώς θα ζήσουμε. Και δεν έχουμε πάρει λεφτά, δεν έχουμε πάρει μια. Ο κόσμος κλαίει, δεν μπορεί να καλύψει τις υποχρεώσεις του», δήλωσε στην Εργατική Αλληλεγγύη ο Διονύσης Παπαγεωργίου.

«Μας έχουν εγκαταλείψει, μόνο λόγια και υποσχέσεις, δεν δίνουν λύσεις. Η πραγματική λύση είναι να μείνουμε εκεί και να εργαστούμε φροντίζοντας το δάσος για να αναγεννηθεί. Θέλει αγώνες αλλά δυναμικούς αγώνες, να μην αφήσουμε την απογοήτευση να γίνει νόμος, να μην αφήσουμε τους εργολάβους που πάνω στην αναμπουμπούλα χαίρονται», δήλωσε στην Εργατική Αλληλεγγύη ο Γιώργος Αλεξίου από τους Κουρκουλούς Εύβοιας.

«Οι σχεδιασμοί που ετοιμάζει η κυβέρνηση και ο Μπένος στα καμένα της Εύβοιας είναι προς όφελος των εταιριών. Για τα αντιπλημμυρικά έργα έχουν υπάρξει τρεις ανάδοχες εταιρίες που και οι τρεις όλως τυχαίως είναι εταιρίες που ασχολούνται με την ενέργεια. Δεν ξέρουμε από που θα μας έρθει, από τις ανεμογεννήτριες από τις εξορύξεις, την τουριστική ανάπτυξη; Εμείς λέμε ότι δεν πρέπει να αλλάξουν οι χρήσεις γης και πρέπει να υπάρξει αντίσταση», τόνισε η Κατερίνα από την Συνέλευση Αγώνα Βόρειας Εύβοια που συμμετείχε με πανό στη συγκέντρωση.

«Ήμασταν οι πρώτοι που καήκαμε στις 21 Μαΐου, στα Γεράνεια. Είχαμε την φωτιά του 2018 στην Κινέτα και φέτος καταστραφήκαμε ολοσχερώς», τόνισε ο Σωτήρης Σαραμαντίνος, αντιπρόεδρος του δασικού συνεταιρισμού ρητινοκαλλιεργητών Μεγάρων. «Μετά την Εύβοια ήμασταν η δεύτερη δύναμη σε ρητινοπαραγωγή. Είμαστε άνεργοι από τότε, δεν έχουμε πάρει ούτε ένα ευρώ, είμαστε σε άθλια κατάσταση. Τώρα μας διώχνουν και από τα λίγα δάση που έχουν μείνει γιατί τα κηρύσσουν αναδασωτέα και δεν μας αφήνουν να ρητινεύσουμε. Ζητάμε την εργασιακή μας αποκατάσταση, να μπούμε στην διαχείριση του δάσους, να το διαχειριστούμε εμείς, οι δασεργάτες και οι ρητινοκαλλιεργητές».