Εργατικό κίνημα
Δημοσιογράφοι ενάντια στις κυβερνητικές κομπίνες

11/11, Διαμαρτυρία στη Βουλή ενάντια στο άρθρο του νέου Π.Κ. για τα fake news. Φωτό: Στέλιος Μιχαηλίδης

Ούτε στους δημοσιογράφους, ούτε πουθενά, ο νόμος Χατζηδάκη θα μείνει στα χαρτιά. Αυτό ήταν το μήνυμα που ήρθε την Τρίτη 16/11 από την τακτική γενική συνέλευση της ΕΣΗΕΑ στον Πανελλήνιο. Η πλειοψηφία του σώματος απέρριψε την πρόταση των συνδικαλιστικών παρατάξεων που πρόσκεινται στη ΝΔ για διεξαγωγή των επερχόμενων εκλογών της Ένωσης και με ηλεκτρονικό τρόπο, δίνοντας ένα ηχηρό χαστούκι στην κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Ότι η κυβέρνηση θεωρούσε πως έχει τον κλάδο των ΜΜΕ στο τσεπάκι της, το έκφρασε με τον πιο χυδαίο τρόπο την περασμένη εβδομάδα ο πρωθυπουργός, όταν τόλμησε να πει ότι εδώ οι δημοσιογράφοι δεν κάνουν τόσο ευθείες ερωτήσεις στους «άρχοντες» του τόπου όπως αυτή της Ολλανδής δημοσιογράφου Ίνγκεμποργκ Μπέουχελ για την απόκρυψη των επαναπροωθήσεων. Με τις λίστες Πέτσα και τα άλλα «δωράκια» της στους μιντιάρχες, με τις πρωτοφανείς απόπειρές της να ελέγξει την ενημέρωση την περίοδο της πανδημίας και, βέβαια, με τις φιλικές προς την ίδια συνδικαλιστικές ηγεσίες που χρόνια τώρα προσπαθούν να βάλουν ταφόπλακα στον κλάδο αποδεχόμενες κάθε επίθεση σιωπηλά, δεν είναι περιέργο που πίστευε ότι έχει καταφέρει να φιμώσει τη βάση των δημοσιογράφων.

Η προσπάθεια εφαρμογής του νόμου Χατζηδάκη στις εκλογές της ΕΣΗΕΑ με νομιμοποίηση από τη συνέλευση, κόντρα στην αντίθετη απόφαση της πλειοψηφίας του ΔΣ, ήταν η συνέχεια της απόπειρας διάλυσης του κλάδου. Αντί γι’ αυτό όμως, τα συνδικαλιστικά στηρίγματα της κυβέρνησης -και μαζί τους και η παράταξη που πρόσκειται στο ΣΥΡΙΖΑ που άλλαξε άποψη και στήριξε τελικά την ηλεκτρονική ψηφοφορία με πρόσχημα την πανδημία- βρέθηκαν απομονωμένα. Είναι μια μεγάλη ανατροπή για ολόκληρο τον κλάδο των ΜΜΕ, καθώς όλες οι Ενώσεις βρίσκονται αυτό το διάστημα σε διαδικασίες γενικών συνελεύσεων και εκλογών με αντίστοιχες προσπάθειες των ηγεσιών τους (όπως πχ στην ΕΣΠΗΤ) για εφαρμογή του νόμου Χατζηδάκη. Παντού μπορούν να γίνουν τέτοιες ανατροπές, που να αποτελέσουν ταυτόχρονα αφετηρία για συνολική αντεπίθεση του κλάδου στα χτυπήματα της κυβέρνησης.

