Γράμματα και σχόλια
Άρτα - Η δίκη για τον Χρήστο: Κινητοποίηση για τη δικαίωση

31/5, Συγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου Άρτας στο Πρωτοδικείο. Φωτό: Νεκτάριος Δαργάκης

Ολοκληρώθηκε η αποδεικτική διαδικασία στη δίκη για τον θάνατο του Χρήστου Ζορμπά από ηλεκτροπληξία στο εργοστάσιο «Ήπειρος» τον Ιούνιο του 2020. Στις προηγούμενες δύο δικάσιμους (17 και 22 Ιουνίου) κατέθεσαν μια σειρά μάρτυρες και απολογήθηκαν οι κατηγορούμενοι. 

Συγκλονιστικά ήταν τα μηνύματα που έστελνε ο 29χρονος Χρήστος σε φίλους και συγγενείς του σε σχέση με την επικινδυνότητα του χώρου όπου βρέθηκε νεκρός, το τεχνικό πατάρι του εργοστασίου. Μάλιστα, ένα από αυτά τα μηνύματα που είχε σταλεί σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης λίγες ημέρες πριν τον θάνατό του και έχει στη διάθεσή του το δικαστήριο, ανέφερε ότι την ημέρα που έχασε τη ζωή του τον είχαν μονοβάρδια (αν και εργαζόταν μόλις τρεις μήνες στο εργοστάσιο) και φοβόταν «μη γίνει κάτι». 

Στο δικαστήριο κατέθεσε και ο πραγματογνώμονας του ΤΕΕ. Ο ίδιος είχε αναδείξει με την τεχνική του έκθεση την απουσία ρελέ διαφυγής από τον χώρο που έγινε το δυστύχημα, ενώ ήταν υποχρεωτικό να υπάρχει. «Έτσι το παιδί θα σωζόταν», είπε χαρακτηριστικά, αφού το ρελέ θα «έπεφτε» και θα διέκοπτε την παροχή ρεύματος. 

Ιδιαίτερα αρνητική εντύπωση έκανε στο ακροατήριο του δικαστηρίου, η κατάθεση του τεχνικού συμβούλου της εταιρείας. Στην προσπάθειά του να αντικρούσει την έκθεση-φωτιά του πραγματογνώμονα έφτασε να λέει φράσεις όπως «για να κάνω λίγη φιγούρα» απαριθμώντας νόμους και προεδρικά διατάγματα, υποστήριξε ότι είναι «προσβολή» να χαρακτηρίζει κανείς τον Χρήστο εργάτη γιατί ήταν μηχανικός ή επαναλάμβανε τη «χαρά» του για κάθε ερώτηση που του γίνονταν μη δείχνοντας καμία ενσυναίσθηση για το πού βρισκόταν, σε μια αίθουσα γεμάτη με τους ανθρώπους που θρηνούν για τον χαμό ενός νέου παιδιού στη μάχη για το μεροκάματο. 

Επίσης, στη διαδικασία αποδείχθηκε ότι η εταιρεία δεν προμήθευε ατομικά με γάντια τους ηλεκτρολόγους της, ενώ σε μια κίνηση απελπισίας κατέθεσε απόδειξη αγοράς γαντιών για καθαρίστριες σαν απόδειξη αγοράς ειδικών γαντιών για την προστασία από το ρεύμα. 

Ακόμη, οι δικηγόροι της οικογένειας του θύματος έκαναν ιδιαίτερη αναφορά σε ένα e-mail που υπάρχει στη δικογραφία, όπου στελέχη της επιχείρησης, ανάμεσά τους και ο κατηγορούμενος τεχνικός ασφάλειας του εργοστασίου στην Άρτα, συζητούν για τα ρελέ διαφυγής. 

Η δίκη θα συνεχιστεί στις 13 Ιουλίου, όταν και αναμένεται να ανακοινωθεί η απόφαση. Το Εργατικό Κέντρο Άρτας καλεί τη Δευτέρα 4 Ιούλη στις 8.30μμ σε σύσκεψη για συζήτηση με θέμα την εξέλιξη της δίκης και την οργάνωση της μάχης αυτής. Την Τρίτη 12 Ιούλη καλεί στις 8.30μμ συγκέντρωση και πορεία από την πλατεία Κιλκίς. Τέλος, την Τετάρτη 13 Ιούλη, καλεί από τις 9.30πμ σε διαρκή συγκέντρωση στο πρωτοδικείο Άρτας. 

• Συντονισμένα καλούν σε δράση τα Εργατικά Κέντρα Πάτρας, Αγρινίου, Άρτας, Ιωαννίνων, Κέρκυρας, Λευκάδας, Θεσπρωτίας και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργατοτεχνιτών σε Γάλα-Τρόφιμα-Ποτά. Στις 13/7, 10πμ θα πραγματοποιηθεί συνέντευξη τύπου των Εργατικών Κέντρων έξω από το Πρωτοδικείο Άρτας.