Αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα
Πρόσφυγες, μετανάστες στην πορεία του Πολυτεχνείου

12/11, ο Τζαβέντ Ασλάμ στη συνέντευξη τύπου της ΚΕΕΡΦΑ. Φωτό: Δημήτρης Δασκαλάκης

Συνέντευξη Τύπου για την πορεία του Πολυτεχνείου παραχώρησε στις 12 Νοέμβρη η ΚΕΕΡΦΑ μπροστά από τη Βουλή. Παρούσα στη συνέντευξη ήταν και η Ίνγκεμποργκ Μπέουχελ, η δημοσιογράφος που ξεμπρόστιασε τον Μητσοτάκη για τη φονική πρακτική των επαναπροωθήσεων που ακολουθεί το ελληνικό κράτος. Η δημοσιογράφος κάλεσε όλο τον κόσμο να υπερασπιστεί την αλήθεια και να συμμετάσχει στην πορεία του Πολυτεχνείου.

Ο Πέτρος Κωνσταντίνου, συντονιστής της ΚΕΕΡΦΑ, τόνισε: «Φέτος για εμάς το Πολυτεχνείο είναι ένας μεγάλος σταθμός στον αγώνα ενάντια στην κυβέρνηση των ψεμάτων. Πόσο ακόμα θα ακούμε ψέματα για τους πρόσφυγες; Η Ίνγκεμποργκ έφερε αυτά τα ερωτήματα σε κάθε σπίτι και σε κάθε γειτονιά. Ακούμε ψέματα από την κυβέρνηση, όχι μόνο για τους πρόσφυγες αλλά και για την πανδημία, για όλα. Ο κόσμος είναι εξοργισμένος, το εργατικό κίνημα δίνει μεγάλες μάχες, από την COSCO μέχρι την efood. Γι’ αυτό το φετινό Πολυτεχνείο θα είναι μια μαχητική διαδήλωση από όλον αυτόν τον κόσμο.

Δυναμική εμφάνιση

Θεωρούμε απαράδεκτη την πολιτική των επαναπροωθήσεων, των πνιγμών στο Αιγαίο και των εκτελέσεων των Ρομά όπως είδαμε στην περίπτωση του Νίκου Σαμπάνη. Υπάρχει ένα κίνημα το οποίο θα κάνει τη δυναμική εμφάνισή του την Τετάρτη στο Πολυτεχνείο. Διεκδικούμε ανοιχτά σύνορα, λέμε καλοδεχούμενοι οι πρόσφυγες. Θέλουμε να σταματήσουν αυτές οι αθλιότητες που γίνονται αυτές τις μέρες, όπως στο καμπ της Μαλακάσας που τους μετακινούν βίαια, μια δεύτερη, τρίτη, πολλοστή προσφυγιά. Να σταματήσει αυτή η ρατσιστική απανθρωπιά. Μαζί με αυτά, στέλνουμε μήνυμα στην κυβέρνηση ότι δε θα ανεχτούμε άλλη κάλυψη των ναζί. Η αποφυλάκιση Πατέλη έδωσε το πράσινο φως για ρατσιστικές επιθέσεις».

«Σε λίγες ημέρες θα τιμήσουμε την εξέγερση του Πολυτεχνείου. Ήταν η εξέγερση όλης της νεολαίας και του ελληνικού λαού ενάντια στη δικτατορία. Ζητούσαν ελευθερία. Ελευθερίες και δικαιώματα», υπογράμμισε ο Τάκης Ζώτος, συνήγορος των θυμάτων της πρόσφατης ρατσιστικής επίθεσης στα Καμίνια. «Σήμερα κοντά μας εξελίσσεται μια άλλη εξέγερση. Η εξέγερση είναι των προσφύγων και των μεταναστών. Ζητάνε να μη ζούνε σε στρατόπεδα σαν αυτά που περιέγραψε ο Μητσοτάκης. Το στρατόπεδο της Σάμου είναι κρανίου τόπος, απομακρυσμένο από τον αστικό ιστό. Μέσα του υπάρχει μια φυλακή. Τι διαφορά έχει από τη Μόρια, το κολαστήριο της Ευρώπης; Ότι έχει ψηλότερα τείχη, πιο σκληρούς φράχτες, πιο κοφτερά σύρματα και μεγαλύτερη δυσκολία για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες να προμηθευτούν οτιδήποτε. Στη φυλακή που είναι μέσα κρατούνται πρόσφυγες, χωρίς να έχουν διαπράξει κανένα αδίκημα, χωρίς να έχουν δικαστεί, για 36 μήνες. Χωρίς να ξέρουν πότε θα αποφυλακιστούν.

