Διεθνή
Ούτε Πούτιν, Ούτε ΝΑΤΟ - Αντιπολεμική κραυγή

6/3, Λονδίνο, Αντιπολεμικό συλλαλητήριο. Φωτό: Guy Smallman

Αθήνα

Mαζική ήταν η αντιπολεμική διαδήλωση που έγινε στην Αθήνα το απόγευμα της Τρίτης 1/3. Πλήθος διαδηλωτών βάδισε από τα Προπύλαια μέχρι τη Βουλή με το πανό των Φοιτητικών Συλλόγων στην κεφαλή και πίσω του το σύνολο σχεδόν των οργανώσεων της αριστεράς. Η καταγγελία του πολέμου και των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών στην Ουκρανία ήταν η βασική αιχμή τη διαδήλωσης με το σύνθημα «Ούτε ΝΑΤΟ – ούτε Ρωσία» να βρίσκεται στα περισσότερα πανό. Δυναμικό ήταν το μπλοκ του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος με συνθήματα όπως «Ούτε ΝΑΤΟ – Ούτε Ρωσία – Κάτω τα χέρια από την Ουκρανία», «Ρατσισμός – Σεξισμός – Πολεμοκαπηλεία – Κάτω η Νέα Δημοκρατία», «ΝΑΤΟ και Βάσεις κλείστε - Τα σύνορα ανοίξτε» και «Δώστε λεφτά για Υγεία και Παιδεία – Όχι για τον πόλεμο στην Ουκρανία». 

Μεγάλη αντιπολεμική διαδήλωση έγινε και στη Θεσσαλονίκη την ίδια μέρα, με τη συμμετοχή εκατοντάδων κόσμου και πολλών οργανώσεων και συλλογικοτήτων κι ακολούθησαν κινητοποιήσεις σε πολλά σημεία της χώρας τις επόμενες ημέρες. 

Αντιπολεμικός αναβρασμός επικρατεί και στα σχολεία, με σχετικές ανακοινώσεις να εκδίδουν μια σειρά σωματεία εκπαιδευτικών κι ενώσεις γονέων, ενώ σε πολλά σχολεία οι μαθητές στέλνουν μηνύματα ενάντια στον πόλεμο με πανό κι ακτιβίστικες δράσεις στα προαύλια.

«Στο σχολείο μας κρεμάστηκε πανό με το σύνθημα “Σταματήστε τον πόλεμο”» μας λέει ο Λουκάς από το 8ο ΓΕΛ στα Πατήσια. «Και στο γυμνάσιο δίπλα μας τα παιδιά ανέβασαν μια φωτογραφία όλοι πιασμένοι χέρι χέρι έχοντας σχηματίσει με τις τσάντες τους τη φράση No War. Eίμαστε σχολείο πολυπολιτισμικό. Οι συμμαθητές μας είναι από διάφορες χώρες και ξέρουν τι θα πει πόλεμος. Γι’ αυτό και όλοι είμαστε με την ειρήνη. Γενικά υπάρχει αυτή η συζήτηση στο σχολείο και είναι καλό που πολλά παιδιά ασχολούνται. Και οι καθηγητές είναι μαζί μας και στηρίζουν. Συνδέουμε τα ζητήματα ενάντια στον πόλεμο, ενάντια στο σχολικό εκφοβισμό, ενάντια στη βία κι ετοιμάζουμε δράσεις τις επόμενες ημέρες».

Ταυτόχρονα δεκάδες εργατικά συνδικάτα παίρνουν θέση ενάντια στον πόλεμο. Ανοιχτή εκδήλωση οργανώνουν τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΝΕΝ και το ΠΣΣ–ΝΑΤ την Πέμπτη 10/3 στις 11πμ στον Πειραιά (Κολοκοτρώνη 132 – 2ος όρoφος). Όπως σημειώνουν, η εκδήλωση αφορά την αντίθεση «στους ανταγωνισμούς και τους επιθετικούς ιμπεριαλιστικούς πολέμους και τις οικονομικές πολιτικές και τις γεωστρατηγικές αιτίες της πολεμικής σύγκρουσης» και τον «ρόλο του εργατικού-αντιπολεμικού κινήματος και την πάλη των λαών για την ειρήνη», ενώ θέτουν και τις διεκδικήσεις «για την απεμπλοκή της Ελλάδας από τους σχεδιασμούς ΗΠΑ–ΝΑΤΟ–ΕΕ» και «για την άμεση απομάκρυνση των πλοίων και των Ναυτεργατών από την εμπόλεμη ζώνη».

