Περιβάλλον
Αλεξανδρούπολη: Ναι στους ψαράδες -Όχι στο LNG

Αλεξανδρούπολη

Τους προβληματισμούς τους εκφράζουν οι αλιείς της Αλεξανδρούπολης στην κατασκευή του αγωγού και του σταθμού υγροποιημένου φυσικoύ αερίου (LNG) στην πόλη καθώς το έργο θα δημιουργήσει προβλήματα στην αλιεία, περιορίζοντας τα αλιευτικά πεδία.

«Το θρακικό πέλαγος και ιδιαίτερα ανατολικά στον νομό Έβρου και Ροδόπης είναι ο μεγαλύτερος φυσικός ιχθυογεννητικός σταθμός της χώρας», επισημαίνει σε δήλωσή του στην Εργατική Αλληλεγγύη ο Παναγιώτης Καραβέτης, γενικός γραμματέας της ένωσης Αλιέων Αλεξανδρούπολης. «Η εγκατάσταση που θέλουν να φτιάξουν για το LNG θα επηρεάσει πάρα πολύ την αναπαραγωγή των ψαριών και το αλιευτικό πεδίο των αλιέων που δραστηριοποιούνται στην ευρύτερη περιοχή. Θα υπάρξει ένας πολύ μεγάλος χώρος απαγόρευσης της αλιείας με αποτέλεσμα να υπάρξει πίεση στα πεδία που θα απομείνουν. 

Είναι πολύς ο κόσμος που δουλεύει στον κλάδο σε οικογενειακές επιχειρήσεις μέχρι μεγαλύτερες που απασχολούν από εφτά ως και είκοσι άτομα, χωρίς να υπολογίζονται τα πάνω από είκοσι επαγγέλματα που έχουν άμεση ή έμμεση σχέση. Οι προβληματισμοί για την οικονομική απόδοση των επιχειρήσεων γύρω από την αλιεία κάτω από αυτές τις συνθήκες είναι μεγάλοι. Πολλοί αναρωτιούνται αν είναι σκόπιμο να εγκαταλείψουν τη δουλειά. Σε αυτή την ομηρεία είμαστε πάρα πολλά χρόνια, από το 2012 που ψηφίστηκε στο δημοτικό συμβούλιο η δημιουργία σταθμού LNG και μετά με τα σχέδια για τον αγωγό Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη. Δεν έχουμε πάρει καμία επίσημη ενημέρωση-απάντηση για να δούμε πώς και αν θα μπορούμε να συνεχίσουμε τη δουλειά μας. Από το 2012 μέχρι σήμερα βέβαια δεν έχει προχωρήσει τίποτα. Τώρα λόγω πολέμου και ενεργειακής κρίσης φαίνεται ότι οι συνθήκες για να ξεκινήσει είναι ευνοϊκότερες. 

Δεν μπορώ να κατανοήσω την ανάπτυξη που λένε ότι θα φέρει αυτό το έργο. Σίγουρα δεν θα είναι για την Αλεξανδρούπολη, ακόμα και την εξέδρα από έξω θα την φέρουν. Το θέμα είναι πόσες περισσότερες δουλειές εργασίας θα κλείσουν με αυτό το έργο σε σχέση με όσες ανοίξουν. Στον νομό Έβρου άλλες βιομηχανίες δεν υπάρχουν. Ο πρωτογενής τομέας είναι πολύ σημαντικός για την περιοχή, ειδικά τώρα που μιλούν για επισιτιστική κρίση. Θα πρέπει να δοθούν δυνατότητες να δουλέψουν οι παραγωγοί και όχι να μένουν στην άκρη».