Περιβάλλον
Κλιματική αλλαγή: Επαναστατική εναλλακτική

Με μεγάλη επιτυχία έγινε την Κυριακή 14 Νοεμβρίου, στον απόηχο της Διάσκεψης του ΟΗΕ για το κλίμα (Cop26) και των διεθνών κινητοποιήσεων που την συνόδεψαν, το διεθνές διαδικτυακό συνέδριο με θέμα «H επαναστατική εναλλακτική στην κλιματική καταστροφή του καπιταλισμού” που οργάνωσε η Διεθνιστική Σοσιαλιστική Τάση (IST) στην οποία ανήκει και το Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα.

Συμμετείχαν εκατοντάδες μέλη της τάσης από μια σειρά χώρες από όλες τις ηπείρους και τον λόγο πήραν σοσιαλιστές και περιβαλλοντικοί ακτιβιστές από την Βρετανία, την Ιρλανδία, τις ΗΠΑ, τον Καναδά, την Βραζιλία, τη Νότιο Κορέα, την Αυστραλία, την Ινδία, το Σουδάν, την Γκάνα, την Μποτσουάνα, τη Νότιο Αφρική, τη Νιγηρία, το Ισραήλ, την Τουρκία, την Ελλάδα κ.α. 

Συντρόφοι και συντρόφισσες από την Βρετανία έφεραν την εικόνα από τις πρόσφατες μαζικές κινητοποιήσεις: «Εδώ και δεκαπέντε περίπου χρόνια διαδηλώνω για το κλίμα. Ήμουν παρών στην Κοπεγχάγη το 2009, στο Παρίσι το 2015 και τώρα στην Γλασκώβη και οι αλλαγές που συντελούνται στο κίνημα κατά της κλιματικής αλλαγής είναι τεράστιες», τόνισε ο Τζον Σίνχα. «Οι άλλοτε κυρίαρχες απόψεις που ήθελαν τις κυβερνήσεις και την αγορά να δίνει λύση στο πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής, σήμερα έχουν υποχωρήσει. Άλλη μια μεγάλη διαφορά είναι η παρουσία των συνδικάτων και της οργανωμένης εργατικής τάξης που συμμετέχει σήμερα ενεργά με διαδηλώσεις και απεργίες. Το σύνθημα να αλλάξουμε το σύστημα είναι κυρίαρχο και το ζήτημα είναι να πάμε ένα βήμα παρακάτω και να πούμε ότι αυτό το σύστημα αλλάζει με επανάσταση, ότι μόνο έτσι μπορεί να γίνει εφικτό ένα νέο green deal». 

Στις συζητήσεις αναδείχτηκε ο στενός δεσμός ανάμεσα στην κλιματική και την κοινωνική δικαιοσύνη αλλά και τους πολεμικούς ανταγωνισμούς και το προσφυγικό ζήτημα. «Μεγάλωσα στις περιοχές που ήταν τα ανθρακωρυχεία και έζησα από πρώτο χέρι τι σήμανε για την εργατική τάξη το πέρασμα του καπιταλισμού σε νέες μορφές ενέργειας όταν η Θάτσερ τα έκλεισε», είπε ο Τζέιμς Ίντεν. Την πλήρωσαν οι φτωχοί. Δεν μπορεί να υπάρξει κλιματική δικαιοσύνη χωρίς κοινωνική δικαιοσύνη». 

Συγκλονιστική ήταν η παρέμβαση της Σιράζ από το Σουδάν: «Στη Γλασκώβη διαδηλώσαμε αρκετός κόσμος από το Σουδάν που περνάει δύσκολες στιγμές μετά το νέο στρατιωτικό πραξικόπημα. Το Σουδάν υποφέρει από μαζική ερημοποίηση, ξηρασία και λιμούς εδώ και δεκαετίες. Δεν ακούσαμε τίποτε γι’ αυτά στην Cop26, για τη νέα αποικιοκρατία που κυριολεκτικά πνίγει τη χώρα και τα μέτρα που μας επιβάλλει η Παγκόσμια Τράπεζα. Για τα παρθένα δάση που εδώ και τριάντα χρόνια η στρατιωτική δικτατορία έχει μετατρέψει σε άγονες περιοχές στις οποίες μεταφέρουν χιλιάδες πρόσφυγες που ζουν σε ανθυγιεινά καμπ χωρίς τρεχούμενο νερό. Ζούμε μια τεράστια οικολογική και κοινωνική καταστροφή στο Σουδάν και σε όλη την Αφρική. Η επανάστασή μας γκρέμισε την δικτατορία πριν λίγο καιρό και τώρα αντιμετωπίζουμε μια νέα που θέλει να βάλει τέλος στην δημοκρατική μετάβαση –και στην Cop 26 δεν τόλμησαν καν να τους καταδικάσουν». 

