Γράμματα και σχόλια
Η ακροδεξιά απειλή στις ΗΠΑ

Η έρευνα του Κογκρέσου για την επίθεση των ακροδεξιών στο Καπιτώλιο της Ουάσιγκτον στις 6 Γενάρη 2021 έχει τα χαρακτηριστικά ενός σόου σε ακόμα μεγαλύτερο βαθμό από το συνηθισμένο. Η έρευνα οργανώθηκε από τους Δημοκρατικούς που ελέγχουν τη Βουλή των Αντιπροσώπων. Οι ηγεσίες των Ρεπουμπλικάνων στα δυο σώματα του Κογκρέσου αρνήθηκαν να συνεργαστούν και εμπόδισαν την Γερουσία να συμμετέχει στην έρευνα. Μόνο λίγοι Ρεπουμπλικάνοι συμμετέχουν, με πιο γνωστή τη Λιζ Τσένεϊ, κόρη του αντιπροέδρου του Τζορτζ Μπους του νεότερου. 

Γράφει ο Άλεξ Καλλίνικος

 Οι ακροάσεις στο Κογκρέσο είναι συνήθως σχεδιασμένες με τέτοιο τρόπο ώστε να προάγουν την καριέρα όσων τις πραγματοποιούν, αλλά η συγκεκριμένη το πιθανότερο είναι να σημάνει το τέλος της καριέρας της Λιζ Τσένεϊ. Ο στόχος της έρευνας είναι να καταστρέψει τον Ντόναλντ Τραμπ, κατά προτίμηση συγκεντρώνοντας στοιχεία για την ποινική του δίωξη. Η Τσένεϊ δήλωσε ότι ο Τραμπ: «έκανε έκκληση στον όχλο, συγκέντρωσε τον όχλο, άναψε το φυτίλι της επίθεσης». 

Ακόμα και αν αυτός ο στόχος δεν επιτευχθεί, η έρευνα προορίζεται «να κάνει τη διαφορά στις κάλπες». Σύμφωνα με τον τέως πρεσβευτή Νόρμαν Εϊσεν, οι Δημοκρατικοί «χρειάζονταν να δείξουν ότι οι εκλογές του 2022 και του 2024 θα είναι δημοψηφίσματα για το αν θέλουμε η χώρα μας να βαδίσει στο δρόμο της Δημοκρατίας ή του Τραμπισμού».  

Τα αποδεικτικά στοιχεία που παρουσιάστηκαν στην πρώτη ακρόαση την περασμένη Πέμπτη ήταν καταπέλτης. Το πιο συντριπτικό ήταν ένα φιλμ στο οποίο έχουν συγκεντρωθεί βίντεο εκείνης της μέρας από πολλές πηγές, ανάμεσά του σε αυτές κάμερες ασφαλείας και τις ατομικές κάμερες στις εξαρτύσεις των αστυνομικών. Δείχνει τους παραστρατιωτικούς σχηματισμούς δυο ακροδεξιών οργανώσεων, των Oath Keepers και των Proud Boys να καταλαμβάνουν θέσεις για την συντονισμένη έφοδο στο Καπιτώλιο. Σε ένα βίντεο, οι ηγέτες των δυο ομάδων συναντιούνται σε ένα πάρκινγκ πριν την επίθεση. 

Το φιλμ δείχνει επίσης ότι οι συγκεντρωμένοι φασίστες ήταν συντονισμένοι με την ομιλία του Τραμπ σε μια συγκέντρωση που γινόταν σε κοντινή απόσταση, με σύνθημα «Σταματήστε την Κλοπή» (των ψήφων). Συγκεκριμένα, οι φασίστες επαναλάμβαναν ως συνθήματα τις απαιτήσεις που πρόβαλε ο Τραμπ στον Μάικ Πενς τον αντιπρόεδρό του. Ο Πενς προέδρευε σε μια έκτακτη συνεδρίαση του Κογκρέσου με θέμα την επικύρωση των αποτελεσμάτων των προεδρικών εκλογών που είχαν γίνει τον Νοέμβρη του 2021 και στις οποίες είχε νικήσει ο Τζο Μπάιντεν. Ο Τραμπ απαιτούσε από τον Πενς να σταματήσει τη διαδικασία και να του επιτρέψει να συνεχίσει ως Πρόεδρος. 

