Περιβάλλον
Αλεξανδρούπολη: STOP στα μεταλλεία χρυσού

Διαδήλωση στην Αλεξανδρούπολη ενάντια στα μεταλλεία χρυσού το 2013. Φωτό: Δήμητρα Καγιόγλου

Σε σύσκεψη δράσης ενάντια στα μεταλλεία χρυσού καλούν στην Αλεξανδρούπολη την Τετάρτη 6/7, οι ακτιβιστές, οι συλλογικότητες και οι φορείς που συγκροτούν τη Διανομαρχιακή Επιτροπή κι αγωνίζονται ενάντια στις εξορύξεις. Ο Γιώργος Δεμιρίδης από την επιτροπή μίλησε στην Εργατική Αλληλεγγύη:

«Η μάχη ενάντια στα μεταλλεία χρυσού στη Θράκη κρατάει εδώ και 25 χρόνια. Δεν ξέραμε και πολλά τότε. Είδαμε όμως τις αντιδράσεις των κατοίκων στη Χαλκιδική. Μάθαμε από αυτούς. Ψάξαμε, βρήκαμε και ξεκινήσαμε μια 15αριά άνθρωποι τότε να μοιράζουμε φυλλάδια ενάντια στα χρυσορυχεία. Τα ΜΜΕ δεν μας παίζανε. Άρχισε να έρχεται κόσμος μαζί μας όμως. Κι έτσι έγινε ένα κοινωνικό κίνημα που συγκλίνανε πολλοί και διαφορετικοί άνθρωποι. Κι έτσι καταφέραμε να τους σταματήσουμε. Και να στηρίξουν τελικά και οι θεσμοί της περιοχής, τα δημοτικά συμβούλια, επιμελητήρια κλπ. Τα χρυσωρυχεία τελικά σταμάτησαν. Μόνο τις συνειδήσεις κάποιων λίγων αγόρασαν που έκαναν τραμπουκισμούς. 

Στην πορεία αρχίσαμε να μαθαίνουμε ότι στη Χαλκιδική τα πράγματα χειροτερεύουν. Η εταιρεία πλήρωσε πολλά για να κάνει το εργοστάσιο. Ο εργολάβος που το ανέλαβε ήταν και μέτοχος της εταιρείας. Κι όταν τελείωσε το έργο απέσυρε τις μετοχές κι έφυγε. Αυτό σήμαινε ότι η εταιρεία – η Ελληνικός Χρυσός, θυγατρική της El Dorado Gold - χωρίς να βγάλει ούτε ένα γραμμάριο χρυσό, έχασε σε χρηματιστηριακή αξία. Τώρα βγαίνει και λέει ότι χρειάζεται επενδυτή για να ξεκινήσει πάλι το έργο. Επειδή η Χαλκιδική δεν ήταν πλέον ελκυστική για τους επενδυτές αποφάσισε να ενιαιοποιήσει τα εργοστάσια σε Θράκη, Ροδόπη και Χαλκιδική με την ονομασία Χρυσωρυχεία Θράκης ΑΕ. Εμείς έχουμε εξηγήσει τις περιβαλλοντικές συνέπειες, τα προβλήματα στη γεωργία και την κτηνοτροφία της περιοχής -με αυτά ασχολείται όλος ο κόσμος άλλωστε εδώ. Δημοτικό και Περιφερειακό Συμβούλιο συμπαρατάχθηκαν μαζί μας. Η εταιρεία όμως προσέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας το οποίο ακύρωσε την παλαιότερη απορριπτική απόφαση του Συντονιστή της Αποκεντρωμένης ενάντια στα μεταλλεία. Είναι μια πονηριά για να φτιάξουν μια δεδομένη νομολογία να τη χρησιμοποιούν όποτε τη χρειάζονται. 

Με την εμπειρία που έχουμε δεν αφήνουμε το ζήτημα απλά στους χειρισμούς των αρχών. Βγαίνουμε μπροστά σαν κοινωνία και παλεύουμε για να καθορίσουμε τις εξελίξεις. Την Τετάρτη 6/7 στις 7μμ καλούμε σε σύσκεψη στο Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Αλεξανδρούπολης και θα γίνει ανάλογη σύσκεψη και στην Κομοτηνή. Καλούμε όλους τους φορείς, συνδικαλιστικούς, επαγγελματικούς, παραγωγικούς για ενημέρωση και λήψη αποφάσεων. Έχουμε πει ευθέως ότι δεν θα το βάλουμε κάτω και θα βγούμε στους δρόμους ενάντια στα Μεταλλεία».