Παρεμβάσεις που ανέδειξαν την καταστροφή που φέρνει στο περιβάλλον, στους ανθρώπους και στο κλίμα η εκμετάλλευση της Αφρικής από τις μεγάλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις έκαναν μια σειρά ομιλητές. Η Σαμπρίνα Φερνάντες από την Βραζιλία ανέδειξε το ζήτημα της καταστροφής των δασών του Αμαζονίου από τις εταιρίες και τις πολυεθνικές που έρχονται στη χώρα για να «επενδύσουν» όχι μόνο επειδή έχει πλούσιες πρώτες ύλες αλλά και γιατί έχει φθηνό εργατικό δυναμικό ενώ ανέδειξε το ζήτημα του χρέους της οικονομικής πίεσης που ασκεί το ΔΝΤ πάνω στην Βραζιλία και άλλες χώρες την ίδια ώρα που υποτίθεται κόπτονται για την κλιματική μετάβαση.

Εικόνες επιτυχημένης αντίστασης ήρθαν από τον Καναδά και την Αυστραλία όπου μαζικές κινητοποιήσεις με τη συμμετοχή των αυτόχθονων πληθυσμών αλλά και των συνδικάτων έχουν πετύχει νίκες ενάντια σε περιβαλλοντοκτόνα σχέδια κυβερνήσεων και πετρελαιάδων. «Στις ΗΠΑ το κίνημα δεν θα πρέπει να κάνει το ίδιο λάθος, να θεωρήσει ότι ο μόνος του ρόλος είναι να ελπίσει ότι πιέζοντας το Δημοκρατικό Κόμμα θα υπάρξει οποιαδήποτε αλλαγή», τόνισε ο Έρικ Φρετζ από το Marx21 US.

“Στα τυφλά”

«Τέτοιες μέρες, στις 11 Νοεμβρίου του 1918 τέλειωσε ο Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος. Υπάρχει ένα βιβλίο για τον Α’ ΠΠ που ονομάζεται “Οι υπνοβάτες” και υποστηρίζει πως οι ηγέτες της Ευρώπης μπήκαν “στα τυφλά” στον “μεγάλο πόλεμο” χωρίς να έχουν αντιληφθεί την τεράστια καταστροφή που ακολούθησε. Δεν θα μπορούσε να ισχυριστεί κανείς το ίδιο για τους ηγέτες του παγκόσμιου καπιταλισμού που συγκεντρώθηκαν στην Γλασκώβη. Τους έχουν προειδοποιήσει οι επιστήμονες ξανά και ξανά αλλά συνεχίζουν με τις ίδιες πολιτικές. Ο μαρξισμός μπορεί να εξηγήσει το γιατί. Ο Μαρξ χαρακτήριζε τον καπιταλισμό σαν ένα σύστημα εκμετάλλευσης και ανταγωνιστικής συσσώρευσης στο οποίο οι ανταγωνισμοί ανάμεσα στους καπιταλιστές οδηγούν σε καταστάσεις τις οποίες δεν μπορούν ούτε οι ίδιοι σαφώς να εξηγήσουν και σίγουρα δεν μπορούν να ελέγξουν», τόνισε ο Άλεξ Καλίνικος στην συζήτηση με θέμα «Σταματώντας την περιβαλλοντική καταστροφή-παλεύοντας για αλλαγή συστήματος» που συντόνισε η ιρλανδή βουλευτίνα Μπριντ Σμιθ.

«Αυτό που είδαμε στο Cop26 δεν ήταν μια παγκόσμια διάσκεψη. Ήταν μια διάσκεψη ανάμεσα σε ανταγωνιστικά καπιταλιστικά κράτη που ενώνουν τις δυνάμεις τους ενάντια στην εργατική τάξη και τους φτωχούς σε όλο τον κόσμο αλλά παλεύουν μεταξύ τους για να υπερασπίσουν τις δικές τους επιχειρήσεις», τόνισε ο Τσάρλι Κίμπερ γραμματέας του SWP. “Το αποτέλεσμα είναι ένα αηδιαστικό παζάρι ανάμεσα στο μέλλον της ανθρωπότητας και το μέλλον της παγκόσμιας βιομηχανίας, που αφορά τα ορυκτά καύσιμα και στην οποία πάντα κερδίζουν οι τελευταίες. Γι’ αυτό το κάρβουνο βρέθηκε στο επίκεντρο της συζήτησης για μείωση αλλά δεν υπήρχε αναφορά στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο. Πρέπει να αποδεχτούμε ότι αν δεν υπάρξει αντίσταση στον καπιταλισμό δεν πρόκειται να υπάρξει αλλαγή στην πολιτική. Τι είδους αντίσταση όμως; Ούτε η αποδοχή των φιλελευθέρων “λύσεων” ούτε η άμεση δράση μικρών “αποφασισμένων” ομάδων μπορεί να δώσει απάντηση σε αυτό το ερώτημα. Χρειαζόμαστε ένα μαζικό κίνημα που να έχει στο κέντρο του την εργατική τάξη αλλά να βάζει μπροστά την ανάγκη της σύγκρουσης με το σύστημα. Αυτή είναι η πρόκληση που έχουμε μπροστά μας σε όλο τον πλανήτη». 