Στις διαδηλώσεις θα ήταν μαζί μας τρεις ακόμα μετανάστες: Ο Μάκι Ντιαμπατέ, ο Ιμπραήμ Εργκιούν, η Μίμι Μουκάγιε. Ο Ντιαμπατέ ήταν κρατούμενος στο στρατόπεδο της Κω και πέθανε γιατί δεν είχε τη στοιχειώδη ιατρική φροντίδα. Ο Εργκιούν κρατούμενος στο στρατόπεδο της Κορίνθου και κρεμάστηκε από την απελπισία του να είναι κρατούμενος 18 μήνες χωρίς αδίκημα και χωρίς να ξέρει πότε θα βγει. Και η Μουκάγιε ζούσε στο στρατόπεδο της Μαλακάσας και πέθανε από έλλειψη ιατρικής φροντίδας. Το αίμα τους είναι στα χέρια του Μητσοτάκη και του Μηταράκη. Αυτά είναι τα στρατόπεδα-παγίδες θανάτου για τα οποία περηφανεύονται.

Επιθέσεις

Τέλος η κυβέρνηση δίνει το νεύμα στη δικαιοσύνη για να αφήσει ελεύθερο τον Πατέλη, τον επικεφαλής του τάγματος εφόδου της ΧΑ που σκότωσε τον Παύλο Φύσσα. Και αμέσως μετά είχαμε μαζικές επιθέσεις των ναζιστικών ταγμάτων. Η επίθεση στα Καμίνια ήταν ενάντια σε τρεις Πακιστανούς εργάτες, εξ αιτίας μόνο του χρώματος και της εθνικής τους καταγωγής. Δράστες ήταν μια δεκαπενταμελής ομάδα, οργανωμένη, που έδρασε στο φως της μέρας με ακάλυπτα πρόσωπα. Η αστυνομία μπορεί να τους βρει. Αντί ο Θεοδωρικάκος να δίνει συγχαρητήρια σε αυτούς που σκοτώνουν τους Ρομά, να συλλάβει τους δολοφόνους και αυτούς που επιτίθενται στους μετανάστες. Αυτά είναι τα αιτήματα για τα οποία θα διαδηλώσουμε μαζί με τους μετανάστες και τους πρόσφυγες στις 17 Νοέμβρη».

«Άλλη μια φορά έχουν ανοίξει την πόρτα του ρατσισμού και του φασισμού», τόνισε με τη σειρά του ο Τζαβέντ Ασλάμ, πρόεδρος της Πακιστανικής Κοινότητας Ελλάδας “Η Ενότητα”. «Από την Γκορυτσά του Ασπροπύργου μέχρι την Παλιά Κοκκινιά και τα νησιά, έχουν χτυπήσει δεκάδες ανθρώπους, εργάτες. Θέλουν να απλώσουν ξανά τον ίδιο φόβο, το αίμα και τον φασισμό. Στη Μανωλάδα οι εργάτες γης πλένονται με το νερό της βροχής που μαζεύουν! Αν θέλουμε να λέμε για Ελλάδα, Ευρώπη, πολιτισμό, τότε αυτές οι εικόνες πρέπει να αλλάξουν. Αυτοί οι άνθρωποι δεν έχουν κάνει ούτε το εμβόλιο γιατί δεν έχουν χαρτιά. Τα στρατόπεδα και τα κέντρα ‘φιλοξενίας’ πρέπει να κλείσουν γιατί δεν προσφέρουν φιλοξενία. Σκοτώνουν. Γι’ αυτό τον λόγο διεκδικούμε νομιμοποίηση. Για να υπάρχει σεβασμός σε όλους τους εργάτες και όχι ρατσισμός. Με αυτά τα αιτήματα θα είμαστε όλοι μαζί στο Πολυτεχνείο. Θα πρέπει να είναι τόσο δυνατό όσο ήταν στην εξέγερση που ξεκίνησε η νεολαία».

