Εργατικό κίνημα
Συμβασιούχοι νοσοκομείων: “Είμαστε παντού!”

11/11, Συγκέντρωση υγειονομικών στο υπ. Υγείας. Φωτό: Λένα Βερδέ

«Είμαστε εδώ, είμαστε παντού, θα γίνουμε εφιάλτης του κάθε υπουργού» ήταν το σύνθημα που κυριάρχησε στη συγκέντρωση των υγειονομικών έξω από το Υπουργείο Υγείας το μεσημέρι της Πέμπτης 11/11, με κεντρικό αίτημα τη μονιμοποίηση όλων των εργαζόμενων με συμβάσεις ορισμένου χρόνου (ΣΟΧ). Το σύνθημα έφεραν οι καθαρίστριες από τα νοσοκομεία της Πάτρας που είχαν μεγάλη παρουσία με τα πανό τους και μαύρες σημαίες στα χέρια.

Η κινητοποίηση έγινε στο πλαίσιο του αγωνιστικού προγράμματος της ΠΟΕΔΗΝ με κορύφωση την πανελλαδική απεργία την 1η Δεκέμβρη. Πάνω από 8.000 συμβασιούχοι στις υπηρεσίες καθαριότητας, φύλαξης και σίτισης των νοσοκομείων πανελλαδικά απειλούνται από την κυβέρνηση με απόλυση στις 31/12. Πρόκειται για το δεύτερο μεγάλο κύμα αποδυνάμωσης του ΕΣΥ, μετά τους περίπου 7.000 εργαζόμενους που βγήκαν σε αναστολή λόγω του κατάπτυστου υποχρεωτικού εμβολιασμού. Τη θέση των συμβασιούχων ετοιμάζονται να πάρουν εργολάβοι με πολύ μεγαλύτερο οικονομικό κόστος, χειρότερες υπηρεσίες και συνθήκες εργασίας. 

«Είμαστε συμβασιούχοι στη φύλαξη και την καθαριότητα στο νοσοκομείο του Αγρινίου, εργαζόμαστε σε αυτό το χώρο εδώ και δέκα χρόνια», μας είπε ο Σωτήρης, από την Επιτροπή Αγώνα στη Φύλαξη και Καθαριότητα του Γενικού Νοσοκομείου Αγρινίου που συμμετείχε μαζικά με το πανό της. «Τα πέντε πρώτα χρόνια στους εργολάβους, πριν βγουν οι διαγωνισμοί μέσω ΑΣΕΠ που μπήκαμε με ΣΟΧ, ο μηνιαίος μισθός ήταν 400 ευρώ για μας και 250 ευρώ στις καθαρίστριες.

Στις 31/12 η σύμβασή μας λήγει και το νοσοκομείο μας, όπως και τα υπόλοιπα νοσοκομεία, έχει ξεκινήσει τις διαδικασίες για να μπουν ξανά οι εργολάβοι. Σε μας το ξεκίνησε στο τεχνικό κομμάτι και ακολουθούμε εμείς. Θέλουμε να μείνουμε στη δουλειά μας, είμαστε τόσα χρόνια στο νοσοκομείο, έχουμε εργασιακή εμπειρία και δεν θέλουμε να γυρίσουμε στους εργολάβους με αυτές τις αποδοχές».

«Είμαστε 30 εργαζόμενοι στη φύλαξη και την καθαριότητα και ζητάμε να γίνουν οι παρατάσεις, όχι μόνο για δυο ή τρεις μήνες αλλά για περισσότερο, και εννοείται μονιμοποίηση», μας είπε η Μαρίνα, καθαρίστρια στο νοσοκομείο Αγίου Νικολάου Κρήτης, κρατώντας το πανό του Συλλόγου Εργαζομένων. «Δεν ζητάμε κάτι παράλογο. Μέχρι στιγμής στο νοσοκομείο μας δεν έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες για εργολάβο, αλλά γι’ αυτό είμαστε εδώ, για να μην φέρουν. Χαίρομαι πολύ που είμαι σήμερα ανάμεσα σε τόσες συναδέλφισσες και συναδέλφους. Δεν θέλουμε εργολάβους που θα μας έχουν στη δουλειά με το φόβο και την απειλή».