Τη συμμετοχή της Ελλάδας καταγγέλει η ΠΟΣΠΕΡΤ δηλώνοντας μεταξύ άλλων: «Έκπληκτοι και ιδιαίτερα ανήσυχοι παρακολουθούμε το καθεστώς Μητσοτάκη να εμπλέκει την χώρα μας στις εμπόλεμες επιχειρήσεις στην Ουκρανία. Με την αποστολή πολεμικού υλικού στα θέατρα επιχειρήσεων, ίσως και πολεμικών αεροπλάνων και Ελλήνων πιλότων, κατά δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου, όσο και η πρόσφατη κατ’ εντολήν ΗΠΑ απόφαση κλεισίματος του εναέριου χώρου της Θράκης στην ευρύτερη περιοχή της Αλεξανδρούπολης, μαρτυρούν απροκάλυπτα την ενεργή πολεμική συμμετοχή της Ελλάδας και θέτουν τον ελληνικό λαό σε εξαιρετικά επικίνδυνους ατραπούς στην πορεία των εξελίξεων. Η ΠΟΣΠΕΡΤ αποστρέφεται και καταδικάζει τις πολεμικές επιχειρήσεις, στέκεται πάντα δίπλα στους αδύναμους συνανθρώπους μας που βιώνουν την πολεμική βαρβαρότητα. Καταγγέλλει και καταδικάζει επίσης τους επικίνδυνους πολεμικούς τυχοδιωκτισμούς της «ελληνικής» κυβέρνησης η οποία για άλλη μια φορά λειτουργεί στην βάση εξωχώριων συμφερόντων ξένων πρεσβειών και δεσμεύσεων, χωρίς καμία θεσμική και λαϊκή νομιμοποίηση εμπλέκοντας την χώρα στον παραλογισμό ενός γενικευμένου πολέμου, με απρόβλεπτες συνέπειες, ενώ εκθέτει σε πιθανά αντίμετρα και την ελληνική ομογένεια που βρίσκεται στο κέντρο των πολεμικών αντιπαραθέσεων στην περιοχή».

Βρετανία

Χιλιάδες διαδήλωσαν την Κυριακή 6/3 στο Λονδίνο, το Μάντσεστερ, το Λιντς και πολλές άλλες βρετανικές πόλεις. Η κινητοποίηση οργανώθηκε από τη Συμμαχία Σταματήστε τον Πόλεμο με σύνθημα «Έξω ο Ρώσικος στρατός – όχι στη νατοϊκή κλιμάκωση». Η Σάρα, μια από τις διαδηλώτριες δήλωσε στην αδελφή μας εφημερίδα Socialist Worker: «Αυτός ο πόλεμος γίνεται επειδή οι πλούσιοι ανταγωνίζονται άλλους πλούσιους και εν τω μεταξύ σκοτώνονται οι φτωχοί. Μεγάλωσα τη δεκαετία του ’80 υπό την απειλή του πυρηνικού πολέμου και πίστευα ότι το έχουμε αφήσει πίσω. Αλλά τώρα, για μια ακόμη φορά, αυτοί που έχουν την εξουσία μιλάνε ξανά για ολική καταστροφή. Έχουν ξανά το δάκτυλο στο κουμπί. Είναι τρομακτικό». «Μετράει το τι θα κάνουν οι απλοί άνθρωποι», συμπληρώνει η Λώρεν. «Βγαίνοντας στο δρόμο, αλλά και με κάθε τρόπο, πρέπει να κάνουμε αυτούς που έχουν τη δύναμη να μας προσέξουν».

Όπως και στις διαδηλώσεις εδώ, έτσι και στη Βρετανία πολλοί διαδηλωτές απαίτησαν ότι οι πρόσφυγες πρέπει να είναι καλοδεχούμενοι. «Είτε οι πρόσφυγες είναι από την Ουκρανία, είτε από την Υεμένη, τα σύνορα πρέπει να είναι ανοιχτά για όλους», είπε η Αμάντα στο Socialist Worker, απαντώντας στις δηλώσεις του Τζόνσον ότι η Βρετανία δεν μπορεί να δεχτεί άλλους πρόσφυγες.