Ο ρόλος της αντικαπιταλιστικής αριστεράς ήταν κρίσιμος σε αυτή την εξέλιξη. Είχε προηγηθεί την Πέμπτη 11/11 η διαμαρτυρία που οργάνωσαν η Πρωτοβουλία για την Ανατροπή στην ΕΣΗΕΑ και η Αριστερή Πρωτοβουλία για την Ανατροπή στην ΕΣΠΗΤ μπροστά στη Βουλή ενάντια στην τροποποίηση του άρθρου για τα fake news στο νέο Ποινικό Κώδικα. Με πλακάτ στα χέρια και φιμωμένα στόματα, δημοσιογράφοι των δυο σχημάτων τόνισαν πως με το νέο άρθρο, κάθε άποψη ή γνώμη που δεν είναι αρεστή στην εκάστοτε κυβέρνηση και εξουσία, θα μπορεί να διώκεται ποινικά ως fake news. Για παράδειγμα, κάθε δημοσιογράφος που λέει -όπως η Ίνγκεμποργκ Μπέουχελ- ότι ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση ψεύδονται σε σχέση με τα push backs, θα μπορεί να βρεθεί ποινικά υπόλογος γιατί δήθεν διασπείρει ψευδείς ειδήσεις και προκαλεί ανησυχία ή φόβο στους πολίτες.

Σε ανακοίνωση συμπαράστασης στην Ολλανδή δημοσιογράφο, υπεράσπισης της ελεύθερης δημοσιογραφίας και καταγγελίας των παράνομων επαναπροωθήσεων, τα δυο σχήματα τόνιζαν: «Μπορεί η κυβέρνηση της ΝΔ να έχει συμμάχους στην πολιτική της τους Πετσωμένους μιντιάρχες και να έχει συνηθίσει σε λιβανιστίρια, αλλά οι δημοσιογράφοι δίνουμε μάχη για να κάνουμε σωστά τη δουλειά μας. Και αυτή δεν είναι άλλη από το να αναζητούμε την αλήθεια και να ελέγχουμε πως ασκείται η εξουσία».

Η στήριξη των σχημάτων της αντικαπιταλιστικής αριστεράς στις εκλογές της ΕΣΗΕΑ που θα γίνουν τελικά στα τέλη Γενάρη, αλλά και σε όλες τις Ενώσεις το επόμενο διάστημα, είναι κρίσιμη. «Είναι μια μοναδική ευκαιρία για να ξεφορτωθούμε την αντιδραστική ηγεσία που έχει κυριαρχήσει τα τελευταία χρόνια στην Ένωση μας, μετατρέποντάς την σε εργαλείο της πολιτικής κυβέρνησης και εργοδοτών», ανέφερε η ανακοίνωση των Financial Crimes που μοιράστηκε στη συνέλευση της ΕΣΗΕΑ. «Η στήριξη της Πρωτοβουλίας για την Ανατροπή είναι σημαντικότερη απο ποτέ. Για να δυναμώσει η αντίσταση, για να ανοίξουν οι δρόμοι της σύγκρουσης και στον κλάδο μας, για να βρεθούμε μαχόμενο κομμάτι κι εμείς στο πλευρό της κοινωνίας που συγκρούεται με την δολοφονική πολιτική της κυβέρνησης του Μητσοτάκη και των αφεντικών».  

Εκλογές για την ανάδειξη νέας Διοίκησης γίνονται και στον ΕΔΟΕΑΠ, το ταμείο επικουρικής ασφάλισης των εργαζόμενων στα ΜΜΕ, από τις 19 έως τις 24/11. Το πανελλαδικό δίκτυο των σχημάτων της αντικαπιταλιστικής αριστεράς «Μέτωπο για την Ανατροπή» δίνει και αυτή τη μάχη με υποψήφιους τους δημοσιογράφους Γιάννη Αγγέλη, Τάσο Αναστασιάδη, Ματίνα Παπαχριστούδη και τον πρόεδρο της ΕΤΕΡΜ-Θ Κώστα Χατζηγεωργίου.

Λένα Βερδέ, μέλος ΔΣ ΕΣΠΗΤ με την Αριστερή Πρωτοβουλία για την Ανατροπή