Στην κινητοποίηση συμμετείχαν ακόμα με πανό το Σωματείο Εργαζόμενων στον Άγιο Σάββα, το Σωματείο Εργαζόμενων στο Θριάσιο, εργαζόμενοι/ες στο Έλενα Βενιζέλου, συμβασιούχοι στο ΓΟΝΚ, το Σωματείο Εργαζόμενων και η Επιτροπή Επικουρικών και Συμβασιούχων του ΚΑΤ, το Συντονιστικό Νοσοκομείων.

Οργισμένοι οι εργαζόμενοι/ες, μόνιμοι και συμβασιούχοι, παρέμειναν για ώρες έξω από το Υπουργείο αναγκάζοντας τον Πλεύρη να δεχτεί αντιπροσωπεία της ΠΟΕΔΗΝ. Η ενημέρωση ότι ο υπουργός θα απαντήσει σε δεκαπέντε μέρες για το αν οι συμβάσεις θα πάρουν μια τρίμηνη μόλις παράταση μέχρι το Μάρτη του '22 κι αυτό κατά κύριο λόγο στα νοσοκομεία που δεν έχουν ξεκινήσει ή ολοκληρωθεί οι διαγωνισμοί για εργολάβους (όταν στη συντριπτική πλειοψηφία των νοσοκομείων οι διοικήσεις έχουν ξεκινήσει τέτοιες διαδικασίες και σε πολλά αναμένεται να ολοκληρωθούν άμεσα), έγινε δεκτή με αποδοκιμασίες.

Οι κινητοποιήσεις συνεχίστηκαν την Δευτέρα 15/11 με στάση εργασίας 12μ-3μμ και απεργιακή διαδήλωση από την πλατεία Κλαυθμώνος στο Υπουργείο Οικονομικών. Κεντρικό αίτημα ήταν  η ένταξη των υγειονομικών στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα, χωρίς καμιά περικοπή του Ανθυγιεινού Επιδόματος ή ανακατανομή-κατηγοριοποίηση των δικαιούχων του. Παρουσία είχαν με τα πανό τους οι Σύλλογοι Εργαζόμενων στον Άγιο Σάββα, το Μεταξά, το Κρατικό Νίκαιας, το ΚΑΤ, το ΕΚΑΒ, καθώς και πολλοί/ές ακόμα εργαζόμενοι/ες από άλλα νοσοκομεία.


Αγρίνιο

Απαιτούμε να μην μπουν ξανά οι εργολάβοι στα νοσοκομεία. Έχουμε πικρή εμπειρία από δαύτους, δέκα χρόνια ήμασταν εκεί. Στον εργολάβο παίρναμε 250 ευρώ. Δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα, επιδόματα αδείας, ρεπό, δεν τα πληρωνόμασταν ποτέ. Υπογράφαμε ότι τα παίρναμε αλλά δεν μας τα έδιναν. Ποια θέλει να γυρίσει εκεί; Δυστυχώς η διοίκηση του νοσοκομείου μας έχει ξεκινήσει τις διαδικασίες για την επιστροφή τους, χωρίς να ξέρει κανείς με τι συνθήκες και ωράρια. 

Ήρθαμε σήμερα εδώ με λεωφορείο και έτσι θα συνεχίσουμε. Με αγώνα μέχρι να κερδίσουμε αυτό που θέλουμε, να γίνει νέα προκήρυξη ΣΟΧ, με μισθό αξιοπρεπή, όχι πείνας όπως στα συνεργεία. Το αυτονόητο διεκδικούμε, τη δουλειά μας, τίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο. Χωρίς εμάς δεν μπορεί να λειτουργήσει τίποτα. Είμαστε σε χειρουργεία, σε ΤΕΠ, στα κόβιντ, αν δεν μπούμε εμείς να καθαρίσουμε δεν γίνεται τίποτα. Πού ακούστηκε, σε καιρό πανδημίας, που περάσαμε τα πάντα, να μας απολύουν. Εμβολιαστήκαμε, νοσήσαμε, δεν είναι άδικο; Θέλουμε να ακουστεί η φωνή μας.

Γεωργία Σωτηροπούλου, Βασιλική Αγγελή, Πηνελόπη Χριστοδούλου, Ευτυχία Καλογεράκη, καθαρίστριες νοσοκομείου Αγρινίου