Γράμματα και σχόλια
Τα μέτρα της κυβέρνησης: Ρεσιτάλ υποκρισίας για την “οπαδική βία”

Συνέντευξη Τύπου υπουργών ΠροΠο, Δικαιοσύνης, Αθλητισμού για τα μέτρα αντιμετώπισης της οπαδικής βίας. Φωτό: Intime

Μέτρα «αντιμετώπισης της οπαδικής βίας» ανακοίνωσαν σε κοινή συνέντευξη Τύπου οι υπουργοί Προ. Πο, Αθλητισμού και Δικαιοσύνης. Πρόκειται για μέτρα υποκρισίας, καταστολής και παραλογισμού, που λαμβάνονται με θράσος στο όνομα της τραγικής δολοφονίας του Άλκη Καμπανού στη Θεσσαλονίκη. 

Πέραν των τραγελαφικών όπως η ποινικοποίηση της απόκρυψης των χαρακτηριστικών του προσώπου, παρότι την ίδια ώρα είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας λόγω πανδημίας, ο χαρακτήρας των μέτρων είναι σε εντελώς αντίθετη κατεύθυνση από το στόχο που διακηρύσσουν «για να μην υπάρξει άλλος Άλκης».

Έχει βουήξει ο τόπος για τις διασυνδέσεις των δολοφόνων με φασιστικές ομάδες, γεγονός που φάνηκε τόσο από τα χαρακτηριστικά της επίθεσης που έδρασε σαν τάγμα εφόδου, όσο κι από τα όσα βγήκαν στην επιφάνεια για τις σχέσεις των συλληφθέντων με νεοναζί, μέσα από αναρτήσεις τους στα σόσιαλ μίντια και όχι μόνο. Δεν είναι η πρώτη φορά άλλωστε που οι φασίστες προσπαθούν να δράσουν φορώντας τη μάσκα του οπαδού για να στρατολογήσουν. Από τη ΝΟΠΟ και την ΤΟΦΑ τις περασμένες δεκαετίες, στη Γαλάζια Στρατιά του Παναγιώταρου που φόραγε το μανδύα του «φιλάθλου» της Εθνικής Ομάδας, μέχρι πιο πρόσφατα, δήθεν «οπαδούς του ΠΑΟΚ» που πρώτα κατέβαιναν στα εθνικιστικά συλλαλητήρια και μετά επιτίθονταν στις καταλήψεις της πόλης. 

Αντί λοιπόν η κυβέρνηση να ξηλώσει το κουβάρι των διασυνδέσεων, ανακάλυψε το «φαινόμενο του χουλιγκανισμού» για να επιτεθεί στη νεολαία -κύρια της εργατικής τάξης- που πάει την Κυριακή στο γήπεδο. Δεν είναι η πρώτη φορά που το κάνει για να αποπροσανατολίσει, να αυξήσει την καταστολή και να κρύψει τις δικές της ανεπάρκειες. 

Το επιχείρησε κυνηγώντας τους νέους που ξεσκάγανε στις πλατείες τον καιρό της καραντίνας. Τότε ήταν η «ανεύθυνη» νεολαία που φταίει για την πανδημία. Αλλά ήρθε το ξέσπασμα της Νέας Σμύρνης για να κόψει το βήχα στην κυβέρνηση -με τους φιλάθλους του Πανιωνίου μάλιστα να παίζουν σημαντικό ρόλο στις διαδηλώσεις μαζί με τα τοπικά εργατικά συνδικάτα και την αριστερά. 

Τώρα στο στόχαστρο μπαίνει η «βίαιη νεολαία» των γηπέδων. 

Βάζει λουκέτο στους συνδέσμους, στους χώρους που ένα σημαντικό κομμάτι της εργατικής νεολαίας έβρισκε συλλογική έκφραση τις Κυριακές, ακόμα κι αν το έκανε με τις αντιφατικές ιδέες που ούτως ή άλλως κουβαλάει η εργατική τάξη. Για χιλιάδες εργάτες το γήπεδο την Κυριακή είναι ο χώρος που θα διασκεδάσει, θα τραγουδήσει, θα ξεχαστεί από τα ζόρια των υπόλοιπων ημερών της εβδομάδας και θα ξεσπάσει γι’ αυτά. Αν υπάρχει η βία στα γήπεδα είναι κυρίως μια βία που έρχεται από τα πάνω προς τα κάτω. Είναι μια βία που ξεκινάει από τα ίδια τα αφεντικά. Σε αυτούς δηλαδή που η κυβέρνηση παραδίδει τα κλειδιά των συνδέσμων. 

Οι ΠΑΕ και οι ΚΑΕ (οι ιδιοκτήτες των ομάδων στο ποδόσφαιρο και το μπάσκετ) σύμφωνα με το νέο νομοθετικό πλαίσιο θα μπορούν να αναγνωρίζουν μόνο έναν σύλλογο φιλάθλων, που θα παίρνει νόμιμη άδεια λειτουργίας. Όλοι οι υπόλοιποι θα θεωρούνται παράνομοι και θα κλείνουν με την απειλή μάλιστα αυστηρότατων ποινών. 

Ο πλήρης έλεγχος των οπαδικών συνδέσμων με τη σφραγίδα του νόμου περνάει σε μεγαλοκαπιταλιστές που έχουμε δει να μπουκάρουν στον αγωνιστικό χώρο με το περίστροφο στη ζώνη, που για χάρη των επενδυτικών τους σχεδίων γίνονταν επιθέσεις σε αγωνιστές/ριες της Αριστεράς και σε καταλήψεις, που κατά τη διάρκεια δικαστικής διερεύνησης για την εμπλοκή τους σε εμπόριο ναρκωτικών, οι μάρτυρες πεθαίνουν «μυστηριωδώς» ο ένας μετά τον άλλον. Σε αυτούς που για χάρη των δικών τους κοκορομαχιών ενθαρρύνουν με εμπρηστικές δηλώσεις και υπόγειες διασυνδέσεις τις οπαδικές συγκρούσεις. Κι αυτό λένε είναι μέτρο καταπολέμησης της οπαδικής βίας! Το μόνο που θα καταφέρει είναι να δώσει περισσότερη δύναμη σε αυτούς που ανάβουν το φυτίλι και στα τσιράκια τους.