Διεθνή
Πολεμικό τέλμα με εκρήξεις «ανθρωπιστικών» επιθέσεων

Οι ΝΑΤΟϊκές κυβερνήσεις χρησιμοποιούν τον Ζελένσκι σαν πολιορκητικό κριό για την κοινή γνώμη στις χώρες τους, ώστε να εμφανίσουν την κλιμάκωση των οικονομικών κυρώσεων και τη συνέχιση των πολεμικών επιχειρήσεων ως «ανθρωπιστικό καθήκον».

Μακρές προβλέπονται να είναι οι ειρηνευτικές συνομιλίες που συνεχίζονται ανάμεσα στην Ουκρανία και την Ρωσία. Όπως μακρύς προβλέπεται να είναι και ο πόλεμος που τις συνοδεύει, ως το βασικό μέσο επιβολής των όρων που η καθεμία πλευρά θέτει. Ο θερμός πόλεμος, ανάμεσα στον ρωσικό στρατό και τις υποστηριζόμενες και εξοπλιζόμενες από το ΝΑΤΟ ουκρανικές δυνάμεις στο έδαφος της Ουκρανίας. Και ο οικονομικός-ενεργειακός πόλεμος, στον οποίο τα ιμπεριαλιστικά μπλοκ “Δύσης”-“Ανατολής” συγκρούονται πλέον με πάταγο επιχειρώντας να κάμψουν και να διεμβολίσουν το ένα τις συμμαχίες του άλλου. 

“Προς το παρόν καμία πλευρά δεν έχει κίνητρο να δεσμευτεί για μια μακροπρόθεσμη διευθέτηση» γράφει στο άρθρο του με τίτλο «Η ειρήνη στην Ουκρανία θα είναι άπιαστη έως ότου η μία πλευρά σημειώσει στρατιωτική πρόοδο» στους Financial Times o Λόρενς Φρίντμαν, oμότιμος καθηγητής πολεμικών σπουδών στο Κινγκς Κολετζ του Λονδίνου. «Περιμένουν να δουν πρώτα τις στρατιωτικές εξελίξεις και να έχουν μια πιο ξεκάθαρη άποψη για την πιθανή πορεία του πολέμου. Εάν φανεί ότι βρίσκονται μπροστά σε ένα μακρύ τέλμα τότε και οι δύο μπορεί να αισθανθούν υποχρεωμένοι να συμβιβαστούν. Καθώς περιμένουν νέα από το μέτωπο, το μόνο που μπορούν να κάνουν είναι να παροτρύνουν ο ένας τον άλλον να είναι πιο “ρεαλιστές” στις προσδοκίες τους» αναφέρει σχολιάζοντας τον κύκλο συνομιλιών που ξεκίνησε την περασμένη εβδομάδα στην Ιστανμπούλ και συνεχίζεται διαδικτυακά ανάμεσα στις αντιπροσωπείες της Ουκρανίας και της Ρωσίας.

Αυτή η εικόνα επιβεβαιώνεται και από τις δηλώσεις των εμπλεκομένων μερών. «Η ουκρανική πλευρά υιοθέτησε μια πιο ρεαλιστική προσέγγιση σε ζητήματα που συνδέονται με το καθεστώς ουδετερότητας και την αποστρατιωτικοποιήση της Ουκρανίας», έγραψε ο επικεφαλής των ρώσων διαπραγματευτών Μεντίνσκι στο Telegram. Διεκρίνισε όμως ότι δεν είναι ακόμη έτοιμο ένα πλαίσιο συμφωνίας για να υποβληθεί σε μια συνάντηση κορυφής. Και επανέλαβε «ξανά και ξανά ότι η θέση της Ρωσίας για την Κριμαία και το Ντονμπάς παραμένει αμετάβλητη» - απαντώντας στον επικεφαλής των Ουκρανών διαπραγματευτών Αραχάμια που υποστήριξε ότι η Μόσχα αποδέχτηκε «προφορικά» τις βασικές θέσεις της Ουκρανίας, εκτός από αυτές που αφορούν το ζήτημα της Κριμαίας, και το Κίεβο. 