«Είναι πλέον σαφές, το κίνημα ριζοσπαστικοποιείται. Ο δικός μας ρόλος δεν πρέπει να περιορίζεται σε αυτόν του συνδικαλιστή ή του ακτιβιστή που χτίζει μαζικά μέτωπα. Χρειάζεται να κερδίσουμε τον κόσμο που παλεύει στην εναλλακτική της επανάστασης και του σοσιαλισμού», τόνισε η Σάρλοτ από την Γλασκώβη καλώντας όσους παρακολουθούσαν να γίνουν μέλη στις οργανώσεις της Διεθνιστικής Σοσιαλιστικής Τάσης.


Ανατολική Μεσόγειος

Η Αφροδίτη Φράγκου, πυρόπληκτη, μέλος της Πρωτοβουλίας ενάντια στην Περιβαλλοντική Καταστροφή και στην Κλιματική Αλλαγή και του ΣΕΚ και δημοσιογράφος της Εργατικής Αλληλεγγύης μίλησε μαζί με τον Ozdes Ozbay, μέλος του DSiP στην Τουρκία, στη συζήτηση που άνοιξε το συνέδριο με θέμα «Τα όρια της COP26 και οι καπιταλιστικές λύσεις». 

«Ποιος φταίει για την τεράστια καταστροφή που έγινε το καλοκαίρι με τις φωτιές στην Ελλάδα; Η κυβέρνηση Μητσοτάκη χρησιμοποίησε την κλιματική αλλαγή ως δικαιολογία και είχε το θράσος να συγχαρεί τον εαυτό της για τη διαχείριση της κρίσης», τόνισε. «Η κλιματική αλλαγή έπαιξε πράγματι τον ρόλο της αλλά για αυτήν υπεύθυνο είναι το σύστημα που υπηρετεί αυτή η κυβέρνηση. Οι πυρκαγιές είχαν αυτό το τρομερό αποτέλεσμα λόγω των περικοπών, των ιδιωτικοποιήσεων και όλων των νεοφιλελεύθερων πολιτικών. 

Στην διάρκεια των πυρκαγιών ο κόσμος ξεσηκώθηκε στην Εύβοια ενάντια στην εγκληματική στάση της κυβέρνησης ενώ στην Αθήνα πήραμε την πρωτοβουλία για μια μαζική διαδήλωση στις 9 Αυγούστου. Στις 17 Σεπτέμβρη παρά την απαγόρευση πραγματοποιήσαμε διαδήλωση ενάντια στη Σύνοδο των Μεσογειακών χωρών της ΕΕ στην Αθήνα και στις 6 Νοέμβρη διαδηλώσαμε ξανά σε όλη την Ελλάδα ενάντια σε μια κυβέρνηση που δίνει δισεκατομμύρια ευρώ για εξοπλισμούς προκειμένου να προχωρήσει σε γεωτρήσεις για φυσικό αέριο στην Ανατολική Μεσόγειο -και έχει το θράσος να το παίζει πολέμιος της κλιματικής αλλαγής».

«Ο Ερντογάν, ο οποίος δεν πήγε καν στην Cop26, λέει ότι ο στόχος είναι η Τουρκία να φτάσει τους μηδενικούς ρύπους το 2053 αλλά στο μεταξύ μέχρι το 2030 θα διπλασιάσει τους ρύπους του άνθρακα» τόνισε ο Ozdes Ozbay. «Στο μεταξύ έχει ανακοινώσει ότι θα προχωρήσει σε γεωτρήσεις σε νέα κοιτάσματα στη Μαύρη Θάλασσα αλλά και στην Ανατολική Μεσόγειο όπου το τουρκικό κράτος βρίσκεται σε ένα επικίνδυνο πολεμικό ανταγωνισμό με το ελληνικό για τον έλεγχο των γεωτρήσεων και των αγωγών φυσικού αερίου στον οποίο εμπλέκονται και άλλες χώρες όπως η Αίγυπτος, η Κύπρος και η Γαλλία. 

Στο μεταξύ ενώ και φέτος η Τουρκία βίωσε τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής -με πολλά μέρη της χώρας να έχουν πληγεί από πυρκαγιές, πλημμύρες και ξηρασίες- η κυβέρνηση αύξησε κατά 30% τους εξοπλισμούς! Γι’ αυτούς τους λόγους όλες οι οργανώσεις της Τάσης στην ευρύτερη περιοχή βγάλαμε κοινή ανακοίνωση που καταγγέλλει αυτές τις πολιτικές των κυβερνήσεων που οδηγούν σε πόλεμο για τα κέρδη των καπιταλιστών».