Τέλος, ο Θανάσης Καμπαγιάννης, υποψήφιος πρόεδρος του ΔΣΑ με την Εναλλακτική Παρέμβαση Δικηγόρων, έστειλε μήνυμα στο οποίο αναφέρει: «Η γενναία απεύθυνση της ολλανδής δημοσιογράφου Ίνγκεμποργκ Μπέουχελ στον έλληνα πρωθυπουργό Μητσοτάκη ανέδειξε την απάνθρωπη πολιτική των push backs από το ελληνικό κράτος, που έχει πλέον καταγγελθεί από πλήθος διεθνών οργανώσεων και ΜΜΕ. Η πρακτική των push backs δεν αφορά μόνον τα πλοία του ελληνικού λιμενικού που εμποδίζουν πλοιάρια με πρόσφυγες και μετανάστες να βγουν στην ελληνική ακτή, πισωγυρίζοντας από την χιλιόχρονη παράδοση των ανθρώπων να διασώζουν άλλους ευάλωτους ανθρώπους που βρίσκονται στη θάλασσα. Αφορά και κάτι ακόμα πιο σκανδαλώδες: το ελληνικό κράτος συλλαμβάνει ανθρώπους που έχουν βρεθεί στην ξηρά της επικράτειάς του, τους απαγάγει χρησιμοποιώντας άντρες χωρίς διακριτικά και στη συνέχεια (αν στο μεταξύ δεν τους γδύσουν, δεν τους κλέψουν και δεν τους χτυπήσουν, που είναι ρουτίνα) τους φορτώνει σε φουσκωτά και τους αφήνει στο μέσο της θαλάσσης. 

Η νομική περιγραφή αυτών των πρακτικών είναι: απαγωγές, ληστείες, έκθεση σε κίνδυνο ζωής και, στο τέλος, ανθρωποκτονίες. Αυτές οι εικόνες μας προσβάλλουν όχι σαν Έλληνες αλλά σαν ανθρώπους. Και πρέπει να σταματήσουν άμεσα ώστε να αποκατασταθεί το δικαίωμα για υποβολή αίτησης ασύλου που να τύχει της ορθής και σωστής διαδικασίας εξέτασής του, με ταυτόχρονη κατάργηση του νομικού χαρακτηρισμού της Τουρκίας ως ασφαλούς τρίτης χώρας».


13/11, Πλ. Αμερικής. Φωτό: Στέλιος Μιχαηλίδης

Σουδανοί πρόσφυγες

Συγκέντρωση ενάντια στο πραξικόπημα στο Σουδάν έκαναν πρόσφυγες και μετανάστες από την αφρικανική χώρα, το Σάββατο 13/11 στην Πλ. Αμερικής. 

«Είμαστε μετανάστες και πρόσφυγες από το Σουδάν. Η φτώχεια και οι επεμβάσεις των ιμπεριαλιστών στη χώρα μας μάς ανάγκασαν να πάρουμε το δρόμο της προσφυγιάς... Στις 25 Οκτωβρίου έγινε άλλο ένα στρατιωτικό πραξικόπημα… Από την πρώτη στιγμή του στρατιωτικού πραξικοπήματος ο σουδανικός λαός κατέβηκε στους δρόμους... Βρέθηκε αντιμέτωπος με την κρατική βία, τις συλλήψεις αμάχων και την καταστολή ενώ αρκετοί δολοφονήθηκαν… Καλούμε τον εργαζόμενο λαό της Ελλάδας να καταδικάσει το στρατιωτικό πραξικόπημα», έγραφε μεταξύ άλλων η ανακοίνωση που μοίραζαν σε τέσσερις γλώσσες. 

«Ο λόγος που είμαστε σήμερα στην Πλατεία Αμερικής είναι για τη δημοκρατία στο Σουδάν. Για να υποστηρίξουμε τους ανθρώπους μας που τους σκοτώνουν. Έχουμε δικτατορία 30 χρόνια», λέει στην Εργατική Αλληλεγγύη ο Μοχάμεντ από την κοινότητα των Σουδανών προσφύγων και μεταναστών. «Ευχαριστούμε τον ελληνικό λαό για την υποστήριξη και διεκδικούμε κι από την ελληνική κυβέρνηση μέσα στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο να καταδικάσει το πραξικόπημα. Θα συνεχίσουμε δίνοντας το παρών στη διαδήλωση του Πολυτεχνείου στις 17 Νοέμβρη», συνεχίζει. 

Την ίδια μέρα έγιναν μεγάλες διαδηλώσεις στο Χαρτούμ αλλά και σε άλλες πόλεις από μέλη των σουδανικών κοινοτήτων και συμπαραστάτες. Στη συγκέντρωση της Πλατείας Αμερικής βρέθηκαν για συμπαράσταση μέλη του τοπικού πυρήνα του ΣΕΚ στα Πατήσια και το Στέκι Εργαζομένων και Νεολαίας «Καίτη Πανοπούλου».

Στέλιος Μιχαηλίδης