Διεθνή
Βρετανία - Απεργίες σιδηροδρομικών

Απεργοί στον σταθμό London Bridge. Φωτό: Socialist Worker

Η αντεπίθεση στη Βρετανία έχει ξεκινήσει και στην πρώτη γραμμή είναι οι χιλιάδες εργάτες των σιδηροδρόμων που την περασμένη εβδομάδα, έκαναν τα αφεντικά και τους Τόρις να τρέμουν με τις τρεις 24ωρες απεργίες που πραγματοποίησαν την Τρίτη, την Πέμπτη και το Σάββατο. Από το Αμπερντήν στη Σκωτία μέχρι το Χέιστινγκς στη Μάγχη, οι δεκάδες απεργιακές φρουρές ήταν γεμάτες από πλήθος υποστηρικτών, κατοίκων, συνδικαλιστών, σοσιαλιστών και άλλων εργαζομένων, που έσπευσαν να δείξουν την αλληλεγγύη τους. Στις απεργιακές φρουρές στο Γιορκ, οδηγοί λεωφορείων πήγαιναν φαγητό στους απεργούς ενώ στο Μάντσεστερ, στο Μπρίστολ και στο σταθμό Γουότερλου στο Λονδίνο, με τους εργάτες ενώθηκαν οι ακτιβιστές του περιβαλλοντικού Extinction Rebellion.  

Στα μεγάλα συλλαλητήρια του Σαββάτου 25/6 που έγιναν σε πολλές πόλεις την τελευταία μέρα της απεργίας, συγκεντρώθηκαν μαζί με τους σιδηροδρομικούς, εργάτες που δίνουν και αυτοί στους χώρους τους τις δικές τους μάχες. Εκατοντάδες καθαρίστριες/ες που εργάζονται σε εργολαβία στο νοσοκομείο St George's και απεργούν εδώ και μια εβδομάδα, πλημμύρισαν ένα συρμό του μετρό πηγαίνοντας στην απεργιακή συγκέντρωση του πανεθνικού συνδικάτου RMT, στο κέντρο του Λονδίνου φωνάζοντας το σύνθημα “κοινός αγώνας, κοινή μάχη”.

Στη διαδήλωση στη Γλασκώβη, οι διαδηλωτές φώναζαν: “Εργάτες ενωμένοι ποτέ νικημένοι” και μαζί τους συμμετείχαν συνδικαλιστές πυροσβέστες που έφεραν μαζί ένα πυροσβεστικό όχημα τυλιγμένο με σημαίες. Μια ομάδα απεργών πήγε στο μουσικό φεστιβάλ στο Glastonbury κερδίζοντας την υποστήριξη του κόσμου παρά το γεγονός ότι τα ΜΜΕ έπαιζαν την είδηση ότι η απεργία θα τους «προκαλούσε χάος».

Η επιτυχία της απεργίας που κάλεσε το RMT σε μια σειρά από σιδηροδρομικές εταιρίες έχει οδηγήσει στο να απλωθεί σε ακόμη περισσότερες καθώς και στο Μετρό του Λονδίνου. Ακόμη περισσότερο το παράδειγμα των σιδηροδρομικών ετοιμάζονται να ακολουθήσουν και άλλοι κλάδοι. Oι εργαζόμενοι στην British Airways υπερψήφισαν με ποσοστό  95% να προχωρήσουν σε απεργία μέσα στο καλοκαίρι. Την Πέμπτη προχωράνε σε ψηφοφορία για απεργία οι εργαζόμενοι στον τηλεπικοινωνιακό κολοσσό BT Group που αν αποφασιστεί θα είναι η πρώτη στην εταιρία από το 1987. Την Τρίτη ψηφίζουν οι εργαζόμενοι στα ταχυδρομεία μιας και η εργοδοσία τους έδωσε «αύξηση» 2% κάτω από τον πληθωρισμό. Οι δικηγόροι βγήκαν σε 48ωρη απεργία την περασμένη Δευτέρα και Τρίτη. Το συνδικάτο NEU των εργαζόμενων στα σχολεία βάζει κάλπη προτείνοντας στα μέλη του να ψηφίσουν απεργία για αυξήσεις. Εργαζόμενοι του συνδικάτου PCS στις κοινωνικές υπηρεσίες προσανατολίζονται για απεργία τον Σεπτέμβρη.