Το σε ποιο στάδιο βρισκόμαστε όσον αφορά στις ειρηνευτικές συνομιλίες και τον ρυθμό που αυτές ακολουθούν, ίσως συνοψίζεται πιο εύγλωτα στη δήλωση του εκπροσώπου του Κρεμλίνου Πεσκόφ: οι συνομιλίες με την «εχθρική» Ουκρανία δεν είναι εύκολες, αλλά το σημαντικό είναι ότι συνεχίζονται...

Νεκροί άμαχοι

Μαζί τους συνεχίζεται αμείωτα και ο πόλεμος. Στην πόλη Μπούτσα κοντά στο Κίεβο, εκατοντάδες νεκροί άμαχοι εντοπίστηκαν στην πόλη την οποία έχει εγκαταλείψει ο ρωσικός στρατός στα πλαίσια της αναδίπλωσης των δυνάμεών του στην βόρεια Ουκρανία. Η κυβέρνηση Ζελένσκι  κατηγορεί την Ρωσία για έγκλημα πολέμου και η Ρωσία κάνει λόγο για προβοκάτσια. Από την πλευρά της η Ρωσία κατήγγειλε τον ουκρανικό στρατό ότι πραγματοποίησε επίθεση σε αποθήκη καυσίμων στο Μπέλγκοροντ εντός ρωσικού εδάφους, την οποία η Ουκρανία αρνήθηκε. Η Ρωσία απάντησε βομβαρδίζοντας ουκρανικό διυλιστήριο στην Οδησσό. Οι εχθροπραξίες συνεχίστηκαν στη Μαριούπολη, το Χάρκοβο ακόμη και στο βορρά που ο ρωσικός στρατός εγκαταλείπει μια σειρά πόλεις. 

Φυσικά το τελευταίο που ενδιαφέρει τους αμερικάνους και τους βρετανούς ηγέτες καθώς και τους συμμάχους τους στην ΕΕ είναι οι κτηνωδίες που διαπράττει ο ρωσικός στρατός στην Ουκρανία εναντίον αμάχων. Η παλαιότερη και η πρόσφατη ιστορία τους είναι γεμάτη από τέτοιου είδους σφαγές που διαπράχθηκαν είτε από τους ίδιους είτε με τις οδηγίες τους. 

Οι φρικιαστικές εικόνες από την πόλη Μπούτσα χρησιμοποιούνται σαν μια ευκαιρία για νέα κλιμάκωση του πολέμου εκ μέρους των πιο φανατικών γερακιών της Δύσης που ζητάνε νέες κυρώσεις και νέες αποστολές στρατιωτικού υλικού στην Ουκρανία, με μοναδικό κριτήριο ότι όσο μαίνεται ο πόλεμος εκεί άλλο τόσο θα αποδυναμώνεται το ρωσικό κράτος που μαζί με την Κίνα αποτελούν τους κύριους ανταγωνιστές τους στην παγκόσμια ιμπεριαλιστική σκακιέρα. «Θα κάνω ό,τι περνάει από το χέρι μου για να λιμοκτονήσει η πολεμική μηχανή του Πούτιν» ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο βρετανός πρωθυπουργός Τζόνσον προσθέτοντας ότι «εντείνουμε τις κυρώσεις και τη στρατιωτική βοήθειά μας».

Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία για το ποιος θα λιμοκτονήσει από τις κυρώσεις και σίγουρα δεν θα είναι ούτε ο Πούτιν ούτε η πολεμική του μηχανή αλλά ο λαός της Ρωσίας. Για να μην αφήσει μάλιστα κανένα περιθώριο παρεξήγησης των πραγματικών του προθέσεων ο βρετανός πρωθυπουργός δήλωσε ότι του «φαίνεται  αδιανόητο να υπάρξει διακοπή των κυρώσεων αν γίνει απλά κατάπυταση του πυρός»! Αλλά και ο πρόεδρος Μακρόν και ο καγκελάριος Σολτς δήλωσαν ότι έρχονται νέες κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας - παρά το γεγονός ότι στην ΕΕ δεν φαίνονται να έχουν καταλήξει τι ακριβώς αυτές θα αφορούν. Όπως και δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι Βρετανοί και οι ΗΠΑ δεν περίμεναν να δουν τους νεκρούς αμάχους στην Μπούτσα γα να συνεχίσουν την στρατιωτική βοήθεια. 

