Διεθνή
Λίβανος: Παράνομες γεωτρήσεις του Ισραήλ με ελληνικές πλάτες

Tρία μη επανδρωμένα αναγνωριστικά drones που εκτόξευσε η Χεζμπολά από το Λίβανο με κατεύθυνση το υποθαλάσσιο κοίτασμα φυσικού αερίου Καρις στην Ανατολική Μεσόγειο κατέρριψε την περασμένη Παρασκευή το Ισραήλ. Σύμφωνα με τις ισραηλινές στρατιωτικές πηγές «τα drones δεν ήταν οπλισμένα και δεν αποτελούσαν κίνδυνο».

Στόχος των drones ήταν η παρατήρηση των δραστηριοτήτων της πλωτής εξέδρας FPSO "Energean Power” της ελληνικής εταιρίας Energean που από τις αρχές του Ιούνη βρίσκεται πάνω από το κοίτασμα για λογαριασμό και υπό την προστασία του κράτους του Ισραήλ. Το Ισραήλ θεωρεί ότι οι εξορύξεις που αναμένεται να ξεκινήσει θα γίνουν σε δική του ζώνη, κάτι που η κυβέρνηση του Λιβάνου δεν αποδέχεται. 

Η κυβέρνηση του Λιβάνου έχει καταδικάσει το Ισραήλ για την απόφασή του να στείλει την Energean να ξεκινήσει γεωτρήσεις ενώ μάλιστα συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για τα θαλάσσια σύνορα. Ο πρόεδρος του Λιβάνου Μισέλ Αούν δήλωσε ότι οποιαδήποτε δραστηριότητα στην επίμαχη περιοχή «αποτελεί πρόκληση και εχθρική πράξη». Η Χεζμπολά, η οποία έχει προειδοποιήσει την Energean να μην προχωρήσει στις δραστηριότητές της, μετά την κατάρριψη των drones από το Ισραήλ, εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία ανέφερε ότι «το μήνυμα παραδόθηκε».

“Αnergean”

Η Energean είναι η εταιρία που διαχειρίζεται τα ελληνικά κοιτάσματα πετρελαίου του Πρίνου και οι εργαζόμενοί της καθώς και όλη η τοπική κοινωνία της Καβάλας αποκαλούν υποτιμητικά “Αnergean”. Tο 2021 αφού προηγουμένως εξασφάλισε χρηματοδότηση 100 εκατoμμύρια ευρώ με εγγύηση του Ελληνικού δημοσίου απέλυσε εκατοντάδες εργαζόμενους με αποτέλεσμα να ξεκινήσουν μαζικές κινητοποιήσεις που ξεσήκωσαν την συμπαράσταση σύσσωμης της τοπικής κοινωνίας και της εργατικής τάξης σε όλη τη χώρα. Είναι η εταιρία που με τις πλάτες του Μητσοτάκη έστειλε τα ΜΑΤ να εισβάλουν και να επιτεθούν στους εργαζόμενους μέσα στις εγκαταστάσεις.

Σε δηλώσεις του πριν από ένα μήνα, ο Μ. Ρήγας, διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Energean είχε δηλώσει: "Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος για το ότι το FPSO ‘Energean Power’ βρίσκεται πλέον στην θέση όπου θα λειτουργήσει στο Ισραήλ. Πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα για την έναρξη παραγωγής φυσικού αερίου από το κοίτασμα Karish, η οποία έχει προγραμματιστεί για το τρίτο τρίμηνο του 2022» με την εταιρία «να αναμένει οι δοκιμές να διαρκέσουν τρεις έως τέσσερις μήνες πριν την έναρξη παραγωγής φυσικού αερίου, για την οποία διατηρείται ο προγραμματισμός για το τρίτο τρίμηνο του έτους». 

Οι εγχώριες και διεθνείς δραστηριότητες της Energean είναι η απτή απόδειξη του πόσα παραμύθια μας πουλάνε οι ελληνικές κυβερνήσεις όταν λένε ότι οι διμερείς και τριμερείς συμφωνίες με το κράτος του Ισραήλ και οι σχεδιαζόμενες «επενδύσεις» για τις ΑΟΖ είναι παράγοντες «σταθερότητας» στην Ανατολική Μεσόγειο και προς όφελος «όλων μας». Στην πραγματικότητα ανοίγουν νέες εστίες πολέμου και γίνονται προς όφελος των εταιριών ενέργειας που στο μεταξύ κερδίζουν εκατομμύρια, απολύοντας εργαζόμενους, παίρνοντας μπόνους από τις κυβερνήσεις και αναλαμβάνοντας να φέρουν σε πέρας τις μονομερείς επιθετικές ενέργειες του κράτους του Ισραήλ στην Ανατολική Μεσόγειο.