Διεθνή
Ισημερινός: Υποχωρεί η κυβέρνηση

22/6, Αυτόχθονες διαδηλώνουν σε αντικυβερνητική διαδήλωση στο Κίτο. Φωτό: Ροντρίγκο Μπουεντία/AFP

Οι διαδηλωτές στην Ισημερινό κέρδισαν υποχωρήσεις από πλευράς της κυβέρνησης εν μέσω μιας μεγάλης κρίσης για το κόστος διαβίωσης. 

Την τελευταία μέρα του Ιούνη, η κυβέρνηση του Λάσο, η Conaie (η Συνομοσπονδία των Ιθαγενών Κοινοτήτων του Ισημερινού) και η Καθολική Εκκλησία που έκανε το μεσολαβητή υπέγραψαν συμφωνία με την οποία η κυβέρνηση κάνει δεκτά κάποια από τα αιτήματα των διαδηλωτών. Οι υποχωρήσεις της κυβέρνησης είναι ελάχιστες επί της ουσίας. Για παράδειγμα η τιμή της βενζίνης και του ντίζελ κατεβαίνει λιγότερο από 10 σεντς (η βενζίνη φτάνει έτσι τα 2,4 δολάρια το γαλόνι), ενώ η απαίτηση του κινήματος ήταν για τιμή στα 2,1 δολάρια. 

Όμως πέρα από τα συγκεκριμένα, το γεγονός και μόνο ότι το κράτος κάθισε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μαζί με την Conaie έστειλε το μήνυμα ότι η καταστολή δεν περνάει. Οι κινητοποιήσεις διήρκεσαν 18 μέρες και η αρχική αντίδραση της δεξιάς κυβέρνησης ήταν να εξαπολύσει αστυνομική βία, η οποία άφησε πίσω της οχτώ νεκρούς και πάνω από 300 τραυματίες. Όμως, οι διαδηλώσεις συνεχίστηκαν και έγιναν ακόμη πιο οργισμένες, αναγκάζοντας τελικά την κυβέρνηση να υποσχεθεί μείωση των τιμών, αλλά και άλλα μέτρα όπως φτηνότερα και περισσότερα αγροτικά δάνεια, σβήσιμο των χρεών για τους πιο φτωχούς αγρότες. Επίσης έγινε δεκτή η κατάσταση έκτακτης ανάγκης στα νοσοκομεία και η κυβέρνηση δεσμεύτηκε να περάσει ένα έκτακτο κονδύλι για φάρμακα.

Η Conaie είναι η βασική δύναμη πίσω από τις κινητοποιήσεις. Οργανώνοντας ένα κύμα αποκλεισμών δρόμων, οι διαδηλωτές μπλόκαραν με μεγάλη επιτυχία την διακίνηση τροφίμων και καυσίμων σε ολόκληρη τη χώρα. Την περασμένη Κυριακή, ο υπουργός Ενέργειας ανακοίνωσε πως η παραγωγή πετρελαίου θα έπρεπε να σταματήσει μέσα σε 48 ώρες αν τα μπλόκα στους δρόμους και οι “βανδαλισμοί” στις υποδομές δεν σταματούσαν.

Η Σόνια Γκουαμανγκάτε, ιθαγενής από την περιοχή του ηφαιστείου Κοτοπάξι, κατέβηκε με δεκάδες χιλιάδες ακόμη διαδηλωτές από τις αγροτικές περιοχές στην πρωτεύουσα Κίτο. “Οι τιμές έχουν αυξηθεί στις πόλεις, αλλά εμείς συνεχίζουμε να πληρωνόμαστε το ίδιο για τα προϊόντα μας”, είπε. “Μερικές φορές μάς δίνουν ακόμη και 5 ή 6 δολάρια για 100 κιλά πατάτες. Αυτή είναι δουλειά ενός χρόνου για εμάς. Μας λένε χαζο-Ινδιάνους. Δεν είμαστε αφελείς. Παρέχουμε τα τρόφιμα για την πόλη”.

Παράλληλα υπήρξαν κινήσεις για να παραπεμφθεί ο Λάσο στο δικαστήριο και να χάσει την προεδρία, οι οποίες συνεχίζονται. Οι διαδηλώσεις έδειξαν ότι οι αγώνες είναι πιο σημαντικοί, αλλά η μικρή μείωση στις τιμές είναι μακριά από το αίτημα για 30-35% που είχε αρχικά η Conaie. Ο κόσμος πρέπει να παραμείνει στους δρόμους και να συνεχίσει τα μπλόκα για να ρίξει το κόστος του φαγητού και των καυσίμων, αλλά και την ίδια την κυβέρνηση.