Γράμματα και σχόλια
Να τελειώνουμε με τους σεξιστές κλινικάρχες

25/11/21, Διαδήλωση για τη Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της βίας κατά των Γυναικών. Φωτό: Στέλιος Μιχαηλίδης

Ακόμη μια νέα καταγγελία για απόπειρα βιασμού εργαζόμενης, ήρθε στο φως της δημοσιότητας, αυτή τη φορά στο χώρο της ψυχικής υγείας.

Σύμφωνα με σχετική συνέντευξη που έδωσε η γιατρός Σεμίνα Ψυχογιοπούλου, ο ιδιοκτήτης, επιστημονικά υπεύθυνος - και εργοδότης- των ιδιωτικών ψυχιατρικών κλινικών «Σινούρη» και «Γαλήνη» Κωνσταντίνος Κανέλλας, αποπειράθηκε να τη βιάσει, ενόσω εργαζόταν, ως εφημερεύουσα γιατρός στην κλινική του. 

Οι δηλώσεις του πατέρα του θύματος αλλά και της ίδιας σοκάρουν κάθε γυναίκα εργαζόμενη στον χώρο της υγείας: "Με αρπάζει από το στήθος, μου κατεβάζει τη μάσκα και με γλείφει, με φιλάει στο στόμα..."

Η ίδια κατάφερε να ξεφύγει και να τηλεφωνήσει στον πατέρα της, ο οποίος έσπευσε στην κλινική, αλλά και να ειδοποιήσει την αστυνομία καταγγέλλοντας τον δράστη.

Ο γνωστός κλινικάρχης πέρασε την αυτόφωρη διαδικασία, όμως του ασκήθηκαν κατηγορίες για πλημμέλημα και αφέθηκε ελεύθερος.

Σύμφωνα με τα σχετικά δημοσιεύματα, η οικονομική επιφάνεια του κατηγορούμενου οδήγησε, όπως ήταν αναμενόμενο, σε δηλώσεις στήριξης από την αθηναϊκή ελίτ, καθώς γνωστοί δικηγόροι και πολιτικοί έσπευσαν να επιχειρηματολογήσουν υπέρ του.

Αντίθετα, μηνύματα συμπαράστασης από γυναίκες συναδέλφους έφτασαν στην καταγγέλλουσα, καθότι όπως φαίνεται, αυτή δεν ήταν η πρώτη φορά που ο κατηγορούμενος είχε επιτεθεί σεξουαλικά σε εργαζόμενή του.

Χρυσωρυχεία

Οι κλινικές «Σινούρη» και «Γαλήνη» αξίζει να τονίσουμε πως αποτελούν χρυσωρυχεία της Ψυχικής Υγείας, εξαιτίας των τρομερών ελλείψεων στο ΕΣΥ, αλλά και της καταφανούς πριμοδότησής τους, με σχετικές νομοθετήσεις από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

Ακόμη χρειάζεται να μην ξεχνάμε, πως η κλινική «Σινούρη» και ο εν λόγω κλινικάρχης ήταν εκείνοι που προσλαμβάνανε ως ψυχολόγο «που θα υποστήριζε τους ασθενείς και θα προήγαγε τα ανθρώπινα δικαιώματα» την Ουράνια Μιχαλολιάκου, την ώρα που το αντιφασιστικό κίνημα έδινε τη μάχη οι εγκληματίες της Χρυσής Αυγής να μπουν στη φυλακή.

Οι πλούσιοι, ισχυροί της Ψυχικής Υγείας διαπλεκόμενοι από τη Χρυσή Αυγή ως τη Νέα Δημοκρατία, θεωρούν πως οι εργαζόμενες γυναίκες είναι ιδιοκτησίες τους και πως έχουν τις πλάτες ώστε να προβαίνουν σε τέτοιες επιθέσεις ακόμη και μέσα σε μια κλινική γεμάτη ασθενείς και εργαζόμενους. 

Είναι αδιανόητο κάνεις να θεωρεί ως «επιφανείς επιστήμονες» στον χώρο της Ψυχικής Υγείας, με ενσυναίσθηση και αξίες απαραίτητες για κάθε ανθρωπιστική επιστήμη, εργοδότες που συμπεριφέρονται με τον πιο σεξιστικό και κακοποιητικό τρόπο στις εργαζόμενες τους.

Η πάλη του γυναικείου κινήματος και του #ΜeΤoo που αποτέλεσαν μια τομή απέναντι στην αποτυχία των θεσμών να προστατεύσουν τις γυναίκες, έδωσαν όχι μόνο την αυτοπεποίθηση, αλλά και τα μέσα σε κάθε εργαζόμενη να διεκδικήσει το αυτονόητο, την παραδειγματική τιμωρία τους και την προάσπιση των επαγγελματικών τους πεδίων.

Στηρίζουμε αγόγγυστα και ως γυναίκες και ως υγειονομικοί τη συνάδελφο Σεμίνα Ψυχογιοπούλου και καλούμε όλους τους συναδέλφους και τις συναδέλφισσες στον χώρο της Υγείας, να οργανώσουμε την πιο ηχηρή 8 Μάρτη απέναντι σε κάθε είδους ρατσιστική και σεξιστική αντιμετώπιση.

Μαρία Μπολοβίνα, Ψυχιατρική Κοινωνική Λειτουργός, Ψ.Ν.Α. Δρομοκαΐτειο