«Θανατηφόρα βοήθεια»

Την περασμένη Πέμπτη, εν μέσω των ειρηνευτικών συνομιλιών ο υπουργός Άμυνας της Βρετανίας Μπεν Γουάλας δήλωσε ότι περισσότερη «θανατηφόρα βοήθεια» στέλνεται στην Ουκρανία - αφού διοργάνωσε διάσκεψη με τη συμμετοχή 35 χωρών που αποφάσισαν να παρέχουν στην Ουκρανία πυροβολικό μεγάλης εμβέλειας, τεθωρακισμένα οχήματα, αντιαεροπορικά και αντιπλοϊκά πυραυλικά συστήματα! Θα είχε ενδιαφέρον ο Γουάλας να αποκάλυπτε και τα ονόματα των 35 χωρών που συμμετείχαν σε αυτήν την 2η διάσκεψη δωρητών όπλων. Η πρώτη διάσκεψη είχε γίνει στις 25 Φλεβάρη, δύο μέρες πριν ο Μητσοτάκης ανακοινώσει ότι στέλνει 2 αεροπλάνα με στρατιωτικό υλικό στην Ουκρανία.

Την πίεση για άμεση στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία που ζητάνε τα γεράκια της Δύσης εξήγησε σε δήλωσή του ο στρατηγός Χότζες, πρώην διοικητής του αμερικανικού στρατού στην Ευρώπη: «Οι επόμενες τρεις εβδομάδες θα κρίνουν αν ο πόλεμος φθοράς της Ρωσίας θα πετύχει. Αλλά αν δεν έχουμε την αίσθηση του επείγοντος οι Ρώσοι θα προλάβουν να να ανασυνταχτούν και να επανοργανώσουν την επιμελητεία τους».  

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον όχι μόνο κατάπαυση του πυρός δεν έρχεται αλλά οι εμπλεκόμενοι επικεντρώνονται στο να δημιουργήσουν τα δικά του τετελεσμένα. Ο ρωσικός στρατός ενώ αναδιπλώνεται στον βορρά (εγκαταλείποντας τα σχέδια για περικύκλωση του Κιέβου και υποχωρώντας από διάφορες περιοχές που είχε καταλάβει εκεί) ετοιμάζεται να εστιάσει στον έλεγχο ολόκληρης της περιοχής του Ντονμπάς στα νότια - και ίσως και στην περικύκλωση ενός μεγάλου κομματιού των ουκρανικών δυνάμεων που μάχονται εκεί. 

Ενώ από την άλλη, η υποχώρηση του ρωσικού στρατού γύρω από το Κίεβο καθώς και οι απώλειες και τα προβλήματα που αντιμετώπισε εκεί, δίνουν ελπίδες στην ουκρανική κυβέρνηση ότι με τη συνέχιση της στρατιωτικής υποστήριξης του 

ΝΑΤΟ και σε συνδυασμό με την κλιμάκωση των διεθνών οικονομικών πιέσεων μπορεί να συνεχίσει τον πόλεμο με την Ρωσία επιζητώντας ένα βολικότερο για αυτή συμβιβασμό πάνω στα ζητήματα των διεθνών εγγυητών, του Ντονμπάς και της Κριμαίας. «Εάν υπάρξει μακροχρόνιος πόλεμος, το μόνο ερώτημα είναι αν η Ουκρανία θα έχει την υποστήριξη των δυτικών εταίρων μας, πρώτα απ' όλα των ΗΠΑ, και αν έχουμε αυτή την υποστήριξη, μπορούμε να νικήσουμε τη Ρωσία», είπε χαρακτηριστικά ο πρώην υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας, Ζαγκοροντνιούκ.

Έτσι, ο πόλεμος στην Ουκρανία μπορεί να εξελιχθεί σε ένα «παρατεταμένο πόλεμο φθοράς όσο και οι δύο πλευρές πιστεύουν ότι μπορούν να νικήσουν» γράφει χαρακτηριστικά ο επικεφαλής ανταποκριτή εξωτερικών υποθέσεων στη Wall Street Journal. Γιαροσλάβ Τροφίμωφ καταλήγοντας σε παρόμοια συμπεράσματα με τον Λόρενς Φρίντμαν.