Διεθνή
Λευτεριά στον Ασάνζ

27/6, κινητοποίηση μπροστά από τη βρετανική πρεσβεία. Φωτό: Αφροδίτη Φράγκου

Κινητοποίηση μπροστά από τη βρετανική πρεσβεία στην Αθήνα πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας 27 Ιούνη με αφορμή την απόφαση της Βρετανίδας ΥΠΕΣ να δώσει το πράσινο φως για την έκδοση του Τζούλιαν Ασάνζ στις ΗΠΑ.

Δεκάδες ακτιβιστές/τριες ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα, ανάμεσά τους μέλη της Ανταρσία στις Γειτονιές της Αθήνας, του τμήματος δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ, της πρωτοβουλίας Free Assange Greece, της Πρωτοβουλίας Δημοσιογράφων που μέσα σε μερικές ώρες συγκέντρωσαν δεκάδες υπογραφές συναδέλφων τους ενάντια στην έκδοση του ιδρυτή των Wikileaks στις ΗΠΑ, κ.α.

Μπροστά από την πρεσβεία ακούστηκαν συνθήματα όπως "Ο Τζούλιαν Ασάνζ δεν είναι εγκληματίας, είναι ένας ήρωας της δημοσιογραφίας". Πήραν τον λόγο ανάμεσα σε άλλους/ες, ο πανεπιστημιακός Γιώργος Τσιάκαλος, η Φύλλια Πολίτη, δημοσιογράφος, μέλος της Πρωτοβουλίας για την Ανατροπή και των Financial Crimes και ο Πέτρος Κωνσταντίνου, δημοτικός σύμβουλος Αθήνας. Επισήμαναν τον κίνδυνο που διατρέχει η ερευνητική και μαχητική δημοσιογραφία σε όλο τον πλανήτη αν υλοποιηθεί αυτή η απόφαση και βρεθεί ο Ασάνζ αντιμέτωπος με τις εξοντωτικές ποινές που τον περιμένουν στις ΗΠΑ. Τόνισαν επίσης ότι και η Ελλάδα είναι μία χώρα στην οποία η δημοσιογραφία απειλείται και επισήμαναν την ανάγκη να δοθεί συνέχεια στις κινητοποιήσεις.

Κυνηγητό

«Η υπουργός Εσωτερικών της Βρετανίας, που πήρε την απόφαση της έκδοσης του Ασάνζ στις ΗΠΑ, δεν είναι τυχαία. Είναι μια γυναίκα που έκανε την πολιτική της σταδιοδρομία ζητώντας την επαναφορά της θανατικής ποινής για λόγους, όπως έλεγε τότε, αποτρεπτικούς», είπε ο Γιώργος Τσιάκαλος για να εξηγήσει στη συνέχεια αναλυτικά γιατί εξαπολύθηκε το κηνυγητό κατά του Ασάνζ και τι συνέπειες θα έχει η έκδοσή του στις ΗΠΑ τόσο για τον ίδιο όσο και για τις ελευθερίες και τα δικαιώματα των δημοσιογράφων και όλων των πολιτών παντού.

«Σήμερα μέσα σε λίγες ώρες, συγκεντρώσαμε δεκάδες υπογραφές δημοσιογράφων και εργαζόμενων στα ΜΜΕ από όλες τις Ενώσεις σε κείμενο που καλούσε στη σημερινή συγκέντρωση», είπε η Φύλλια Πολίτη. «Είναι μια πρωτοβουλία που θα τη συνεχίσουμε γιατί η ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα είναι στα τάρταρα. Έχουμε δει τι έχει συμβεί με την Ίνγκεμποργκ Μπέγκελ, με τις λίστες Πέτσα, με το πώς αντιμετωπίζει η κυβέρνηση όλες τις καταγγελίες για την πολιτική της. Έχει μεγάλη σημασία η μεγάλη πλειοψηφία των δημοσιογράφων, που δουλεύει καθημερινά και δίνει μάχη απέναντι στη λογοκρισία και για να περνά σοβαρά θέματα, να σταθεί και σε αυτή τη μάχη γιατί ο Ασάνζ είναι ένα σύμβολο που εμπνέει τους δημοσιογράφους παντού».

«Ο Ασάνζ ακούμπησε ένα από τα πιο ευαίσθητα σημεία του παγκόσμιου καπιταλιστικού συστήματος που είναι να κάνει πολέμους και να λέει ψέματα για να τους δικαιολογεί», είπε ο Πέτρος Κωνσταντίνου. «Και αυτό που θέλει τώρα ο αμερικάνικος καπιταλισμός είναι να τον πάρει και τον εξοντώσει. Γι’ αυτό χρειαζόμαστε τα συνδικάτα των ΜΜΕ να μπουν μπροστά, να υπερασπίσουν το δικαίωμα στην ενημέρωση, την εργασία, την αποκάλυψη της αλήθειας. Κινήσεις σαν τη σημερινή πρέπει να τις συνεχίσουμε με μια μεγάλη καμπάνια στο χώρο των ΜΜΕ και παντού. Ελευθερία στον Ασάνζ τώρα, μαζί με το παγκόσμιο κίνημα που αντιστέκεται. Δεν θα μας κλείσουν το στόμα».