Περιβάλλον
Άκυρο το masterplan της COSCO

Μια μεγάλη νίκη όλων όσοι αγωνίζονται εδώ και τέσσερα χρόνια ενάντια στο καταστροφικό για το περιβάλλον, και όχι μόνο, master plan της COSCO για το λιμάνι του Πειραιά είναι η απόφαση του ΣτΕ που έδωσε τέλος στην υλοποίησή του και ακύρωσε την -παράτυπη- δανειοδότηση από την Επιτροπή Σχεδιασμού Ανάπτυξης Λιμένων.

«Η απόφαση όμως φέρνει μπροστά στις ευθύνες τους, όλους εκείνους που, ενώ ήξεραν ότι δεν υπήρχε η απαραίτητη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, βιάζονταν να υλοποιήσουν το master plan, για το οποίο η ΚΟΣΚΟ δεν θα έβαζε ευρώ, αφού χρηματοδοτείται με 130 εκατομμύρια από το αναπτυξιακό πρόγραμμα της Περιφέρειας Αττικής (από πόρους της Ε.Ε.). Και πρώτα τις κυβερνήσεις, ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, που ξεπούλησαν τον ΟΛΠ. Την κυβέρνηση, όλα για τους επενδυτές, Μητσοτάκη που έσπευσε να παραδώσει στην ΚΟΣΚΟ και το υπόλοιπο 16,6% του Δημοσίου στον ΟΛΠ. Του υπουργείου Ναυτιλίας που αποφάσισε ότι η έλλειψη της ΣΜΠΕ δεν αναιρεί τη συνέχιση των έργων. Της Περιφέρειας Αττικής που επί Δούρου ενέκρινε να δοθούν στην ΚΟΣΚΟ τα 130 εκατομ. και επί Πατούλη πλήρωσε ήδη 21. Της Δημοτικής Αρχής Πειραιά που, έχοντας ταχθεί από την αρχή σταθερά υπέρ της "επένδυσης", δεν έκανε απολύτως τίποτα για να διασφαλίσει την τήρηση ακόμα και των όρων που ο ίδιος ο Δήμος έθετε», καταγγέλλει σε ανακοίνωσή της η Ανταρσία Στο Λιμάνι (ΑΣΛ).

«Ο αγώνας πρέπει να συνεχιστεί μέχρι να επανέλθει ο μέχρι πρότινος δημόσιος ΟΛΠ, που είναι στρατηγικής σημασίας, στα χέρια του δημοσίου, αλλά αυτή τη φορά με εργατικό και λαϊκό έλεγχο και χωρίς αποζημίωση στην εταιρία. Να μην είναι δηλαδή υπόθεση μιας πολυεθνικής, με οποιασδήποτε εθνικότητας έδρα ακόμα και ελληνική, το τι θα γίνει στην πόλη του Πειραιά και στο παραλιακό μέτωπο. Για ένα λιμάνι που θα εξυπηρετεί πραγματικά τις ανάγκες των ανθρώπων», τόνισε στην τοποθέτησή του στο δημοτικό συμβούλιο Πειραιά ο Θανάσης Διαβολάκης, δημοτικός σύμβουλος με την ΑΣΛ.

«Το κίνημα "ΟΧΙ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΗΝ ΠΕΙΡΑΪΚΗ" κατάφερε να ακυρώσει στο Συμβούλιο της Επικρατείας το περιβαλλοντοκτόνο έργο του νέου λιμανιού στην Πειραϊκή», δηλώνει στην Εργατική Αλληλεγγύη η Δήμητρα Βήνη, Κοινοτική σύμβουλος Α’ δημοτικής κοινότητας Πειραιά. «Μαζί με το νέο λιμάνι στην Πειραϊκή ακυρώθηκαν με την ίδια απόφαση όλες οι προβλεπόμενες επενδύσεις του master plan της COSCO που προέβλεπαν την μετατροπή του Πειραιά σε λιμενοβιομηχανική ζώνη ασύμβατη με την πόλη από το Πέραμα μέχρι την Πειραϊκή. Επί τέσσερα χρόνια το κίνημα «ΟΧΙ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΗΝ ΠΕΙΡΑΪΚΗ» ανέδειξε κάθε πτυχή του εγκλήματος πάνω στο φυσικό, πολιτιστικό περιβάλλον και τη δημόσια Υγεία. 

Αγωνιστήκαμε στους δρόμους, στα θεσμικά όργανα και στα δικαστήρια, κινητοποιήσαμε τους κατοίκους του Πειραιά και πετύχαμε την εμπιστοσύνη τους στις κοινοτικές εκλογές όπου μας ανέδειξαν ως τρίτη  δύναμη.  Δεν αυταπατώμεθα ότι η ακύρωση του master plan της COSCO  από το δικαστήριο θα θέσει τέλος στα επεκτατικά σχέδια της σε βάρος των παραλιμένιων δήμων του Πειραιά. Δεν μπαίνουμε στο δίλημμα του νόμιμου ή παράνομου master plan που έχει αρχίσει να προωθείται από  διάφορες παρατάξεις. Γνωρίζουμε ότι νόμιμο master plan σημαίνει τον προγραμματισμό των ίδιων περιβαλλοντοκτόνων έργων με νόμιμες διαδικασίες. Εμείς αντιθέτως ζητάμε την αποκατάσταση του τραυματισμένου φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος της πόλης μας. Απαιτούμε την άμεση διακοπή της χρηματοδότησης των έργων από την Περιφέρεια Αττικής και συνεχίζουμε αγωνιστικά για την αποτροπή όλων των σχεδίων που ήδη ετοιμάζονται».