Απήχηση

Οι απεργοί σιδηροδρομικοί έχουν αιτήματα που έχουν απήχηση στους εργαζόμενους σε όλη τη χώρα καθώς το κόστος ζωής εκτινάσσεται. Θέλουν δίκαιες αμοιβές, ασφάλεια και όχι απολύσεις. “Δεν έχω δει ποτέ ξανά τόση υποστήριξη για τους σιδηροδρομικούς στις απεργιακές φρουρές”, είπε ο Άντι, εργαζόμενος στο δίκτυο σιδηροδρόμων στο ανατολικό Λονδίνο, στην εφημερίδα Socialist Worker. “Ο κόσμος μάς προσφέρει φαγητό, τσάι και καφέ -άλλοι μας ενισχύουν οικονομικά. Διερχόμενα λεωφορεία, ταξί, βαν και αυτοκίνητα σηκώνουν τις γροθιές τους έξω από το παράθυρο, χτυπώντας τις κόρνες τους. Αισθανόμαστε όλοι και όλες δύο μέτρα ψηλότεροι. Όλοι όσοι γνωρίζω μιλούν για την απεργία, εναποθέτουν τις ελπίδες τους σε εμάς. Θα υπερασπιστούμε τα δικαιώματά μας. Η υποστήριξη της κοινής γνώμης έστειλε μήνυμα στους Τόρις ότι θα το σκεφτούν δύο φορές την επόμενη φορά που θα δοκιμάσουν περικοπή μισθών ή περικοπή θέσεων εργασίας”.

Η κυβέρνηση προσπαθεί να στρέψει τον κόσμο ενάντια στις απεργίες και επιτίθεται στους απεργούς ισχυριζόμενη ότι έχουν μεγάλους μισθούς και ότι αρνούνται να διαπραγματευτούν Ο Μπόρις Τζόνσον περιέγραψε την απεργία ως «απερίσκεπτη» και ο υπουργός Μεταφορών είπε ότι οι απεργοί «τιμωρούν» εκατομμύρια «αθώους ανθρώπους». Αλλά ο χείμαρρος της υποστήριξης είναι τόσο ορμητικός ώστε ακόμη και βουλευτές των Εργατικών παράκουσαν την εντολή του αρχηγού του Εργατικού Κόμματος Στάρμερ (που παρά το γεγονός ότι είναι στην αντιπολίτευση τους έδωσε εντολή να μην πάνε στις απεργιακές φρουρές!) ενώ το ίδιο έκαναν σε πολλά σημεία μέλη και τοπικά παραρτήματά του. 

Η απεργία έχει τη συμπαράσταση του κόσμου για έναν ακόμη λόγο. Οι σιδηροδρομικοί απεργούν για ένα ασφαλές σιδηροδρομικό δίκτυο -το οποίο ήταν το ασφαλέστερο στον κόσμο πριν από τις ιδιωτικοποιήσεις των προηγούμενων δεκαετιών. Μια νέα δημοσκόπηση της εταιρίας Opinium κατέγραψε ότι το 70% υποστηρίζει το αίτημα για αυξήσεις των μισθών στο επίπεδο του πληθωρισμού. Υπάρχει αυτή η δυνατότητα. Οδηγοί λεωφορείων και φορτηγών σε διάφορα σημεία κατάφεραν πρόσφατα να κερδίσουν αυξήσεις μεταξύ 18-25%. Σύμφωνα με την TUC, τη βρετανική ΓΣΕΕ, την τελευταία εβδομάδα η αναζήτηση «θέλω να μπω στο συνδικάτο» στο google ανέβηκε 200%. 

Μια νίκη θα είναι ένα γερό πλήγμα για την κυβέρνηση Τζόνσον και την ατζέντα της. Αλλά για να γίνει αυτό χρειάζεται άμεσα περισσότερη δράση και άπλωμα των απεργιών. Το RMT πρέπει να κλιμακώσει τις απεργίες. Μια υποχώρηση τώρα θα είναι πλήγμα για όλους τους εργαζόμενους και θα εξυπηρετήσει αυτό που ακριβώς θέλουν οι Τόρις και τα αφεντικά.

Το κείμενο βασίζεται σε άρθρα και ανταποκρίσεις της εφημερίδας Socialist Worker