Διεθνή
Ρωσία - Αντιπολεμικό κίνημα

Αντιπολεμική διαδήλωση στη Ρωσία

Συνεχίζει το αντιπολεμικό κίνημα στη Ρωσία παρά τις χιλιάδες συλλήψεις. Διαδηλώσεις έγιναν την Κυριακή 6/3 σε τουλάχιστον 49 πόλεις από την Αγία Πετρούπολη μέχρι το λιμάνι του Βλαδιβοστόκ και το σιβηρικό Ιρκούτσκ. Από την αρχή του πολέμου ξεπερνούν τις 100 οι πόλεις στις οποίες έχουν πραγματοποιηθεί αντιπολεμικές κινητοποιήσεις. 

Η κυβέρνηση του Πούτιν απαντάει με την καταστολή, προσπαθώντας να φρενάρει το κίνημα που αναδεικνύεται σε σημαντικό κοινωνικό παράγοντα. Στη διαδήλωση της Κυριακής στο Νίζνι Νόβγκοροντ ανάμεσα στους εκατοντάδες συλληφθέντες ήταν οι ρωσίδες σοσιαλίστριες συντρόφισσες Ροζαλία Τζαμάλοβα και Ντάρια Σάρκοβα και ήδη είναι σε εξέλιξη διεθνής καμπάνια συμπαράστασης. Τουλάχιστον 12.000 αντιπολεμικοί αγωνιστές/ριες έχουν συλληφθεί από την αρχή του πολέμου, 3.500 μόνο την Κυριακή.

«Είναι πολύ σημαντικό ότι οι αντιπολεμικοί ακτιβιστές διαδηλώνουν σχεδόν καθημερινά στις κεντρικές πλατείες των μεγάλων πόλεων σε όλη τη χώρα» τονίζουν σύντροφοι της Σοσιαλιστικής Τάσης στη Ρωσία σε συνέντευξή τους στο Socialist Worker. «Δεν φαίνεται ότι το καθεστώς θα μπορέσει να σβήσει το κύμα των διαμαρτυριών τις επόμενες μέρες. Κι αυτό παρά τη θέσπιση περισσότερων καταπιεστικών μέτρων εις βάρος των αντιφρονούντων και τις χιλιάδες συλλήψεις. Οι αντιπολεμικοί σοσιαλιστές και οι επαναστάτες παλεύουν για την οργάνωση των διαδηλώσεων. Βάζουν τα επαναστατικά συνθήματα και τις διεκδικήσεις σε αυτές, προπαγανδίζουν την ανάγκη όχι μόνο για τερματισμό του πολέμου αλλά για μετατροπή του ιμπεριαλιστικού πολέμου σε ταξικό. Κολλάνε αφίσες που καλούν στις διαδηλώσεις, μοιράζουν προκηρύξεις, τυπώνουν παμφλέτες. Αρκετοί ακτιβιστές αντιμετωπίζουν κατηγορίες για “προτροπή σε μαζική αναταραχή” για αυτή τους τη δράση». Σε ερώτηση σχετικά με τις κυρώσεις της Δύσης απαντούν: «Για τον απλό κόσμο, οι κυρώσεις των δυτικών χωρών θα είναι καταστροφικές. Οι οικονομολόγοι ήδη προειδοποιούν για περικοπές σε βασικά αγαθά, ιλιγγιώδη αύξηση των τιμών, απολύσεις και μαζική ανεργία».