Φάλαγγες

Στο φιλμ βλέπουμε τις καλά εξοπλισμένες ακροδεξιές φάλαγγες να απωθούν με τον όγκο τους την αποδιοργανωμένη αστυνομική δύναμη που υποτίθεται ότι φρουρούσε το Καπιτώλιο. Όμως, δεν βλέπουμε πολλά για το τι ακολούθησε μέσα στο Καπιτώλιο. Ίσως να ήταν σωστή η πρώτη εντύπωση, δηλαδή ενός όχλου που δεν ήταν βέβαιος τι θα κάνει με την επιτυχία του. Ίσως περίμεναν, μαζί με τον Τραμπ, ότι ο Πενς θα υπέκυπτε. 

  Αντί γι’ αυτό, το αμερικάνικο «βαθύ κράτος» που είχε επιτρέψει στους φασίστες να διεισδύσουν στο Καπιτώλιο, αποφάσισε να αντεπιτεθεί. Οι δυνάμεις ασφαλείας εκκένωσαν το Κογκρέσο που συνεδρίαζε και προστάτεψαν τον Πενς, τους γερουσιαστές και τους βουλευτές. Αργότερα, ύστερα από γραφειοκρατικές αντεγκλήσεις, εκδίωξαν και τους εισβολείς από το Καπιτώλιο. Το Κογκρέσο συνεδρίασε ξανά στο τέλος της μέρας και επιβεβαίωσε τη νίκη του Μπάιντεν. 

Όποιος και να ήταν ο βαθμός συνενοχής με τους φασίστες στα κατώτερα επίπεδα των υπηρεσιών ασφαλείας, οι κορυφές τους δεν έτρεφαν καμιά συμπάθεια γι’ αυτούς. Ο Μαρκ Μίλλεϊ, ο αρχηγός του αμερικάνικου ΓΕΕΘΑ σχολίασε στους υπασπιστές του καθώς παρακολουθούσε την ομιλία του Τραμπ: «Είναι μια στιγμή τύπου Ράιχσταγκ. Το κήρυγμα του Φύρερ».  

Όμως, παρόλο που η ακροαματική διαδικασία για τις 6 Γενάρη προσφέρει μια πολύ σαφέστερη εικόνα για όσα συνέβησαν εκείνη τη μέρα, το πιθανότερο είναι ότι δεν θα σημάνει το τέλος του Τραμπ. Το επίσημο μποϊκοτάρισμα της διαδικασίας από τους Ρεπουμπλικάνους αντανακλά την τεράστια επιρροή που συνεχίζει να ασκεί ο Τραμπ στο κόμμα.  

Μπορεί οι ηγεσίες των Oath Keepers και των  Proud Boys να αντιμετωπίζουν διώξεις με την κατηγορία της ανταρσίας, όμως οι οργανώσεις τους συνεχίζουν να είναι ενεργές στη βάση του Ρεπουμπλικανικού κόμματος. Η Τσένεϊ έχει μπροστά της μια δύσκολη εκλογική αναμέτρηση για την επανεκλογή της στην  ιδιαίτερη πατρίδα της, την Πολιτεία του Ουαϊόμινγκ. Η Ουάσιγκτον Ποστ γράφει ότι: «Το Ρεπουμπλικανικό κόμμα του Ουαϊόμινγκ έχει καταληφθεί βαθμιαία από συντηρητικούς που δηλώνουν περισσότερο υποστηρικτές του Τραμπ παρά γενικά Ρεπουμπλικάνοι. Επικεφαλής του κόμματος στην Πολιτεία είναι πλέον ο Φρανκ Ιθορν, μέλος των Oath Keepers, ο οποίος στις 6 Γενάρη στεκόταν μπροστά στη Δυτική Πλευρά του Καπιτώλιο με ένα γουόκι-τόκι στο χέρι». 

Σύμφωνα με τον Τζο ΜακΓκίλνι, πρώην τοπικό στέλεχος των Ρεπουμπλικάνων: «Αυτό είχε σχεδιαστεί με βάθος χρόνων, με λεπτομερή οργάνωση και μεγάλη αφοσίωση. Ο μακροχρόνιος προγραμματισμός ήταν πρώτα να ελέγξουν το κόμμα σε επίπεδο κομητειών, στη συνέχεια σε επίπεδο Πολιτείας ύστερα τη βουλή των αντιπροσώπων και στη συνέχεια όλες τις εκλέξιμες θέσεις». 

Για την ακροδεξιά η 6 Γενάρη ήταν μόνο η αρχή. Τίποτα δεν έχει τελειώσει.