Διεθνή
Πούτιν εναντίον …Λένιν!

Στο διάγγελμα που έκανε ο Πούτιν για την αναγνώριση των λεγόμενων «Λαϊκών Δημοκρατιών» επιδόθηκε σε μια επίθεση στον… Λένιν. Συγκεκριμένα κατηγόρησε τον Λένιν και τους μπολσεβίκους ότι σκαρφίστηκαν την ύπαρξη ενός ανύπαρκτου έθνους, της Ουκρανίας και του έδωσαν κρατική υπόσταση για να κρατηθούν στην εξουσία στη διάρκεια του Εμφυλίου Πολέμου μετά την Επανάσταση του Οκτώβρη 1917. 

Η αναγνώριση της ανεξαρτησίας της Ουκρανίας δεν ήταν κάποιο κυνικό τέχνασμα της τελευταίας στιγμής. Το δικαίωμα στην αυτοδιάθεση ήταν κομμάτι του προγράμματος της ρωσικής σοσιαλδημοκρατίας από τα πρώτα της βήματα. Ήταν ένα στοιχειώδες αίτημα κόντρα στη Αυτοκρατορία των Τσάρων που είχε το προσωνύμιο «φυλακή των λαών». 

Οι μπολσεβίκοι έκαναν αυτό το αίτημα κομμάτι του επαναστατικού τους προγράμματος, μετά από έντονες συζητήσεις το 1915-16. Η επανάσταση του Οκτώβρη αναγνώρισε το δικαίωμα στην αυτοδιάθεση μέχρι του σημείου αποχωρισμού από το παλιό ρωσικό κράτος για όλα τα καταπιεσμένη έθνη, όχι μόνο για την Ουκρανία. 

Δεν ήταν υπόκλιση στον ουκρανικό εθνικισμό. Ο Λένιν και οι μπολσεβίκοι επέμεναν ανυποχώρητα ότι οι εργάτες και οι εργάτριες πρέπει να είναι ενταγμένοι σε ενιαία συνδικάτα και στο επαναστατικό τους κόμμα ανεξάρτητα από εθνική καταγωγή. Με αυτή τη διεθνιστική πολιτική αρχών, η εξουσία των σοβιέτ μπόρεσε να σταθεί απέναντι στην αντεπανάσταση και την ιμπεριαλιστική επέμβαση. 

Το 1917 ο Λένιν σε ένα από τα κείμενα για το «εθνικό ζήτημα» αναφερόταν στην Ουκρανία σαν «ρωσική Ιρλανδία και Αλγερία». Τότε ήταν αποικίες της Βρετανικής Αυτοκρατορίας και της Γαλλίας αντίστοιχα. 

Το 1921, η βρετανική κυβέρνηση αντιμέτωπη με την επανάσταση των Ιρλανδών για την ανεξαρτησία τους, αποφάσισε να διαμελίσει τη χώρα. Η δικαιολογία ήταν ότι οι έξι κομητείες στα βορειανατολικά (αυτό που ονομάστηκε Βόρεια Ιρλανδία) είχαν πλειοψηφία προτεσταντών και «αγγλόφωνων» που θεωρούσαν πατρίδα τους την Βρετανία. Η Ιρλανδία υποφέρει ακόμα από τις συνέπειες αυτού του διαμελισμού. 

Στην πραγματικότητα, ο Πούτιν σήμερα κάνει το ίδιο που έκαναν οι Βρετανοί αποικιοκράτες στην Ιρλανδία πριν εκατό χρόνια.