Γράμματα και σχόλια
Χανιά: Να σώσουμε το δημοτικό γηροκομείο

Αλγεινή εντύπωση προκάλεσε το πραξικόπημα στο οποίο προέβη ο δήμαρχος Χανίων, κατά τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου στις 18/2, κατά τη συζήτηση για τη σύνθεση του νέου ΔΣ του Δημοτικού Γηροκομείου Χανίων. Στη νέα σύνθεση του ΔΣ του ιδρύματος «κόπηκε» ο εκπρόσωπος της «Ανταρσία στα Χανιά», ενώ αποκλείστηκε για δεύτερη φορά η «Λαϊκή Συσπείρωση». 

Η δημοτική αρχή θέλει να έχει τα χέρια της ελεύθερα και κοιτά να απαλλαγεί από οποιαδήποτε αντιπολίτευση μέσα στο ΔΣ του γηροκομείου. Πρόκειται για μια κίνηση πανικού. Τη στιγμή που η πόλη σπαράσσεται από το σκάνδαλο των δολοφονιών και της αρπαγής περιουσιών γερόντων, στην ιδιωτική δομή της «Αγίας Σκέπης», με την παράλληλη ανάδειξη  πολιτικών ευθυνών της πολιτικής ηγεσίας της περιφερειακής διεύθυνσης Χανίων, ο δήμαρχος επιχειρεί να απαλλαγεί από οποιαδήποτε φωνή αντιπολίτευσης μέσα στο γηροκομείο. 

Δεν είναι όμως μόνο αυτό! Κυβέρνηση και δημοτική αρχή επιχειρούν να βάλουν χέρι στις συντάξεις των γερόντων, επιβάλλοντας τροφεία και θέλοντας να μετατρέψουν το γηροκομείο σε ανταποδοτική δομή, ώστε να πληρώνουν οι ίδιοι οι γέροντες  για την παραμονή τους σε αυτό.  Λες και δεν είναι αρκετά τα 1000 ευρώ το μήνα που παίρνουν από τον ΕΟΠΥΥ για καθένα από τους 70 ηλικιωμένους του γηροκομείου. 

Η δημοτική αρχή σπαταλά αφειδώς χρήματα για φιέστες δίνοντας 35 χιλ. για να φέρνει χριστουγεννιάτικά δέντρα από τη Γαλλία, αλλά την ίδια στιγμή δίνει μόλις 50χιλ. στο γηροκομείο, όταν μάλιστα ο προϋπολογισμός του ιδρύματος είναι 4,5 εκ.

Όσο και να προσπαθεί η δημοτική αρχή να ωραιοποιήσει την κατάσταση δεν ξεχνούμε ότι αφήνοντας τους εργολάβους να αλωνίζουν χωρίς κανέναν έλεγχο, άφησαν το γηροκομείο αθωράκιστο κατά την πανδημία. Δεν ξεχνούμε ότι υπάρχουν μόλις ένας ή δύο εργαζόμενοι στο πλυντήριο για όλους τους  ηλικιωμένους  με αποτέλεσμα  να μην μπορούν να διαχωριστούν τα ρούχα (και τα εσώρουχα) των  ηλικιωμένων και αυτά να μοιράζονται τυχαία μεταξύ των ηλικιωμένων. Δεν ξεχνούμε ότι απομόνωσαν τους ηλικιωμένους καθ’ όλη τη διάρκεια  της πανδημίας από τους δικούς τους ανθρώπους με ό,τι συνέπειες μπορεί να έχει αυτό για την ψυχική τους υγεία σε μια τόσο ευαίσθητη περίοδο της ζωής τους. Είναι οι πολιτικές διάλυσης των κοινωνικών δομών με τις οποίες κυβερνήσεις και δήμαρχοι έχουν οδηγήσει τη τρίτη ηλικία στα κολαστήρια της ιδιωτικής φιλανθρωπίας. 

Φτάνει πια! Είναι πρόκληση τη στιγμή που χιλιάδες εργαζόμενες και εργαζόμενοι ετοιμάζονται να απεργήσουν στις 8 Μάρτη παλεύοντας και διεκδικώντας δικαιώματα για τις γυναίκες, αντί να ενισχύουν τις κοινωνικές δομές, να αμφισβητούν τον  χαρακτήρα τους και να φορτώνουν επιπλέον βάρη στις γυναίκες και τις οικογένειες της εργατικής τάξης.  

Είναι όμως γελασμένοι αν νομίζουν ότι θα φιμώσουν τη φωνή της αριστεράς με τέτοιες μεθοδεύσεις. 

Απαιτούμε τη διατήρηση του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα του γηροκομείου. Χωρίς έξτρα τροφεία (εκτός απ το νοσήλιο του ΕΟΠΥΥ) και την πλήρη στελέχωσή του με μόνιμο προσωπικό.

Καλούμε σε παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το δημαρχείο και μετάβαση στο γηροκομείο την Πέμπτη 24/2 στις 2μμ έξω από το δημαρχείο. Καλούμε σε συμμετοχή στην απεργιακή συγκέντρωση στην ημέρα της γυναίκας στις 8 Μάρτη, στις 12:30μ.μ. στην πλατεία της Δ. Αγοράς.

Ανταρσία στα Χανιά, 21/2/2022