Ρώμη

«Το Σάββατο ήμασταν στη Ρώμη 50.000 διαδηλωτές/ριες με τη συμμετοχή των εργατικών συνδικάτων και της ιταλικής ΓΣΕΕ, αντιπολεμικών οργανώσεων και συλλογικοτήτων, φοιτητικών συλλόγων, Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων κι οργανώσεων της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς. Το περασμένο σαββατοκύριακο πολλές πόλεις έκαναν τοπικές αντιπολεμικές διαμαρτυρίες», μεταφέρει στην Εργατική Αλληλεγγύη η Μαντώ Μπουκουβάλα. «Η αποστολή όπλων που αποφάσισε η ΕΕ και πραγματοποίησε η Ιταλία είναι λάθος. Το είδαμε ήδη στο Ιράκ, το Αφγανιστάν, τη Λιβύη. Η αποστολή όπλων θέτει τον κόσμο σε κίνδυνο», υπογράμμισε στη συγκέντρωση της Ρώμης ο συντονιστής του Δικτύου για την Ειρήνη και τον Αφοπλισμό, Φρανσέσκο Βινιάρκα. Η Μπεατρίς Φιν, νομπελίστρια Ειρήνης 2017 και ηγέτιδα της Διεθνούς Καμπάνιας για την κατάργηση των Πυρηνικών Οπλων σημείωσε: «Σε όλο τον πλανήτη ο κόσμος φοβάται ξανά τα πυρηνικά όπλα, γκουγκλάρουν τι να κάνουν αν χρησιμοποιηθεί πυρηνική βόμβα. Αυτή τη βδομάδα είδαμε το αληθινό πρόσωπο της πυρηνικής απειλής: τρόμος και εκβιασμός… Δηλώνουμε στο πλευρό των γενναίων διαδηλωτών στη Ρωσία που αγωνίζονται ενάντια στον πόλεμο».

5/3, Ρώμη. Φωτό: Μαντώ Μπουκουβάλα

Βαρκελώνη

Από τη Βαρκελώνη ο Δημήτρης Στεφανάκης μεταφέρει στην Εργατική Αλληλεγγύη: «Το τελευταίο διάστημα έχουν πραγματοποιηθεί αρκετές μεγάλες κινητοποιήσεις στο κέντρο της πόλης, κάποιες οργανωμένες και κάποιες αυθόρμητες. Οι πλατείες Plaza Catalunya και Plaza Jaume, μπροστά στο δημαρχείο της πόλης έχουν κατακλυσθεί από διαδηλωτές με κέντρικό σύνθημα Stop The War με σημαντική την παρουσία της αριστεράς. 

Τώρα που οξύνεται ο ανταγωνισμός ανάμεσα στην Ρωσία και το ΝΑΤΟ, είναι απαραίτητο να ξεδιπλωθεί το κίνημα στην δυτική πλευρά που να βάζει στο στόχαστρο το ίδιο το ΝΑΤΟ σαν δύναμη που είναι υπεύθυνη γι αυτήν την κατάσταση. Από την πλευρά μας, σαν Marx21 (αδελφή οργάνωση του ΣΕΚ στην Ισπανία) παρευρεθήκαμε και στις συγκεντρώσεις προσπαθώντας να δώσουμε την εικόνα ότι ο εχθρός βρίσκεται στην ίδια μας την χώρα, οτι χρειάζεται τα χρήματα να δοθούν για κοινωνικές δαπάνες και όχι για όπλα. Το επόμενο διάστημα βάζουμε όλες μας τις δυνάμεις για την 8 Μάρτη ενάντια στον σεξισμό και την καταπίεση και τη διεθνή 19 Μάρτη προσπαθώντας να συνδέσουμε τις μάχες ενάντια στον πόλεμο, τους φασίστες και τις διακρίσεις με την μάχη ενάντια στο σύστημα». 

2/3, Βαρκελώνη. Φωτό: Δημήτρης Στεφανάκης