Διεθνή
Σουδάν: Η χούντα έχασε το “φύλλο συκής”

Διαδηλώσεις στο Χαρτούμ τον Απρίλιο του 2019. Φωτό: ΑP

Σε παραίτηση οδηγήθηκε το βράδυ της Κυριακής 2 Γενάρη ο πρωθυπουργός του Σουδάν, Αμπντάλα Χάμντοκ, ενάμιση μήνα αφότου επέστρεψε στη θέση του πρωθυπουργού από την οποία τον είχε εκτοπίσει το στρατιωτικό πραξικόπημα της 25ης Οκτωβρίου 2021 με επικεφαλής τον στρατηγό Άμπντελ Φάταχ αλ Μπουρχάν. 

Ο Χάμντοκ αναγκάστηκε να παραιτηθεί κάτω από την πίεση των μεγάλων διαδηλώσεων της περασμένης Κυριακής που κατευθύνονταν προς το προεδρικό μέγαρο και όπου κυριαρχούσαν τα συνθήματα “η εξουσία στον λαό” και “οι στρατιώτες στους στρατώνες”. Οι δυνάμεις ασφαλείας άνοιξαν πυρ σκοτώνοντας άλλα δύο άτομα. Η συνεχιζόμενη αντίσταση στο πραξικόπημα πατάει στην εμπειρία της επανάστασης του 2019.

Συμπρόεδρος της “μεταβατικής” κυβέρνησης στην οποία συμμετείχε ο Χάμντοκ ήταν ό ίδιος ο στρατηγός Αμπντέλ Φατάχ αλ Μπουρχάν, ενώ στο συμβούλιο που διαχειρίζεται την υποτιθέμενη μετάβαση συμμετέχουν υψηλόβαθμοι στρατιωτικοί τους οποίους βαραίνουν κατηγορίες για διαφθορά και παραβιάσεις των ανθρωπινων δικαιωμάτων. 

ΗΠΑ, ΕΕ και Σαουδική Αραβία είχαν σπεύσει να χαιρετίσουν τη συμφωνία «αποκατάστασης της δημοκρατίας» και πίεζαν το τελευταίο διάστημα τον Χάμντοκ να καθυστερήσει τουλάχιστον την παραίτησή του. Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών απειλούσε πως οι ΗΠΑ θα λάβουν μέτρα εναντίον «όλων όσoι επιδιώκουν να εμποδίσουν τους Σουδανούς από το να αποκτήσουν μια πολιτική και δημοκρατική κυβέρνηση».

Ούτε οι ΗΠΑ, ούτε η ΕΕ, ούτε βέβαια η Σαουδική Αραβία νοιάζονται για το αν στο Σουδάν θα υπάρχει χούντα. Φοβούνται όμως ότι χωρίς το φύλο συκής που παρείχε η παρουσία του Χαμντόκ στην κυβέρνηση, οι διαδηλώσεις και οι απεργίες μπορεί να μεγαλώσουν και να συνδεθούν και να πυροδοτήσουν και άλλα κινήματα στην ευρύτερη περιοχή προκαλώντας περισσότερη αστάθεια.

Όμως η σύντομη παραμονή του Χάμντοκ στην κυβέρνηση ως ανδρείκελου δεν κατάφερε ποτέ να σταματήσει τις μαζικές κινητοποιήσεις του κινήματος ενάντια στο πραξικόπημα. Αντίθετα αυτές ήρθαν πολλές φορές αντιμέτωπες με την αιματηρή καταστολή της κυβέρνησης και τον κατήγγειλαν για προδοσία. 

Καθημερινά

Οι διαδηλώσεις όλο αυτό το διάστημα συνεχίζονται σχεδόν καθημερινά. Το κέντρο της αντίστασης είναι το Χαρτούμ, αλλά διαδηλώσεις πραγματοποιούνται και σε πολλές άλλες πόλεις όπως το Πορτ Σουδάν, το Αντ Νταμαζίν, η Ατμπάρα και το Ουάντ Μαντάνι. Την περασμένη εβδομάδα οι αρχές μπλόκαραν ξανά τις υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας και το ίντερνετ, ενώ στρατός, αστυνομία και παραστρατιωτικές ομάδες πολιόρκησαν ολόκληρες γειτονιές του Χαρτούμ και τοποθέτησαν κοντέινερ για να μπλοκάρουν τις γέφυρες του ποταμού Νείλου που συνδέουν την πρωτεύουσα με τα βόρεια προάστια και τη γειτονική πόλη Ομντουρμάν. 

Ο αριθμός των νεκρών έχει πλέον φτάσει τους 57 από την ημέρα του πραξικοπήματος. Οι δυνάμεις ασφαλείας κατηγορούνται για βιασμούς, καθώς σύμφωνα με τον ΟΗΕ, τουλάχιστον 13 διαδηλώτριες έπεσαν θύματα σεξουαλικής κακοποίησης κατά τη διάρκεια μιας διαδήλωσης στις 19 Δεκέμβρη.

Τις τελευταίες ημέρες πληθαίνουν οι αναφορές για συλλήψεις και εξαφανίσεις ηγετικών μελών των επιτροπών βάσης που αποτελούν την καρδιά της αντίστασης. “Ακόμα κι αν μας στερήσουν τους σημερινούς μας ηγέτες, υπάρχουν άλλοι που θα βγουν μπροστά γιατί το αγωνιστικό πνεύμα του λαού είναι πολύ δυνατό και είμαστε αποφασισμένοι. Δεν τα παρατάμε”, δήλωσε ο Σάντα, σουδανός ακτιβιστής, στη βρετανική εφημερίδα Socialist Worker.

Οι διαδηλώσεις μπορούν και πρέπει να συνδεθούν με μαζικές απεργίες σε χώρους που πρωτοστάτησαν ενάντια στο πραξικόπημα όπως οι μεταφορές, η βιομηχανία και τα νοσοκομεία, και οι επιτροπές βάσης να πάρουν τον έλεγχο στα χέρια τους για να ρίξουν τον αλ Μπουρχάν, αλλά και να ανοίξουν την προοπτική για μια κοινωνία πέρα από αυτή που τους υπόσχονται ο Χάμντοκ και η “διεθνής κοινότητα”.